Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata
Postat: 26.12.2010 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]

 SCRISOARE PASTORALĂ LA PRAZNICUL ÎMPĂRĂTESC AL NAŞTERII DOMNULUI 2010
 

Din mila lui Dumnezeu Episcop al Sfintei şi de Dumnezeu păzitei Eparhii Ortodoxe Române a Oradiei, iubitului cler, cinului monahal şi dreptcredincioşilor creştini din Bihor, har, milă şi pace de la Dumnezeu-Tatăl, prin Hristos Iisus, Domnul nostru, în Duhul Sfânt, iar de la noi arhiereşti binecuvântări.

Iubit popor al lui Dumnezeu de la marginea dinspre Apus

a Neamului românesc,

În sfântă unitate de credinţă şi naţională, în comuniune tainică, negrăită, cu moşii şi strămoşii noştri, în mistică trăire şi nepământească înţelegere, serbăm şi acum, astăzi, praznicul extraordinar şi sărbătoarea neîntrecută în frumuseţe, har şi înţelesuri, a Naşterii după trup a Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Fiul Tatălui, Cel mai înainte de veci, de o fiinţă cu Tatăl şi cu Duhul Sfânt, Cel ce ridică păcatul lumii, Logosul sau Cuvântul lui Dumnezeu, Îngerul de Mare Sfat, Fiul lui Dumnezeu, Care, la plinirea vremii, S-a făcut Fiul Fecioarei, Fiul Omului, Noul Adam, pentru a schimba paradigma omului căzut, rupt din comuniunea de dragoste a Creatorului său.

În mistică unitate cu înaintaşii noştri, în neîntreruptă succesiune apostolică, mărturisim şi noi, în dreapta credinţă, venirea pe pământ, la Betleem, în Cetatea Pâinii, a Pâinii vieţii, a Pâinii Ce S-a pogorât din cer. În Evanghelia Teologului, a Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan, în capitolul al şaselea, Fiul Omului destăinuie scopul venirii Sale în lume, după ce Îşi anunţă, Îşi descoperă identitatea mistică: „Eu sunt Pâinea vieţii" (Ioan 6, 48). Şi adaugă: „Eu sunt Pâinea cea vie, Care S-a pogorât din cer. Cine mănâncă din Pâinea aceasta viu va fi în veci. Iar Pâinea pe care Eu o voi da pentru viaţa lumii este trupul meu" (Ioan 6, 51).

Că noi, oamenii, avem nevoie de pâine ca să trăim, este o tautologie. Dar cine ar putea să trăiască fără pâine? Oare, nu ne îndeamnă Domnul Hristos Iisus Însuşi, în Rugăciunea Domnească, Tatăl nostru, să cerem: „pâinea noastră cea spre fiinţă dă-ne-o nouă astăzi" (Matei 6, 11)? Fără a încerca o exegeză, fie ea şi îndepărtată, a textului biblic al rugăciunii prin excelenţă, dar căutând a descifra măcar un crâmpei din bogăţia de înţelesuri duhovniceşti a celei mai frumoase, subtile, schematice şi catehetice rugăciuni scripturistice, suntem nevoiţi a recunoaşte, prin însăşi trimiterea la prezentul continuu al Împărăţiei cerurilor - „astăzi" - că rugăciunea cea mai folosită de creştinii din toate timpurile şi din toate locurile are o trimitere eshatologică certă şi o consistenţă euharistică indubitabilă.

                                                                                                 Preaiubit neam românesc din Crişana,

       În sfântă comuniune cu strămoşii noştri, împărtăşindu-ne din acelaşi preasfânt dar şi har, înţelegem tainic, mistic, că întruparea, înomenirea Fiului lui Dumnezeu, înseamnă pogorârea, în străfundurile dificile, anoste, urâte, ale lumii căzute, a Celui ce a zămislit totul şi se traduce prin schimbarea ordinii existente, în pământul prăbuşit, sub povara păcatelor umanităţii rupte din comuniunea de iubire cu Creatorul şi Logosul său. Cu alte cuvinte, nimic din ceea ce a fost nu va mai fi la fel, prin străpungerea istoriei predispuse la decădere, prin intervenţia directă a Fiului lui Dumnezeu, Logosul, Cuvântul, Mintea, Raţiunea şi Înţelepciunea lui Dumnezeu, Domnul nostru Iisus Hristos, Mântuitorul, asupra lumii căzute, prăbuşite, nimicnicite.

Venirea în lume a Fiului lui Dumnezeu, Fiul Omului, Fiul Fecioarei, nu trebuie tratată reductiv, doar pe temeiul tradiţiilor populare, prin intermediul mărturiilor culturale ale tuturor popoarelor creştine, pe baza documentelor ce se constituie în izvoare nepieritoare ale tradiţiei europene creştine bimilenare, ci se impune a fi cunoscută, însuşită, asumată, trăită, experimentată şi mărturisită de toţi cei ce credem în Preasfânta Treime, suntem botezaţi în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh şi ne manifestăm în lume ca ceea ce suntem: adoratorii lui Hristos, închinătorii Preasfintei Treimi, în toată lumina necreată, în toată plinătatea, în toată splendoarea eclesială.

Asumarea condiţiei creştine înseamnă mărturisirea publică a credinţei în întruparea, înomenirea Fiului lui Dumnezeu, prin împlinirea zilnică, de către Biserică, a poruncii Domnului, de vestire a Morţii şi Învierii Sale, binevestire a Împărăţiei cerurilor, prin fiecare Sfântă şi Dumnezeiască Liturghie. Cler şi popor, adunaţi în soborul de rugăciune euharistică, de mulţumire, în jurul Potirului, în vederea cuminecării, prin lucrarea Duhului Sfânt, de prefacere a pâinii şi vinului în trupul şi sângele Mielului lui Dumnezeu, se înfăţişează înaintea lumii, ca şi comunitate a credincioşilor, care nu doar asistă la frângerea Pâinii şi binecuvântarea Potirului, ci, împărtăşindu-se cu Preacuratele lui Hristos Taine, mărturiseşte venirea în lume a Mântuitorului, spre moartea păcatului şi învierea noastră, mărturie şi mărturisire zilnică, liturgică, a trimiterii de către Tatăl din ceruri, în Duhul Sfânt, a Fiului, „pentru noi, oamenii, şi pentru a noastră mântuire", schimbând fundamental devenirea istorică a omenirii.

                                                                                                                       Iubiţi fii duhovniceşti,

 Înţelegem, din curgerea norului mărturiilor mântuitoare, că venirea în lume a Fiului lui Dumnezeu, a Domnului nostru Iisus Hristos, a Pâinii vieţii, s-a făcut spre folosul nostru. Pentru ca noi, pe de o parte, să devenim moştenitori ai Împărăţiei cerurilor şi, pe de altă parte, să vestim, înaintea tuturor, a lumii, a celor ce nu Îl cunosc pe Dumnezeu, a celor ce Îl tăgăduiesc pe Dumnezeu, a celor care Îl urăsc, care Îl dispreţuiesc şi a celor care încă nu au ajuns la cunoaşterea lui Dumnezeu, că Domnul S-a făcut om şi a răbdat pentru noi chinuri şi moarte, ca noi să înviem.

      De aceea, noi, creştinii ortodocşi, în zi de sărbătoare, dar şi în zi obişnuită, mulţumire mare aducem, zisă în greceşte Euharistie, şi vestim şi mărturisim, prin fiecare Sfântă şi Dumnezeiască Liturghie, moartea şi învierea Celui ce S-a făcut om pentru noi, după cuvântul Apostolului Neamurilor: „de câte ori veţi mânca această pâine şi veţi bea acest pahar, moartea Domnului vestiţi până când va veni" (I Corinteni 11, 26). Dar şi, împărtăşindu-ne dintr-un Potir, din aceeaşi Pâine, una suntem, în „unitatea Duhului, întru legătura păcii" (Efeseni 4, 3), fiind „un trup şi un duh" (Efeseni 4, 4), „un Domn, o credinţă, un botez" (Efeseni 4, 5), „Un Dumnezeu şi Tatăl tuturor, Care este peste toate şi prin toate şi întru toţi" (Efeseni 4, 6).

     Astfel, bucuria, dăinuirea, consistenţa sărbătoririi noastre, vine din puterea împărtăşirii din Acelaşi Potir, al aceluiaşi preasfânt dar şi har, din frângerea Aceleiaşi Pâini Care S-a coborât din Cer. Atât ca şi comunitate, în întinderea sfântă a eparhiei noastre, cât şi în cuprinsul parohiei sau mânăstirii în care vieţuim, în familia noastră binecuvântată de Preasfânta Treime sau în obştea ascultării, cât şi în comuniunea sfântă cu Preasfânta Biserică a lui Hristos din România, cu Biserica Ortodoxă Universală, în Sfântul An jubiliar ce vine, al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii, ne pregătim cu toţii, în jurul Preasfântului Potir al Domnului nostru Iisus Hristos, spre a ne împărtăşi cu Preacuratele lui Hristos Taine, primind, cu smerenie şi cu umilinţă, câte o fărâmitură din Pâinea vieţii Care S-a pogorât din Cer.

                                                                                                        Sărbători binecuvântate şi fericite!

   Din mila lui Dumnezeu Episcop al Sfintei şi de Dumnezeu păzitei Eparhii Ortodoxe Române a Oradiei, iubitului cler, cinului monahal şi dreptcredincioşilor creştini din Bihor, har, milă şi pace de la Dumnezeu-Tatăl, prin Hristos Iisus, Domnul nostru, în Duhul Sfânt, iar de la noi arhiereşti binecuvântări.

† SOFRONIE, EPISCOPUL ORADIEI

 

 

Postat: 13.11.2010 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]

http://www.episcopiaoradiei.ro/index.php?idmenu=0&sub=272

Satul scumpilor mei bunici, Bicaciu, este un loc al copilariei, al clipelor devenite amintiri frumoase. Sa ne amintim mereu de lucrurile si oamenii dragi pe care nu-i mai avem, fiindca sunt parte din noi, cei de astazi. Fara ei nu ne-am fi putut dezvolta sau intinde aripile. Faptele lor ne sunt vii pilde oricand.

Postat: 3.11.2010 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]
Category: Fapte bune

 

''Binele facut
       Sfantul Marcu Ascetul atrage atentia ca deoarece Dumnezeu ne-a dat puterile de a face bine, orice bine pe care il savarsim suntem datori cu el, nu avem niciodata un plus. (nota: Dumnezeu este necuprins; bunatatea Sa este nemarginita; iar noi suntem fiii Sai.) Tot ceea ce facem noi spre bine se adauga la ceea ce suntem noi, se scrie in Cartea Vietii noastre si ne este necesar pentru ca niciodata nu ne putem opri din calea binelui. Noi suntem limitati si ne oprim cumva din calea binelui prin limitele pe care le avem, dar ceea ce facem este intotdeauna ceva cu care suntem datori.
       Sa incepem cu noi indreptarea spre bine a vietii altora. Important este sa se faca binele in lumea aceasta, nu este important daca eu sau altul face binele acela.''
 
   ''Care credeti ca este cea mai daunatoare slabiciune a zilelor noastre?
Mai ales indiferenta! Neangajarea, dezinteresul! Am calatorit de la Iasi la Galati, in tren m-a vazut lumea in reverenda si nu m-a intrebat nimic. Nimeni nu are nici o intrebare!''
 
    ''Sunt trei pricini ale patimilor pe care le pomeneste Sfantul Marcu Ascetul in Epistola catre Nicolae Monahul: ''Inaintea a tot pacatul merg cei trei uriasi care sunt nestiinta, uitarea si nepasarea.''
 
                       Arh. Teofil Paraian, ''Veniti de luati bucurie'', ed. Teognost,  Cluj-Napoca, 2001
Postat: 14.10.2010 - 2 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]
Category: Reflectii

''Unii oameni se plang de barca; altii incearca sa o evite. Niciuna din aceste alegeri nu este de folos. Pana cand nu accepti barca drept ceea ce este, ea nu poate sa te treaca de partea cealalta.''

''Noi credem ca ascultam, dar daca am asculta cu atentie si pe deplin, ne-am transforma vietile. Ascultarea este o experienta a comuniunii, atunci cand alegem sa fim ''prezenti''. Ascultarea nu este un act banal sau nesemnificativ, ci de mare finalitate si frumusete; un act care inspira si inalta. Cea mai mare bucurie nu este sa gasim aprobare la ceilalti, ci sa avem experienta de a auzi si a fi auziti cu adevarat.''

Postat: 29.09.2010 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]
Category: Reflectii

 

     "Ajungi sa te armonizezi cu ceilalti nu prin conformare, ci prin autenticitate. Atunci cand ai curajul de a fi tu insuti, gasesti cel mai inalt adevar pe care esti capabil sa-l primesti. Adevarul este ceea ce te face sa poti intinde mana fratelui tau, dincolo de ceea ce te desparte de el.
      Nu trebuie sa fii de acord cu ceilalti, pentru a-i pretui si respecta. Intrucat pretuiesti si accepti propria ta unicitate, poti onora calea unica pe care merg ceilalti.
      Gasind adevarul in tine insuti, il recunosti atunci cand il vezi manifestandu-se in ceilalti.''
 
      ''Nu intotdeauna poti gasi o harta care sa te duca la adevar sau baza pe experienta altora. Daca intrebi o persoana incotro ar trebui sa mergi, iti va spune: ''ia-o la dreapta''. Daca intrebi o alta persoana, iti va spune: ''ia-o la stanga''.
        Intreaba pesimistul unde poti gasi adevarul, iar el iti va raspunde: ''a fost aici ieri; l-ai ratat.'' Optimistul iti va raspunde: ''va fi aici maine.''
        Cine da raspunsul corect? Dupa ce ai dat de cateva dead-ends, incepi sa realizezi ca raspunsul care are semnificatie pentru tine, poate sa fie diferit de cel care are semnificatie pentru ceilalti.''
 
Postat: 9.08.2010 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]
Category: Sfanta Scriptura

 In cartile Proverbelor si in Eclesiast gasim atatea raspunsuri sau indreptari ale gandurilor noastre, incat e bine sa le parcurgem cat de des. Totodata, ne indeamna la o atentie mai mare asupra faptelor sau sperantelor noastre. Iar intelepciunea (care vine de la Dumnezeu) este un adevarat far pentru calatoria prin aceasta lume. E foarte drept ca numai Dumnezeu poate da sens lucrurilor, cand acestea devin de neinteles ori avem de luat hotarari. De aceea e bine sa-L cautam mereu, nu doar cand avem sa-I cerem anumite daruri. Doamne ajuta!

Postat: 12.07.2010 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]

"Lucrul cel mai radical este acela de a pastra totdeauna sentimentul insuficientei noastre in raport cu Dumnezeu. Atunci intram in tensiunea permanenta intre autocondamnare si iubirea Lui Hristos, intre pocainta si nadejdea in milostivirea Lui Dumnezeu. Pe de o parte traim suferinta de a fi atat de departe  de Dumnezeu, pe care Il iubim, pe de alta parte, aceasta suferinta si aceasta iubire lucreaza ca un foc interior si ne impinge cu putere spre Dumnezeu." (Arhim. Sofronie Saharov)

Postat: 11.07.2010 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]
Category: Reflectii

"Se intampla sa ne fie asistate- si deci incarcate de har- gesturile la care nu tinem cel mai  mult, in vreme ce in punctele in care am vrea sa fim buni ramanem in singuratatea si putinatatea noastra de oameni." (G. Liiceanu)

Postat: 25.05.2010 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]
Category: Fapte bune

www.binefacere.ro

www.salveazavieti.ro

Postat: 18.05.2010 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]

 

       "Dumnezeiasca Lui putere ne-a dăruit tot ce priveşte viaţa şi evlavia, prin cunoaşterea Celui care ne-a chemat prin slava şi virtutea Sa, prin care El ne-a dat făgăduinţele Lui nespus de mari şi scumpe, ca prin ele să vă faceţi părtaşi firii dumnezeieşti, după ce aţi fugit de stricăciunea care este în lume prin poftă.
         De aceea, daţi-vă şi voi toată silinţa ca să uniţi cu credinţa voastră virtutea, cu virtutea, cunoştinţa; cu cunoştinţa, înfrânarea; cu înfrânarea, răbdarea; cu răbdarea, evlavia; cu evlavia, dragostea de fraţi; cu dragostea de fraţi, iubirea.
         Căci, dacă aveţi din belşug aceste lucruri în voi, ele nu vă vor lăsa să fiţi nici leneşi, nici neroditori în ce priveşte deplina cunoaştere a Domnului nostru Iisus Hristos.
          Dar cine nu are aceste lucruri este orb, nu vede departe şi a uitat curăţirea de vechile lui păcate.
          De aceea, fraţilor, căutaţi cu atât mai mult să vă întăriţi chemarea şi alegerea voastră, căci dacă faceţi lucrul acesta nu veţi aluneca niciodată; căci în felul acesta vi se va da din belşug intrare în Împărăţia veşnică a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos."
                               (Din A Doua Epistolă a Ap. Petru - Virtuţile Creştine)
 

 

 

Postat: 21.04.2010 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]
Category: Reflectii

 

                                       Versuri din lirica norvegiană
 
Învaţă de la ape să ai statornic drum,
Învaţă de la flăcări că toate-s numai scrum,
Învaţă de la umbră să taci şi să veghezi,
Învaţă de la stâncă tu neclintit să crezi.
 
Învaţă de la soare cum trebuie s-apui,
Învaţă de la pietre cât trebuie să spui,
Învaţă de la vânturi ce-adie pe poteci
Cum trebuie prin lume de liniştit să treci.
 
Învaţă de la vreme că nimeni nu-i uitat,
Învaţă de la nufăr să fii mereu curat,
Învaţă de la flăcări ce-avem de ars în noi,
Învaţă de la ape să nu dai înapoi.
 
Învaţă de la toate, căci toate sunt surori
Cum treci frumos prin viaţă,
Cum poţi frumos să mori.
Învaţă de la umbră să fii smerit ca ea,
Învaţă de la stâncă să-nduri furtuna grea.
Învaţă de la soare, ca vremea să-ţi cunoşti,
Învaţă de la stele că-n cer sunt multe oşti.
 
Învaţă de la greier când singur eşti să cânţi,
Învaţă de la lună să nu te înspăimânţi,
Învaţă de la vulturi când umerii ţi-s grei,
Şi du-te la furnică să vezi povara ei.
 
Învaţă de la floare să fii gingaş ca ea,
Învaţă de la oaie să ai blândeţea sa,
Învaţă de la păsări să fii mai mult în zbor,
Învaţă de la toate căci totu-i trecător,
Ia seama, fiu al jertfei, prin lumea care treci,
Să-nveţi din tot ce piere, ca să trăieşti în veci!
 
Postat: 14.04.2010 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]
Category: Reflectii

 

                                                   "Avem timp
                                                                                   
                                                                                             O. Paler
Avem timp pentru toate. Să dormim,
să alergăm în dreapta şi-n stânga,
să regretăm ce-am greşit şi să greşim din nou,
să-i judecăm pe alţii şi să ne absolvim pe noi înşine,
avem timp să citim şi să scriem,
să corectăm ce-am scris, să regretăm ce-am scris,
avem timp să facem proiecte şi să nu le respectăm,
avem timp să ne facem iluzii
şi să răscolim prin cenuşa lor mai târziu.
Avem timp pentru ambiţii şi boli,
să învinovăţim destinul şi amănuntele.
Avem timp să privim norii, reclamele sau un accident oarecare,
avem timp să ne-alungăm întrebările,
să amânăm răspunsurile,
avem timp să sfărâmăm un vis şi să-l reinventăm,
avem timp să ne facem prieteni, să-i pierdem,
avem timp să primim lecţii şi să le uităm după-aceea,
avem timp să primim daruri şi să nu le înţelegem.
Avem timp pentru toate.
Nu e timp doar pentru puţină tandreţe.
Când să facem şi asta murim.''

 

                                     "Cursă

                                                                  O. Paler

 Mai departe de moarte, mai departe de viaţă,
mai departe de dragoste, mai departe de mine,
mai departe de noi,
mai departe de cei care-am fost,
de cei care-am fi putut deveni.
Şi cursa continuă."
Postat: 6.04.2010 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]

 

                                                              "Tată Sfânt
 
 
O, Tată Sfânt, al zilei şi-al nopţii Făcător,
Tu, Care eşti Lumina şi Viaţa tuturor,
În ceasul dimineţii, sculându-ne din somn,
Te preamărim pe Tine, cerescul nostru Domn.
 
O zi nouă începe şi Doamne, noi nu ştim
Ce poate să ne-aducă şi cum o s-o sfârşim.
De-aceea-n mâna-Ţi Sfântă şi-n bunătatea Ta
Ne-ncredinţăm viaţa şi tot ce va urma.
 
Îţi cerem pâinea zilei, dar dacă n-o primim
Răbdare dă-ne, Doamne şi har să nu cârtim.
De orice rău ne scapă, dar dacă va veni
Putere dă-ne, Doamne şi har a birui.
 
Înlătură ispita, dar de ne va-ncerca,
Tărie dă-ne, Doamne să nu cădem în ea.
Ne scapă de primejdii, de curse, de nevoi,
Dar de vor fi să vină, prin toate fii cu noi.
 
Dorim o zi senină, dar dacă va fi grea
Înseninează-Ţi cerul virtuţilor prin ea.
Dorim o zi mai bună, dar de-o fi cu amar
Smereşte-ne să-i ducem întregul ei calvar.
 
În ceasul dimineţii începe-o nouă zi
Rămâi cu noi O, Doamne prin tot ce va veni.
Ne-ncredinţăm în mâna şi-n harul Tău bogat.
Fă să trăim în pace şi fără de păcat!
                                            Amin."

 

 

Postat: 3.04.2010 - 2 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]

" Omul slab este cel care nu-si poate ascunde tainele sale. Tare este cel care isi stapaneste mania. Rabdator este cel care-si poate ascunde nefericirea sa. Bogat este cel care se multumeste cu cele absolut necesare. Lacomul de averi nu se bucura niciodata de cele pe care le are, ci se mahneste pentru cele care ii lipsesc."

                                                                                                                              Sf. Vasile cel Mare

Postat: 3.04.2010 - 2 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]

 

                                                                         "Decalogul tăcerii
 
 
TACI, dacă nu ai de spus ceva valoros!
TACI, atunci când ai vorbit destul!
TACI, până când îţi vine rândul să vorbeşti!
TACI, atunci când eşti provocat!
TACI, atunci când eşti nervos şi iritabil!
TACI, când intri în biserică, pentru ca Dumnezeu să-ţi poată vorbi!
TACI, când pleci de la biserică, pentru ca Duhul Sfânt să poată imprima în mintea ta lucrurile pe care le-ai auzit!
TACI, atunci când eşti ispitit să bârfeşti!
TACI, când eşti ispitit să critici!
TACI, cât să ai timp să gândeşti înainte de a vorbi!"
Postat: 24.03.2010 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]

 

                             Rugăciunea ultimilor stareţi de la Mănăstirea Optina
 
 
     Doamne, dăruieşte-mi să primesc cu linişte sufletească tot ce-mi va aduce ziua de azi. Învredniceşte-mă să mă dau întru totul sfintei voii Tale. În tot ceasul astăzi povăţuieşte-mă şi în toate mă sprijineşte.
     Oricare vor fi veştile pe care le voi primi în timpul zilei, învaţă-mă să le primesc cu sufletul liniştit şi întărit în credinţă că peste toate este sfântă voia Ta.
     În toate faptele şi cuvintele mele, Tu călăuzeşte-mi simţirile. În toate întâmplările neaşteptate, nu mă lăsa să uit că totul vine de la Tine. Învaţă-mă să fiu deschis şi înţelept cu fiecare din mădularele familiei mele duhovniceşti, pe nimenea amărând, pe nimenea întristând.
      Doamne dă-mi puterea să port osteneala zilei de astăzi şi toate întâmplările din vremea ei. Călăuzeşte-mi voia şi învaţă-mă să mă rog, să nădăjduiesc, să cred, să iubesc, să rabd şi să iert. Amin.

Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni