Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata

Postat 17:21 pe 6.03.2010
Mesajul pe care vrea să-l transmită ASCOR reprezintă o întoarcere la viaţă, la gândirea ortodoxă

Părinte Teofan, spuneţi-ne, vă rog, cum a apărut ideea de a forma o astfel de asociaţie şi cine a fost iniţiatorul?

În asociaţie am venit pentru prima dată în anul 1993. ASCOR a apărut la Bucureşti pe fundalul unui interes mare pentru credinţă care persista imediat după 1990. Cei mai mulţi dintre tineri, în acea perioadă erau în căutarea unei credinţe adevărate.

Astfel, s-a simţit nevoia de a forma o asociaţie, care ar face misiune ortodoxă în mediul studenţesc, un element necesar la ziua de azi.

Unii susţin că ASCOR a apărut datorită jertfelor martirilor din închisorile comuniste? Ce ne poate spune Sfinţia Voastră vizavi de aceasta?

Cred că ASCOR are trei influenţe foarte puternice care au marcat-o. În primul rând această asociaţie a fost o lucrare a lui Dumnezeu, dacă analizez rezultatele activităţii acesteia. Alte două influenţe le reprezintă jertfa tinerilor din Decembrie 1989 si mişcarea duhovnicească isihastă reprezentată de Sf. Paisie de la Neamţ. Acesta a făcut posibilă comunicarea cu părintele Sofian Boghiu, stareţul Mănăstirii Antim din Bucureşti, care a fost duhovnicul mai multor membri ASCOR. Rugăciunile părintelui Sofian au fost mijlocitoare către Dumnezeu.

Astfel, ASCOR s-a dezvoltat după 1990 şi a căpătat o anumită influenţă. Mai trebuie spus că ne-am simţit ocrotiţi de patronii spirituali ai asociaţiei, în special, de Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica cunoscut pentru direcţia isihastă. Sf. Calinic de la Cernica era cunoscut ca un om care ştia să îmbine rugăciunea cu practica, or ASCOR urma acelaşi lucru prin organizarea şi desfăşurarea conferinţelor, pelerinajelor, publicarea revistelor, toate fiind însoţite de rugăciune - principala deosebire dintre ASCOR şi alte organizaţii ce activau în domeniul social.

Cât de frecvent se spovedeau membrii ASCOR?

Cei mai activi se spovedeau cel mai des – o dată în lună.

În perioada 1994-1999 ASCOR avea un impact foarte mare, inclusiv şi datorită rugăciunilor părinţilor care ne purtau grija duhovnicească. ASCOR lua atitudine faţă de anumite probleme stringente ale acelei perioade: legalizării sexualităţii, semnarea tratatului cu Ucraina privind Bucovina de Nord. Atitudinea ASCOR vizavi de aceste probleme era reflectată în mass-media, ceea ce crea impresia că asociaţia e implicată doar în chestiuni social-politice. Aceasta nu era nici pe departe adevărat, deoarece principalele noastre preocupări erau organizarea pelerinajelor, conferinţelor şi obişnuirea tinerilor cu gândirea ortodoxă.

În pofida faptului că reprezentanţii filialelor se întâlnesc doar de două ori pe an aceştia sunt în acelaşi duh în tot ce fac. Sfinţia Voastră cum explicaţi acest lucru?

Această unitate a membrilor ASCOR era ceva neimpus. Unul dintre mitropoliţii la care am fost spunea: „Uite, că toate filiale ASCOR au acelaşi duh. Cred că aici este lucrarea Sfântului Calinic”.

Mesajul pe care vrea să-l transmită ASCOR reprezintă o întoarcere la viaţă, la gândirea ortodoxă, aşa cum ne-o prezintă părinţii filocalici, marii părinţi rugători ai bisericii. Acesta cred că este mesajul cel mai profund pe care îl poţi aduce generaţiilor de studenţi de după ‘90. Nu întâmplător, după moartea părintelui D. Stăniloae, ASCOR din Bucureti organizează în fiecare toamnă serile filocalice “Dumitru Stăniloae” . La aceste conferinţe fiind invitaţi membri ASCOR din toată ţara.

Ce sfaturi le-aţi putea oferi ASCOR – iştilor din Basarabia?

Să fie hotărâţi pentru lucrurile bune, să le ducă la bun sfârşit şi să se gândească că ASCOR-iştii din Basarabia şi toţi basarabenii sunt foarte iubiţi aici, în România. Să nu aibă impresia că în România există o tendinţă de ai ţine la distanţă. Românii care sunt aplecaţi spre religie, tradiţie şi istorie au o mare dragoste faţă de românii din Basarabia. ASCOR din Chişinău ar putea fi o punte de legătură între studenţii din Basarabia şi cei din România. Comparativ cu România, la Chişinău e nevoie de şi mai multă misiune ortodoxă în rândul studenţilor.

Dumnezeu să-i ajute pe toţi cei din Basarabia, să aibă în faţă aceste modele şi să nu deznădăjduiască niciodată , căci Domnul nostru Iisus Hristos ne iubeşte pe toţi. Să-i mulţumim lui Dumnezeu că suntem născuţi în dreapta credinţă!

Părintele Ieromonah Teofan Popescu, ex-preşedinte ASCOR Bucureşti.

 
Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni