Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata

Postat 05:30 pe 20.08.2011
Istoricul familiei

Strămoşii familiei Argatu se trag din Maramureş, refugiaţi în Moldova pe timpul persecuţiei generalului Bucov. Au trecut munţii în Moldova trei fraţi, care s-au stabilit in regiuni diferite. Unul a ajuns în parţile Galaţi-ului, un altul în părţile Neamţ-ului (stabilit la Crăcăoani) si un altul in ţinutul Fălticenilor-Suceava (stabilit în satul Valea Glodului). La Valea Glodului s-a stabilit străbunicul părintelui Ilarion care a avut doi fii: pe Alexandru şi pe Ioan (mort de tânăr).

Alexandru Argatu, era tatăl Părintelui Ilarion, un om credincios, gospodar cu vază în sat, o bucată de vreme primarul comunei Valea Glodului şi spre sfârşitul vieţii sale călugăr la Mănăstirea Neamţ.

În anul 1910 Alexandru Argatu s-a căsătorit cu Maria Crăciun din satul Valea Glodului, sora vestitului cântăreţ bisericesc Gavril Crăciun şi al Arhimandritului Epifanie Crăciun, stareţul Mănăstirii Cucoş (jud. Brăila). Maria, Gavril şi Pr. Epifanie Crăciun se trăgeau dintr-o familie numeroasă de 24 de copii. La căsătorie Maria şi Alexandru au primit zestre de la părinţi 40 de prăjini de pământ. Această suprafaţă de pământ au transformat-o într-o imensa grădină de zarzavat (bulgărie), o livadă de pomi fructifieri şi un iaz cu peşte.

Alexandru şi Maria Argatu, au dat naştere la 15 copii, care la data căsătoriei celui mai mic dintre ei (a Părintelui Vasile Argatu), numai nouă mai erau în viaţă.

Amintim aici, după naştere, numele şi căteva cuvinte biografice a celor nouă copii:

1.-Monahia Iuliana, vieţuitoare în Mănăstirea Agapia. Numele de botez era Elena (Ileana), căsătorită, a crescut patru copii şi treizeci de nepoţi. Rămânând văduvă, a ales calea mănăstirii, unde şi-a închinat viaţa sub ascultare şi rugăciune.

2.-Părintele Ilarion, vieţuitor în Mănăstirile: Antim, Căldăruşani şi Cernica. Numele de botez fiind Ioan, a urmat Facultatea de Teologie in Cernăuţi şi Scoala Militară din Bacău. După absolvire a fost câţiva ani ofiţer. S-a căsătorit cu Georgeta Mihailescu din Oniceni. A fost preot in parohiile: Oniceni, Ioneasa-Rusi si Boroaia. A crescut 5 copii (trei băieti şi două fete, toti preoti si preotese). A ramas vaduv, după care a luat calea mănăstirii ca ieromonah.( Mai multe date biografice vom prezenta în cele ce urmează).

3.-Catinca, căsătorită în satul Valea Glodului cu Gheorghe Gontaru. A dat nastere şi a crescut 10 copii.

4.-Ilie, căsătorit cu Floarea Olariu din satul Osoi. A luptat pe front la Odesa, fiind rănit. A dat nastere şi a crescut şapte copii şi doisprezece nepoţi. A murit în acelaşi an cu părintele Ilarion (1999).

5.-Anica, căsătorită în satul vecin (Giurgeşti) cu Maftei Vasile, zidar şi fântânar. A dat naştere şi a crescut şapte copii şi treizeciscinci de nepoti. In casa lor a sta ascuns părintele Ilarion un an de zile în timpul prigoanei comuniste. Maftei Vasile, este cel ce l-a transportat pe părintele Ilarion de la Valea Glodului la Boroaia (cc.40 km) pe fundul cosului de căruţă cu glugi de strujeni de porumb deasupra, în timpul prigoanei, cand s-a intâmplat minunea de a nu fi gasit de jandarmii care-i opriseră pentru un control minuţios.

6.-Alexandru, căsătorit cu Florica Maftei din satul Giurgesti şi stabiliţi în satul Osoi. Au dat nastere şi crescut doisprezece copii, din care cinci sunt în viaţă( doi preoti şi două preotese).

7.-Părintele Vasile, absolvent al Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ. A fost preot în parohiile: Stremţi (comuna Băseşti, jud. Sălaj), Leheceni (comuna Cărpinet, jud.Bihor), Crucea (Suceava), Petia (Suceava). După terminarea studiilor şi a serviciului militar, s-a căsătorit cu Floarea Munteanu din satul Giurgesti. Au dat nastere si crescut cincisprezece copii (şase preoti, cinci preotese, două călugăriţe la Mănăstirea Varatesc)

8.-Aristiţa, geamănă cu Părintele Vasile, căsătorită în Valea Glodului cu Mihai Sumanaru. A dat nastere la zece copii (Gheorghiţă preot), şase sunt în viaţă.

9.-Maria (Maricica), căsătorită cu Gheorghe Gontaru în satul Valea Glodului. A dat naştere la cinci copii.

Mama părintelui Ilarion (Maria) după o boală şi grea suferinţă a plecat la Domnul, dar nu înainte de a avea bucuria să-şi vadă copii la casele lor. Rămas văduv Alexandru Argatu (tatăl părintelui Ilarion) făgăduieşte înaintea lui Dumnezeu că se va duce la mănăstire. Astfel îl găsim pe tatăl părintelui Ilarion la Mănăstirea Neamt călugărit cu numele de Atanasie Argatu. Ascultarea cuviosului Atanasie la mănăstire a fost grija de grădina de zarzavat şi de viile de la Băiceni-Cotnari ale mănăstirii. A plecat la Domnul în anul 1972, fiind înamormântat în cimitirul Mănăstii Neamţ.
 
Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni