Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata

Postat 22:20 pe 26.10.2009
Slujba in cinstea Icoanei Maicii Domnului facatoare de minuni de la Korsun - "Datatoarea de vedere" (Spilevskaia, Prozrennaia)

Prea Sfinţitul Petru, Episcop de Hâncu la invitaţia Prea Sfinţitului Evloghie, Episcop de Suma şi Ahtârsk a slujit Vecernia, Litia, Polieleul şi Utrenia în Catedrala Schimbării la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos din or. Suma, Ucraina.
La această slujbă au mai participat Arhiepiscopul Ioanatan de Tula şi Bratslav, Episcopul Alexandru de Gorodnitsc, Episcopul Antonii de Alexadria şi Svetlovodsc împreună cu o bună parte dintre preoţii acestei eparhii din Ucraina.
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Korsun (Şpilevskaia), numită şi «Prozrennaia» - „dătătoare de vedere” este pictată pe o foaie de fier alb – fiind o copie a icoanei Maicii Domnului adusă de cneazul Vladimir din Herson după primirea botezului la Kiev.

În secolul al XVIII-lea icoana era proprietea unei familii creştine din s. Romanovka, judeţul Sumsk.



Potrivit unei tradiţii, proprietarul acestei sfinte icoane avea o fetiţă oarbă. Odată când toţi membrii familiei erau ocupaţi cu curăţenia în casă, fetiţa a primit ascultare din partea tatălui său să şteargă încetişor toate icoanele. Observând diferenţa dintre icoanele pictate pe lemn şi această icoană, fetiţa s-a îndoit că icoana de la Korsun ar fi într-adevăr o icoană.
Întrebând-o pe mama ei de este icoană obiectul pe care-l ţine în mână sau nu, mama i-a răspuns: „da, este icoană!”. Atunci copila oarba cu multă durere în suflet a zis: «Voi poate veţi râde de mine – şi, răsuflând adânc, şi-a mărturisit dorinţa pe care o păstrase de mult în taină în adâncul inimii – Аh! dacă aş fi putut să văd cu ochii mei, nu m-aş mai îndoi». Şi îndată cum a spus aceste cuvinte, ochii ei s-au deschis, şi ea strigat de bucurie: «Vai! Drept spuneţi, acum văd şi singură!».



În scurt timp după aceasta fetiţa a văzut-o pe Maica Domnului în vis, exact aşa cum este reprezentată Ea pe icoană şi a auzit-o spunându-i: «Duceţi icoana Mea în biserica din satul Şpilevsk!». Copila a povestit visul părinţilor săi iar aceia au dus icoana la biserică. Însă părinţii nu i-au spus nimic preotului despre vindecarea minunată a fiicei lor. Icoana minunată a părăsit de două ori această biserică într-un mod inexplicabil fiind găsită nu departe într-o livadă, sub ramurile unui frasin. Stăpânul livezii – moşierul Kondratiev, preotul şi starostele bisericii s-au decis să meargă la stăpânul icoanei şi să-l întrebe despre cele ce se întâmplă. Auzind despre faptele ce se întâmplară cu icoana, creştinul a povestit amănunţit oaspeţilor săi despre minunea vindecării fiicei sale care fusese oarbă din naştere.
Vestea despre această minune s-a răspândit foarte repede. În locul în care fusese găsită icoana de două ori a fost construită o biserică în care a şi fost aşezat chipul sfânt şi făcător de minuni al Maicii Domnului. Până în anul 1859 icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Korsun a fost păstrată în biserica „Acoperământului Maicii Domnului” din satul Şpilevsk.



Biserica „Acoperământului Maicii Domnului” din satul Şpilevka a fost construită în anul 1849 cu ajutorul enoriaşilor şi a Varvarei Rimsko-Korsakova. După revoluţie această icoană a fost luată din biserică şi aşezată într-un muzeu. În timpul incendiului care a avut loc în anii 30, icoana într-un mod minunat nu a suferit nici o deteriorare. Acest lucru i-a impresionat foarte mult pe colaboratorii muzeului. Fiind uluiţi de întâmplarea inexplicabilă de ştiinţă atât de mult lăudată atunci, cu multă emoţie în suflet ei s-au decis să reîntoarcă bisericii sf. icoană. Întrucât Biserica din satul Şpilevsk era deja atunci dărâmată, icoana a fost transportată în Biserica „Schimbării la Faţă a Domnului” din or. Suma, unde se află şi astăzi. Tradiţia Drumului Crucii care se făcea cu această icoană a fost restabilită în anul 1995.
 
Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni