In secolul al XIX-lea cuvantul proteina era sinonim cu carne si aceasta conexiune ne-a urmarit mai bine de o suta de ani. Multi oameni pun inca semnul egal intre proteine si hrana de origine animala. In ceea ce priveste multe din intrebarile de baza cu privire la proteine, domneste confuzia: • Care sunt sursele potrivite de proteine?
• Sunt proteinele de origine vegetala la fel de bune ca cele de origine animala?
• Unele proteine sunt considerate de calitate buna, altele de calitate mai slaba; ce inseamna aceasta?
• Din ce obtin vegetarienii proteinele?
La baza multora din aceste intrebari si preocupari comune sta convingerea urmatoare: carnea este proteina, iar proteina este carne. Aceasta convingere provine din faptul ca „sufletul" alimentelor de origine animala este proteina. Din multe produse de carne sau produse lactate putem indeparta grasimea, insa ceea ce ramane este tot carne si produse lactate. Facem acest lucru mereu, si ceea ce avem este o carne cat mai macra si lapte smantanit. Insa daca indepartam proteinele din alimentele de origine animala, nu ne ramane nimic care sa semene cu originalul. O fleica neproteica, de pilda, ar fi doar o baltoaca de apa, grasime si o cantitate mica de vitamine si minerale. Cine ar manca asa ceva? Pe scurt, daca vrem ca un aliment sa fie recunoscut ca aliment de origine animala, atunci el trebuie sa contina proteine. Proteinele constituie elemental de baza al alimentelor de origine animala.
Carnivorii au impresia ca au mai multa putere pentru ca mancarea de origine animala sta foarte mult in stomac si in intestin si creaza senzatia de satietate, fata de cea vegetariana care se elimina mai repede. Toata grasimea ce o contine carnea, tine de foame, insa asta nu inseamna ca este sanatos, inseamna doar ca tine de foame.
Proteinele animale, se distrug prin procesare termica, deci pentru a beneficia de ele ar fi bine sa fiti gata sa mancati carne cruda. Tot in cosumul de carne cruda apare un alt dezavantaj si anume creste foarte mult riscul de transmitere a virusilor, microbilor, bacteriilor si a diferitelor boli animale (leucemie, astm bronsic, hepatita etc). Animalul are adrelanina indetica cu adrelina omului. Adrelania este semnalul biochimic al fricii. Cu cat mancam mai multa carne cu atat suntem mai fricosi.
Ideea ca proteinele se gasesc doar in produse animale este gresita. Exista proteine de origine animala si proteine de origine vegetala.
Proteinele animale au dezavantajul de a creste aciditatea organismului, se distrug la fierbere, si se absorb rapid in organism doar daca mananci carne cruda.
Proteinele vegetale, mentin bazicitatea organismului, contin fibre vegetale, ceea ce le face usor de digerat, nu constipa, se absorb lent in organism.
Surse de proteinele vegetale complete: soia, orz, ovaz, quinoa, amarant, kamut, teff, spirulina (contin proteine complete datorita faptului ca ele contin toti aminoacizii esentali). Alte surse de proteine, considerate inlocuitori ai carnii datorita aportului de proteine vegetale de o calitate deosebita sunt: nautul, lintea, bobul sau hrisca. Se stie ca boabele de soia au cel mai ridicat potential nutritiv vegetal continand de doua ori mai multe proteine decat carnea de vaca. Una dintre prejudecatile puternice ale consumatorilor de carne este faptul ca, continutul proteinei rezultata din carne nu poate fi substituit cu cel vegetal, intrucat aceasta nu contine toti aminoacizii esentiali, indispensabili vietii. Orice nutritionist poate confirma insa ca soia contine absolut toti aminoacizii esentiali si in plus nu provoaca formarea acidului uric care se produce la consumarea carnii (in special carnii de porc), iar in ceea ce priveste mineralele soia contine de doua ori cantitatea continuta in legume, de trei ori mai multe decat pastele fainoase si de cinci ori mai multe decat carnea si ouale.
Vorbind despre viitorul alimentar al omenirii, Dl. Gheorghe Mencinicopschi ne spune ca din punct de vedere genetic suntem aceiasi oameni ai cavernelor, (chiar daca avem laptopul sub brat), in schimb dieta noastra este mult mai monotona si mai saraca.
Concluzia: sa ne alimentam cat mai natural, mai diversificat si mai "neprocesat"..
DOAMNE AJUTA