Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata

Postat 15:11 pe 10.12.2009
In cartea sa „Universul mitic al romanilor” Victor Kernabach il descrie ca pe „un personaj antropomorf, cu alura rurala”.
In folclorul roman personajul Craciun – asa cum reiese din numeroasele colinde, este cand un cioban, cand apare in compania lui lui Dumnezeu si a Maicii Precista, cand e un bogat proprietar de turme, sot al Craciunesei, betiv, avar si brutal, care, furios ca sotia sa a gazduit-o pe Maica Domnului si a ajutat-o sa nasca, i-a taiat mainile din cot. Maica Domnului insa a rasplatit-o, facandu-i mainile la loc, din aur curat. In continuare, legendele mentioneaza ca sotul violent, respectiv Craciun, de bucurie ca si-a vazut nevasta intreaga, a aprins un rug enorm in curte si a inceput sa joace de bucurie, impartind tuturor daruri (atributele celor trei crai).
Aceasta legenda a taierii miinilor, exista inca din sec. XVII in scrierile calugarului cretan Landos: „Amartolon Sotiria” (Mantuirea pacatosilor), unde se relateaza legenda sotiei de a doua, a unui imparat „ din tara francesca”, care, cere ca ficei din prima casatorie sa i se taie mainile. Ceea ce acesta a si facut, dar, au fost puse la loc si vindecate de „cea intru tot puternica despuietoare”, deci –Fecioara Maria. Aceasta relatare poate sa fi influentat tipologic mitul Craciunesei (V. Kernbach)
„Exista deci doua sensuri majore – unul religios (sarbatoarea de Craciun, ca evenimentul Nasterii Mantuitorului) si unul mitologic (personajul Craciun) (V.Kernback)
 
Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni