Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata

Postat 16:48 pe 3.09.2009


Un mare vietuitor în duhul rugaciunii isihaste, a fost Cuviosul Onufrie, contemporan, ucenic, apoi si sfatuitor al Sf. Paisie de la Neamt. Era rus de origine, având o pozitie sociala înalta în societatea rusa a anului 1749, când era guvernator al unei provincii. Dupa acest an, a venit în Moldova si a sihastrit în codrii Voronei timp de 25 de ani (1764-1789), trecând la cele vesnice pe 29 martie 1789. Dupa aceasta, s-au facut multe minuni de catre Cuvios, unor calugari de la schitul Lacuri (Deleni-Iasi), unor mireni îngrijitori ai animalelor manastirii Vorona, culminând cu vindecarea copilei domnitorului Moldovei, Mihail Sturdza. Ca urmare a acestor minuni, pe 9 mai 1846, s-au dezgropat sf.oseminte ale Cuviosului Onufrie, si s-au asezat într-o raclita, în biserica "Buna Vestire" a manastirii Sihastria Voronei.
A fost egumen al manastirii Vorona între anii 1777-1779, când a si purtat o corespondenta cu Sf.Paisie.
În anul 2004, se lucreaza la slujba Sf.Cuv:Onufrie, si credem ca tot în acest an va fi trecut în calendarul ortodox român, prin proclamarea slujbei de canonizare de catre Sf.Sinod al BOR.
Alaturi de Sf.Cuv.Onufrie, au trait si alti parinti pustnici, retrasi în locurile unde se afla astazi manastirea Sihastria Voronei. Dintre acestea ne sunt cunoscute numele lui Samuil Duhovnicul, Damian Monahul, Ioan Pustnicul, schimonahul Veniamin Constantinescu, care cobora iarna pe zapada descult, pâna la manastirea Vorona, însotit de lupi ca de niste prieteni. Acesta a murit în anul 1917, în vârsta de 100 de ani, în Sihastria Voronei.
În anul 1928, în Duminica Tomei, a intrat ca frate la schitul Sihastria Voronei, judetul Botosani actualul Patriarh al BOR, PF Teoctist, pâna în anul 1930. Singura vizita ca Patriarh, în manastirea noastra a avut loc în iulie 1992, cu prilejul Proclamarii canonizarii Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfânt. În aceasta vizita a fost însotit de mai multi ierarhi ai BOR: ÎPS Daniel, al Moldovei si Bucovinei, PS Calinic al Argesului, PS Gherasim al Râmnicului.

În anul 1940, sub egumenia protos. Ghedeon Verenciuc (1920-1947), s-a construit paraclisul cu hramul "Sf.M.M.Mina", sfintit pe 09 septembrie 1941 de ÎPS Irineu Mihalcescu, mitropolitul Moldovei.
Sub conducerea protos. Sava Iftode (1947-1959), au fost construite clopotnita si agheazmatarul-1958. Agheazmatarul iese în evidenta prin unicitatea picturii, care are întreaga cupola acoperita cu picturi reprezentand starile sufletesti ale omului, percepute prin prisma omului bun si ale omului rau.
Înainte de intrarea pe drumul ce duce la manastire, la o distanta de 300 m, pe DJ 208 H, ce face legatura între localitatile Vorona si Oneaga, este amplasata troita cu hramul "Sf.Proroc Ilie", construita în anul 1984 de ierom. Pimen Chirila, în timpul egumeniei ierom. Visarion Pâsnei.
La aproximativ 1,5 km.de manastire, în inima codrului, se mai cunosc urmele unui paraclis, ce avea hramul "Sf.Treime", ridicat în timpul celui de-al doilea razboi mondial, în anul 1944, de parintele Ioachim Boghinus ajutat de egumenul de atunci protos. Ghedeon Verenciuc, ca o împlinire a unei fagaduinte facute lui Dumnezeu, de a pazi odoarele manastirii de invazia sovietica. Sfintirea s-a facut în anul anul 1950 de ÎPS Sebastian Rusan, mitropolitul Moldovei.
Între anii 1959-1968, manastirea a fost închisa ca urmare a Decretului nr.410 din anul 1959. La deschiderea sa din anul 1969, constructiile se aflau într-o stare accentuata de degradare. Prin truda egumenului Ghenadie Verenciuc (1968-1972), s-au facut unele reparatii.
În anul 1973, este numit egumen ierom. Visarion Pâsnei, decedat la 28 noiembrie 1991.
La 01 aprilie 1991, a fost numit staret protos. Ghedeon Hutanasu. În acelasi an Sihastria Voronei a fost ridicata, prin decizie a Sf. Sinod al BOR, la rang de manastire.
Între anii 1993-1997, s-a construit casa "Sf.Proroc Ghedeon", sfintita la 25 martie 1997 de PS Episcop Vicar Calinic Botosaneanul.
Dupa instaurarea regimului comunist, obiectele cu valoare de patrimoniu (Sf.Vase, cruci argintate etc.), au fost confiscate.
Dupa anul 1990 s-au realizat lucrari care au schimbat imaginea manastirii si au îmbunatatit traiul vietuitorilor.
În prezent obstea manastirii numara 16 vietuitori, care se ostenesc zilnic pentru înfrumusetarea materiala si spirituala a manastirii. Se oficiaza zilnic Sf. Liturghie, iar la miezul noptii slujba Miezonopticii si a Utreniei.

 
Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni