Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata

Postat 16:59 pe 15.11.2014
Dictionar de teologie ortodoxa.
Postat 16:59 pe 15.11.2014
Sinodul 1 de la Niceea (325) afirma ca Dumnezeu-Fiul este de o fiinta (homoousios) cu Dumnezeu-Tatal. Dumnezeu-Unul, Care are o singura fire, exista ca treime, cele “trei ipostase” avand fiecare proprietati unice, personale.
Sinodul 2 de la Constantinopol (381) afirma impotriva lui Macedonie: “Duhul este inchinat si slavit impreuna cu Tatal si cu Fiul”. Sinodul respinge apolinarismul, in expresia “de la Duhul Sfant si din Fecioara Maria”.
Sinodul 3 de la Efes (431) defineste doctrina despre unirea celor doua firi in persoana unica a Cuvantului si doctrina despre Fecioara Maria – Nascatoare de Dumnezeu.
Sinodul 4 de la Calcedon (451) condamna monofizismul marturisind credinta “in doua naturi care se unesc intr-o singura persoana”.
Sinodul 5 de la Constantinopol (553) se pronunta in mod clar pentru “unirea ipostatica” si respinge pe cei care confunda sau separa firile dupa unire. Hristos este “in doua firi”, chiar dupa ce unirea dupa ipostas a avut loc. Sinodul da o interpretare corecta expresiei monofizite a teologilor din Alexandria, “o natura intrupata a Cuvantului dumnezeiesc”, afirmand ca unirea dupa ipostas pastreaza cele doua naturi, unite fara confuzie si fara separare intr-o singura persoana. Sinodul aproba formula liturgica “Domnul nostru Iisus Hristos, Care a fost rastignit cu trupul, este Dumnezeu adevarat”.
Sinodul 6 de la Constantinopol (680-681) recunoaste, in acord cu invatatura “parintilor”, ca in Hristos exista doua vointe naturale si doua lucrari naturale, firea omeneasca avand vointa ei proprie, care se supune de bunavoie vointei dumnezeiesti, fiind pe deplin indumnezeita.
Sinodul 7 de la Niceea (787) formuleaza invatatura ca obiectul venerarii este persoana reprezentata pe icoana, facand o distinctie intre adorare (latreia) care este rezervata numai lui Dumnezeu si cinstire (proskynesis) ce se cuvine sfintilor. (Sinodul n-a fost acceptat de catre Bisericile din imperiul lui Carol cel Mare: Germania, Franta, Spania.)
 
Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni