Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata
lansare album "Vasile Pascu o viata pëntru Arta"
Creat: 11 an (i) in urma
A absolvit in anul 1934 "Academia de Arte Frumoase"- Iasi , sectia Pictura , fiind premiat cu medalie de argint . A fost student la clasa profesorului Octav Bancila .
"Desi era considerat prea tanar, sustinut insa de Partenie Ciopron, care a vazut inca de atunci in tanarul si entuziastul artist un viitor mare pictor de biserici, i se elibereaza prima autorizatie de pictura pe teritoriul Moldovei si Sucevei.
In anul 1940 ,in urma unui examen la Ministerul Cultelor si Artelor, obtine autorizatia de pictor bisericesc-calificativul foarte bine pe intreaga tara, "atat la proba scrisa cat si la cea practica ce a constat in pictarea unei compozitii in ulei (scena Iisus in padurea Ghetsimani) si copierea unei icoane vechi. Verona l-a intrebat de ce nu a tratat un subiect mai usor, ca doar e tanar, iar el a raspuns: "Tocmai pentru ca-s tanar, trebuie sa pictez ceva mai greu, altfel cum voi putea picta o biserica? Atestatul de pictor bisericesc il obtin doar el si pictorul Robea, cel mai invarsta candidat.Printre examinatori au fost Arthur Verona, Gheorghe Popescu, Arutiun Avachian, Gheorghe Rusu."
- bibliografie album VASILE PASCU O VIATA PENTRU ARTA - autor Roxana Barbulescu
Pe 10 noiembrie 1940 in urma cutremurului are un vis in care ii apare Iisus Hristos: "Iata, Vasile, asa cum am stat eu pe Cruce, tu sa-mi faci o troita mare, s-o pictezi, caci si orasul acesta loc istoric este" . Construieste toita care va avea 7 m inaltime cu 3 brate verticale si orizontale, toate pictate: pe o fata scena Rastignirii, unele Praznicare, in medalioane Sfintii Mucenici, iar pe cealalata parte Maica Domnului, alte Praznicare si cuviosi in medalioane.
In vara anului 1949 incepe pictarea in tempera a bisericii din Obrejita, Ramnicul Sarat. In data de 10 iulie este sfiintita de catre PS Episcop Antim Anghelescu al Buzaului impreuna cu un sobor de 12 preoti. Primeste multe laude din partea tuturor pentru frumusetea picturii."- bibliografie album VASILE PASCU O VIATA PENTRU ARTA - autor Roxana Barbulescu
Picteaza crucifixul din stantul altar de la biserica dibn Nicoresti, Tecuci, si o serie de icoane pentru manastirea Mosinoaia si biserica parohiala Salcia Noua. Incepe pictura la biserica Sf. Precista din Focsani.

Mai multe detalii in albumul pictorului Vasile PascuCarti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni