|
Postat 15:58 pe 11.03.2010
|
|
Sfecla este un depozit nemuritor de vitamine si microelemente care, spre deosebire de restul legumelor, nu se distrug si nu se dezactiveaza in procesul de prelucrare termica ; folosirea in alimentatie are, pe linga virtuti culinare si virtuti medicale de prevenire a bolilor de singe, prin continutul de fier ; sfecla contine si o cantitate mare de mangan, care apara ficatul de distrofie adipoasa, scade nivelul de zahar din singe, ajuta in lupta cu scleroza si elimina surplusul de apa din organism ; contine si iod, care favorizeaza metabolismul fiindu-le extrem de prielnica persoanelor cu obezitate si care sufera de inhibarea functiilor tiroidei ; iodul are un rol important in blocarea cancerului si incetinirea imbatrinirii ; celuloza din sfecla scoate din organism toxinele, imbunatateste functionarea tractului intestinal ; fiind un remediu redutabil in tratarea obezitatii si constipatiei ; medicina populara, foloseste toate componentele sfeclei, atit tuberculii cit si frunzele.
TRATAMENTE INTERNE --alcoolism = cu 30 minute inainte de masa, se beau 100ml de suc de sfecla in timpul meselor principale ; de 2-3 ori, se consuma salata de sfecla rasa, fiarta sau coapta la cuptor --anemie = se recomanda consumul zilnic al sfeclei in stare cruda, fiarta sau murata ; de 2-3ori pe zi se maninca 150gr salata din sfecla, morcov si ridiche neagra crude, date prin razatoare, amestecate cu suc de lamiie sau smintina --amigdalita = pentru gargara se foloseste apa calduta in care s-au fiert frunzele sau radacina de sfecla --bronsita cronica = se stoarce sucul dintr-un kg de sfecla, se amesteca cu 1kg miere de albine, 500ml vin rosu de casa, un pahar de suc de morcov si 1kg de piersici curatate de simburi si taiate felii, se pune totul intr-un borcan de sticla care se introduce intr-un vas cu apa calduta, se fierbe 10-12minute pe baie de aburi dupa primul clocot; se beau 75gr dimineata pe nemincate dupa care se maninca o bucata de unt ; doza este pentru o singura persoana ; ajuta la vindecarea diferitelor afectiuni ale aparatului respirator, provocate de raceala --curatarea singelui, intarirea imunitatii = 500gr sfecla, 500gr morcov se taie marunt, peste legume se toarna apa clocotita cit sa le acopere cu doua degete si se fierb la foc mic 30 de minute, cind sunt fierte legumele se adauga o cana de stafide si caise uscate si se mai lasa la fiert 5minute, dupa racire se amesteca cu 2linguri miere si se lasa la racoare 12ore ; se consuma de 3ori pe zi cite 100-150gr timp de o luna de zile ; ajuta la restabilirea organismului slabit dupa o boala grea --hipertensiune = se amesteca in parti egale suc de sfecla cu miere si se iau 2linguri de 3ori pe zi --pietre in colecist = pentru eliminarea pietrelor, se foloseste siropul de sfecla : 1kg sfecla taiata felii subtiri se fierbe in 2litri apa pina se obtine un sirop concentrat ; se beau 150ml de 4ori pe zi cu 40minute inainte de masa.
TRATAMENTE EXTERNE --guturai = se pun in nas picaturi de suc de sfecla --eczeme, arsuri = se aplica terci din sfecla timp de 4-7zile, cataplasma se schimba de 5ori pe zi ; pe arsuri se pot aplica si frunzele de sfecla strivite in palma --parandotoza = se rade sfecla pe razatoarea mica, terciul obtinut se aplica pe gingiile bolnave si se tine 25-30minute ; imbunatatirea se vede dupa 5-7zile, dar tratamentul trebuie repetat citeva saptamini.
Sfecla este un depozit nemuritor de vitamine si microelemente care, spre deosebire de restul legumelor, nu se distrug si nu se dezactiveaza in procesul de prelucrare termica ; folosirea in alimentatie are, pe linga virtuti culinare si virtuti medicale de prevenire a bolilor de singe, prin continutul de fier ; sfecla contine si o cantitate mare de mangan, care apara ficatul de distrofie adipoasa, scade nivelul de zahar din singe, ajuta in lupta cu scleroza si elimina surplusul de apa din organism ; contine si iod, care favorizeaza metabolismul fiindu-le extrem de prielnica persoanelor cu obezitate si care sufera de inhibarea functiilor tiroidei ; iodul are un rol important in blocarea cancerului si incetinirea imbatrinirii ; celuloza din sfecla scoate din organism toxinele, imbunatateste functionarea tractului intestinal ; fiind un remediu redutabil in tratarea obezitatii si constipatiei ; medicina populara, foloseste toate componentele sfeclei, atit tuberculii cit si frunzele.
TRATAMENTE INTERNE --alcoolism = cu 30 minute inainte de masa, se beau 100ml de suc de sfecla in timpul meselor principale ; de 2-3 ori, se consuma salata de sfecla rasa, fiarta sau coapta la cuptor --anemie = se recomanda consumul zilnic al sfeclei in stare cruda, fiarta sau murata ; de 2-3ori pe zi se maninca 150gr salata din sfecla, morcov si ridiche neagra crude, date prin razatoare, amestecate cu suc de lamiie sau smintina --amigdalita = pentru gargara se foloseste apa calduta in care s-au fiert frunzele sau radacina de sfecla --bronsita cronica = se stoarce sucul dintr-un kg de sfecla, se amesteca cu 1kg miere de albine, 500ml vin rosu de casa, un pahar de suc de morcov si 1kg de piersici curatate de simburi si taiate felii, se pune totul intr-un borcan de sticla care se introduce intr-un vas cu apa calduta, se fierbe 10-12minute pe baie de aburi dupa primul clocot; se beau 75gr dimineata pe nemincate dupa care se maninca o bucata de unt ; doza este pentru o singura persoana ; ajuta la vindecarea diferitelor afectiuni ale aparatului respirator, provocate de raceala --curatarea singelui, intarirea imunitatii = 500gr sfecla, 500gr morcov se taie marunt, peste legume se toarna apa clocotita cit sa le acopere cu doua degete si se fierb la foc mic 30 de minute, cind sunt fierte legumele se adauga o cana de stafide si caise uscate si se mai lasa la fiert 5minute, dupa racire se amesteca cu 2linguri miere si se lasa la racoare 12ore ; se consuma de 3ori pe zi cite 100-150gr timp de o luna de zile ; ajuta la restabilirea organismului slabit dupa o boala grea --hipertensiune = se amesteca in parti egale suc de sfecla cu miere si se iau 2linguri de 3ori pe zi --pietre in colecist = pentru eliminarea pietrelor, se foloseste siropul de sfecla : 1kg sfecla taiata felii subtiri se fierbe in 2litri apa pina se obtine un sirop concentrat ; se beau 150ml de 4ori pe zi cu 40minute inainte de masa.
TRATAMENTE EXTERNE --guturai = se pun in nas picaturi de suc de sfecla --eczeme, arsuri = se aplica terci din sfecla timp de 4-7zile, cataplasma se schimba de 5ori pe zi ; pe arsuri se pot aplica si frunzele de sfecla strivite in palma --parandotoza = se rade sfecla pe razatoarea mica, terciul obtinut se aplica pe gingiile bolnave si se tine 25-30minute ; imbunatatirea se vede dupa 5-7zile, dar tratamentul trebuie repetat citeva saptamini.
|