Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata

Postat 08:33 pe 25.11.2011
Icoane din Manastirea Sfanta Ecaterina

Manastirea Sfanta Ecaterina din Muntele Sinai, cea mai veche manastire ortodoxa cu viata monahala neintrerupta pana in zilele noastre, adaposteste una dintre cele mai importante colectii de icoane din intrega lume crestina. Aceste numara peste 2000 de exemplare create intre secolele VI-XIX ce sunt raspandite in intreg complexul monahal (catolicon, paraclise, muzeul manastirii, chiliile monahilor).

Icoane encaustice

Manastirea Sfanta Ecaterina poseda un numar important de icoane encaustice. Tehnica encaustica foloseste ceara calda si pigmenti vegetali. Astazi, datorita conditiilor pretentioase, nu mai este intrebuintata. Dupa unele studii s-a ajuns la concluzia ca suportul folosit trebuia sa fie cald. Culorile amestecate cu ceara, de asemenea se mentineau ca o pasta tot cu ajutorul caldurii. Chiar si incaperea, unde se lucra, trebuia sa aiba o temperatura ridicata constant, iar culoarea se aplica cu spatule sau pensule aspre "din prima" fara reveniri. Astfel, mixtura patrundea in porii materialului. Cand acesta se racea culorile deveneau aproape imposibil de sters. Primele icoane au fost create folosind tehnica encaustica, carea fost intrebunitata pana in secolul al VII -lea d.Hr, cand a fost inlocuita de pictura in tempera.

Hristos Pantocrator Sfantul Petru - Icoana in tehnica encaustica de la Manastirea Sfanta Ecaterina

Cele mai cunoscute icoane realizate in tehnica encaustica ce se patreaza in Masnastirea Sfanta Ecaterina sunt: Hristos Pantocrator, Maic Domnului cu Pruncul pe tron, Jertfirea lui Isaac, Sfantul Apostol Petru si Inaltarea la cer a Domnului.

Icoane pictate intre secolele VII-IX

Icoanele ce apartin acestui grup apartin unei traditii iconografice locale intalnit in manastirile din Rasarit, in particular in Egipt, Palestina, Siria si Capadocia. Ceea ce este specific acestor icoane este faptul ca ele provin dintr-o perioada cand cucerirea araba a ingreunat mult legatura dintre regiunile rasaritene si centrele crestine predominant grecesti.

Aceste icoane intrebuinteaza un realism popular, ce da expresie traditiei locale a artei copte si bisericilor siriene. In orice caz, trebuie amintit ca aceste icoane rare au fost unele din sursele principale care au contribuit la definirea artei iconografice crestine in secolele urmatoare.

Icoane de la Manastirea Sfanta Ecaterina

Cea mai reprezentativa icoana din acest grup infatiseaza Nasterea Domnului.

Icoane pictate intre secolele IX-XII

Doua caracteristici definesc dezvoltarea icoanelor in aceasta perioada. Prima, aceste icoane ilustreaza continuarea picturii iconografice pre-iconoclaste in perioada de dupa persecutia icoanelor. Doi, icoanele arata o turnura catre conceptul clasic al artei, reflecat in delicatetea desenelor si in frumusetea formelor.

Multe din aceste icoane provin din atelierele imperiale din Bizant. O stfel de icoana include scene din viata regelui Abgar, unde intalnim, de latfle, cea mai timpurie reprezentare a Sfintei Mahrame.

Icoane de la Manastirea Sfanta Ecaterina

In alte icoane din aceasta parioada sunt infatisati Mantuitorul Hristos, Sfintii Arhangheli, Sfinti Ierarhi si Cuviosi. Mansucrise miniate de mare valoare artistica au fost realizate in numar mare in aceasta perioada, incluzand Evangheliare si Sinaxare. Cu acest prilej arta picturii miniaturale va avea o influneta mai pronunutata asupra iconografiei.

Icoane din epoca dinastiei Comnenilor (1080-1200)

In timpul dinastiei Comnenilor, pictura icoanelor a continuat urmand marii traditii a scolii Macedonene, cu lucrari de tendinta clasica, de caracter provincial sau inspiratie monastica, in functie de locul si mediul de provenienta.

Icoane de la Manastirea Sfanta Ecaterina Icoane de la Manastirea Sfanta Ecaterina

Manastirea Sfanta Ecaterina are in posesie o mare colectie de icoane din aceasta perioada reprezentand toate aceste tendinte. Caracteristicile acestor icoane includ un simt bine echilibrat al compozitiilor, expresia puternica a chipurilor, armonia schemelor coloristice si tendinta spre dematerializare combinata cu un simt rafinat al nobletii.

Icoane de pe epistilul iconostasului

Icoane precum acestea, datand din secolele XI-XIV, sunt pictate asemenea unei frize de-a lungul intregii parti superioare (epistil) a catapetesmei. Cele din colectia manastirii, in mare parte, provin din paraclisele din cadrul manastirii. Cea mai cunoscuta dintre aceste icoane are sapte scene infatisand viata Sfantului Eustratie.

De obicei, subiectele intalnite in aceste panouri sunt Deisis, scene ale Praznicelor Imparatesti, scene din viata Maicii Domnului si minuni ale Sfintilor. Aceste picturi sunt lucrate minutios.

Icoane de la Manastirea Sfanta Ecaterina

Icoanele ce apartin acestui grup poseda o inalta valoare artistica ce marcheaza urmele unei vechi traditii in pictarea icoanelor.

Minologiile

Pictarea minologiilor isi are originea in ilustratiile miniaturala ale manuscriselor si, in special, in cele din secolele XI-XII. Aceste icoane infatiseaza sfintii praznuiti in fiecare zi a anului bisericesc, formand o alta categorie importanta de icoane aflate in colectia manastirii.

Icoanele se prezinte intr-o varietate de forme, incluzand douasprezece icoane mari compuse din portrete intregi ale sfintilor din fiecare luna, doua mari icoane in forma de diptic, cuprinzand toti sfintii din anul bisericesc etc.

Icoane de la Manastirea Sfanta Ecaterina

Subiectele acestor icoane sunt inspirate in principal din mineiele Sfantului Simeon Metafrastul (sec. XI) ce provin din Constantinopol. Unele din aceste minologii au dubla inscriptie, atat in greaca, cat si in ibera, fapt care arata relatiile stranse dintre Manastirea Sfanta Ecaterina si Biserica Georgiei.

Icoanele "sinaitice”

Colectia de icoane a Manastirii Sfanta Ecaterina include un mare grup specific manastirii, majoritatea lucrarilor datand din secolele XII-XV. Acestea constau in portrete ale unor importante personalitati asociate manastirii: monahi, stareti si patriarhi. Tot in acest grup de icoane se afla reprezentari deosebit de frumoase ale Sfantului Proroc Moise, Sfintei Ecaterina, Sfantului Ioan Scararul etc..

Icoane de la Manastirea Sfanta Ecaterina Icoane de la Manastirea Sfanta Ecaterina

Multe din aceste icoane au fost in mod sigur pictate in manastire variind ca stil, tehnica, calitate. Pe langa valoarea duhovniceasca, importanta acestor icoane rezida si in faptul ca reprezinta o sursa de informare cu privire la istoria si arta manastirii, ca de altfel si cu privire la activitatea monahilor care au vietuit in aceasta comunitate monahala.

Icoane din secolul al XIII -lea si din epoca Paleologilor

Colectia manastirii Sfanta Ecaterina cuprinde un numar considerabil de icoane datand din secolul al XIII-lea si din perioada dintre secolele XIV-XV, cunoscuta sub numele "epoca Paleologilor”. Aceasta a reprezentat o perioada de afirmare a noi directii artistice care isi fac prntru prima data aparitia in secolul al XIII-lea. In fapt, secolul al XIII-lea a pregatit calea pentru arta asa numitei Renasteri Paleologiene.

Caracteristica acestei perioade este varietatea stilului. Icoane importante datand din aceasta epoca provin din sihastriile din sudul Italiei si din insulele controlate de venetieni aflate in marea Agee. De asemenea, stiluri iconografice diferite au fost reprezentate si asimilate la Manastirea Sfanta Ecaterina, de la tehnica delicata a artistilor din Constantinopol pana la caracterul decorativ al picturii cipriote.

Icoane de la Manastirea Sfanta Ecaterina

Spre sfarsitul perioadei bizantine iconografia a incetat sa adere intru totul la standardele traditionale stabilite. Cei care au pictat icoane au ales sa urmeze noilor curente dominate de o abordare mai realista a portretelor si scenelor. Lucrarile acestora sunt caracterizate de libertatea expresiei si varietatea tipurilor. Aceste lucrari au dat nastere artei perioadei post-bizantine, in special in secolul al XVI-lea, imbogatind ciclurile iconografice, dar ramanand deschisa influnetelor venite din partea picturii renascentiste din Apusu.

Icoane cretane post bizantine

Manastirea Sfanta Ecaterina este cunoscuta pentru faptul ca a mentinut o stransa legatura de durata cu Creta, mai ales prin Biserica Sfanta Ecaterina din Herakleion si, mai tarziu, in anii ocupatiei turcesti, prin mica biserica Sfantul Matei din Candia.

Icoane de la Manastirea Sfanta Ecaterina

De altfel, colectia iconografica a manastirii in care sunt prezente lucrari ale unor vestiti pictori ai "Scolii Cretane” este surprinzator de bogata.

Radu Alexandru
 
Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni