Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata

Postat 23:11 pe 3.09.2013
Inchinare catre Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu

Veniti sa ne inchinam Imparatesei noastre, Nascatoare de Dumnezeu!
Veniti sa ne inchinam Fecioarei noastre, Imparatesei noastre, Nascatoare de Dumnezeu!
Veniti sa ne inchinam si cadem la Insasi Doamna, Fecioara Maria, Imparateasa noastra, Nascatoare de Dumnezeu!
Ne inchinam tie, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, care prin nasterea ta ne-ai aratat noua Lumina cea adevarata, imparateasa cerului si a pamantului, nadejdea celor fara de nadejde, ajutatoarea celor fara de ajutor, mijlocitoarea tuturor pacatosilor. Tu ne acopera si ne apara de toate nevoile si necazurile sufletesti si trupesti si fii noua, te rugam, aparatoare, cu sfintele tale rugaciuni!
Ne inchinam preabinecuvantatei tale zamisliri si nasterii tale din sfintii tai parinti, din Ioachim si Ana! te rugam, Doamna noastra, sa ne dai viata fara de pacat, ca sa zamislim si sa nastem roade de pocainta!
Ne inchinam Intrarii tale in Biserica Domnului, prunca de 3 ani fiind si te rugam, lumina noastra, sa ne faci, cu rugaciunile tale, Biserica a Duhului Sfant!
Ne inchinam Bunei tale Vestiri, Preacurata Fecioara de Dumnezeu Nascatoare, cand, prin lucrarea Sfantului Duh, la glasul Arhanghelului, ai zamislit Cuvantul Tatalui si te rugam, lumina noastra, sa ne binevestesti noua, celor deznadajduiti, mantuirea!
Ne inchinam Nasterii tale, cand L-ai intrupat si L-ai nascut pe Hristos, Mantuitorul lumii, si ai devenit astfel Maica lui Dumnezeu cea slavita si prea inaltata de toate faptura, si te rugam, lumina noastra, fa-te tuturor Maica milostiva, acum si in veacul viitor!
Ne inchinam curatiei tale, tie, ceea ce esti neintinata, fara sminteala, fara pieire, Preacurata, si te rugam, lumina noastra, curateste-ne de toata spurcaciunea trupului si a duhului, cu rugaciunile tale!
Ne inchinam si cinstim durerile tale, pe care le-ai rabdat in vremea patimilor de buna voie ale Fiului tau, cand s-a implinit proorocia lui Simeon, caci prin insusi sufletul tau a trecut sabia si te rugam, lumina noastra, sa ne adormi patimile cele trupesti, cu ajutorul tau!
O, Preasfanta Imparateasa, Nascatoare de Dumnezeu, primeste aceasta mica rugaciune si o du Fiului tau si Dumnezeului nostru, ca sa ne mantuiasca si sa lumineze pentru tine sufletele noastre! Privind la chipul tau prea sfant, ca si cum te-am vedea cu adevarat pe tine insati, Nascatoare de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste si din toata inima cadem si ne inchinam in fata Celui ce este mai inainte de veci, in fata Pruncului pe Care Il ţii in bratele tale, in fata Domnului nostru Iisus Hristos!
O, Preasfanta noastra Doamna, imparateasa cerului, prea slavita Stapana Fecioara, Nascatoare de Dumnezeu, adevarata mangaiere a tuturor intristatilor, viata si invierea tuturor ce nadajduiesc spre tine! Apleaca, o, Doamna, prea curatele tale urechi spre rugaciunea noastra pe care ti-o aducem noi, nevrednicii robii tai!
O, Maica noastra milostiva, arata mila ta spre noi, cei care suntem plini de intristare si ne aflam pururi in pacate si nu ne dispretui pe noi,mult pacatosii robii tai!
O, Maica noastra prea frumoasa! Tu esti pricinuitoarea tuturor bunatatilor, invierea muritorilor si izbavirea celor pierduti! Primeste aceasta nevrednica rugaciune a robilor tai cazuti si mult pacatosi,in acest ceas de amara plangere si dureroasa cerere, caci indraznim acum a grai catre tine, Preasfanta Doamna Imparateasa, Nascatoare de Dumnezeu, aceasta rugaciune si chemare plina de bucurie, zicand impreuna cu ingerii: Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara, bucura-te, Marie, cea plina de dar, caci ai zamislit cu trup pe Fiul lui Dumnezeu! Bucura-te, ca tu L-ai nascut! Bucura-te, ca tu L-ai hranit! Bucura-te ca Lui i S-au inchinat magii! Bucura-te, ca pe Hristos in Biserica dupa 3 zile L-ai aflat! Bucura-te, ca tu insati ai fost luata la cer! Bucura-te, ca ai intrecut pe ingeri cu fecioria si pe sfinti cu slava!Bucura-te, ca tu faci pacea pe pamant! Bucura-te, ca locuitorii cerului, toti, iti sunt ascultatori! Bucura-te, ca tu poti sa ceri tot ce vrei de la Fiul tau, Hristos, Dumnezeul nostru! Bucura-te, ca tu te-ai invrednicit sa fii aproape de Sfanta Treime! Bucura-te, ca esti mama oamneilor inraiti care alearga la tine cu credinta! Bucura-te, ca bucuria ta in veci nu se sfarseste! Bucura-te, cea plina de dar, Domnul este cu tine!
O, Preasfanta Doamna, Stapana, Fecioara, Nascatoare de Dumnezeu, primeste nevrednica noastra rugaciune si pazeste-ne de moarte naprasnica si da-ne pocainta inaintea sfarsitului nostru!

Catisma 1

Psalmul 1
Fericit barbatul care iubeste numele tau, Marie, Maica pururea Fecioara, caci cu darul tau sufletul lui se va intari si, ca un pom rasadit langa izvoarele apelor, va da multe roade la vremea sa Fericita esti tu intre femei pentru smerenia si credinta inimii tale. Caci tu covarsesti toate femeile cu frumusetea ta si intreci pe ingeri si pe arhangheli cu sfintenia ta, cu milele si cu indurarile tale care se propovaduiesc peste tot locul! Dumnezeu a binecuvantat lucrul mainilor tale!

Psalmul 2
Preacurata Doamna, Fecioara, pentru ce se tulbura neamurile care se ridica impotriva mea? Rusineaza-i si doboara-i la pamant cu furtuna ingrozirilor si a infricosarilor tale! Sa ne acopere dreapta ta! Risipeste norii faradelegilor noastre! Ridica povara pacatelor noastre! Veniti la Maica Domnului toti cei osteniti si impovorati si ea va va odihni pe voi! Apropiati-va de ea cand sunteti napastuiti si Nascatoarea de Dumnezeu va va lumina cu stralucirea fetei sale! Binecuvantati-o din toata inima voastra, caci de mila ei este plin pamantul!

Psalmul 3
Presfanta Doamna, cat s-au inmultit vrajmasii mei nevazuti si nevazuti, care ma necajesc! Risipeste-i cu viforul dreptatii tale! Miluieste-ma, Stapana, si vindeca-ma de neputintele mele! Incalzeste inima mea cea rece si nu ma lasa sa cad in mainile vrajmasilor mei sufletesti! In ziua mortii mele, vino in ajutorul sufletului meu! Sa ma duci la limanul mantuirii! Slava tie, ocrotitoarea celor fara de ajutor!
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Psalmul 4
Cand te-am chemat, Preasfanta Doamna, Fecioara, cu credinta si cu nadejde, tu m-ai auzit si cu mila ta m-ai aparat! M-ai izbavit din cursele duhurilor rautatii care se pregatisera sa ma inghita si din mainile cele rapitoare care cauta sufletul meu, revarsandu-ti bunatatea milostivirilor tale asupra tuturor celor ce cheama numele tau cel sfant! Binecuvantata esti tu intre femei, Doamna, stapana Fecioara, si stapanirea ta se va intinde in vecii vecilor!

Psalmul 5
Graiurile mele asculta-le, Preasfanta Doamna, Fecioara, si nu intoarce de la mine faţa ta de mama! Schimba plansul meu intru bucurie si suspinul meu intru veselie, ca sa cada vrajmasii sub picioarele mele. Cu puternicele tale rugaciuni zdrobeste capetele lor cele trufase, ca sa te binecuvinteze toata limba si numele tau sa-l rosteasca tot trupul. Binecuvantata esti, o, fiica Marelui Imparat ceresc! tu esti cununa tuturor sfinteniilor, tu esti slava Ierusalimului celui de sus si a celui de jos. cei ce te binecuvinteaza vor izbuti in lucrarile lor. cei ce te binecuvinteaza vor fi binecuvantati, iar cei ce te urasc si te ocarasc vor fi blestemati! Din casa robilor tai nu se va imputina vinul si belsugul de untdelemn! Il binecuvantam pe Dumnezeu Care te-a zidit! Binecuvantati sa fie parintii tai care te-au nascut! Binecuvantata esti, Doamna Fecioara,in cer si pe pamant, laudata si preaslavita esti in vecii vecilor.

Psalmul 6
Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, nu intru iutimea Sa sa ne mustre pe noi Dreptul Judecator, nici intru mania Sa sa fim predpesiti. Pe tine, aparatoarea noastra, te rugam sa ai grija de noi si pentru numele tau cel sfant sa ne izbavesti de portile iadului si din prapastia cea intunecoasa cu rugaciunile tale, ca sa cunoastem in veci minunile tale, caci nu mortii, nici cei ce sunt in iad, ci noi, cei vii, cu harul tau te vom binecuvanta!
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Psalmul 7
Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, spre tine nadajduiesc. Izbaveste sufletul meu de vrajmas, pentru ca in smerenia mea sa fiu bineplacut tie. Stralucirea fetei tale sa lumineze sufletul meu siprivirea ta cea milostiva sa insenineze constiinta mea si prin tine imi voi aduce rugaciunile si cererile mele inaintea celui Preainalt!

Psalmul 8
Presfanta Stapana mea, prin tine, Domnul nostru s-a facut Mantuitorul si fratele nostru. Ca focul pe rug si ca roua pe lana a coborat peste tine Cuvantul lui Dumnezeu Cel mai inainte de veci Care, pe Duhul Sfant aflandu-L, te-au umbrit cu puterea celui Preainalt. Binecuvantat este Rodul pantecelui tau ce S-a zamislit in tine. Binecuvantata este Nasterea ta cea fecioreasca, binecuvantata este curatia trupului tau! Binecuvantate sunt indurarile inimii tale. Slava tie, aparatoarea tututor credinciosilor, cea plina de osardie!
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Tropare dupa catisma 1, gl. 1
Lumineaza-mi, atotbuna, sufletul meu intunecat si alunga de la maine nesimtirea. Inavata-ma sa fac voia Fiului tau, ca sa primesc iertarea multelor mele pacate, cu rugaciunile tale!
Da-mi, Fecioara, umilinta si o imbelsugata revarsare de lacrimi, din care sa izvorasca adancul indurarii, uscandu-mi potopul rautatilor si curgerile patimilor, una Preacurata!
Judecatorul se apropie, sfarsitul este la usa, vegheaza, suflete, si striga din adancul inimii: Maica Dumnezeului nostru: izbaveste-ma de infricosatele chinuri si, cu mijlocirea ta, aseaza-ma in loc luminos!

RUGACIUNE
Stapana, Nascatoare de Dumnezeu, Doamna mea iubitoare de oameni, tu stii gandurile si faptele mele si neputinta firii mele! Tie iti infatisez sufletul meu pe care l-am spurcat cu pacatele si cu gandurile cele netrebnice. Tu dar, Stapana, cunosti putreziciunea ranilor mele trupesti si sufletesti. Tot tu sa-mi dai si vindecarea, varsand peste ele o picatura din milostivirea si iubirea ta de oameni. Cauta, asadar, Stapana mea, Nascatoare de Dumneezu, cu ochiul tau cel milostiv la ticalosul meu suflet care este stapanit de povara pacatelor si care este gata sa fie predat focului de catre Dreptul Judecator. Cu rugaciunile tale si cu iubirea ta de oameni fa-l bine placut Fiului tau si Dumnezeului tuturor, ca sa nu ma vadeasca inaintea ingerilor si a oamenilor cu gandurile si cu faptele mele cele rele, ci sa te asculte pe tine – ca un bun si de oameni iubitor – pe tine, cea care te rogi pentru sufletul meu cel pacatos. O, scapare a credinciosilor, miluieste-ma pe mine, ticalosul, care ma tavalesc in prapastia pacatelor, dar care iti aduc suspinele mele dintr-o inima zdrobita, pentru ca prin apararea ta sa ma invrednicesc de iertarea nenumaratelor mele pacate. Dumnezeu, Fiul tau, te-a facut pe tine scapare. Asa, Doamne, Doamne, Care ai binevoit – pentru milostivirea Ta – sa Te nasti din Preacurata Ta Maica si pururea Fecioara Maria, pentrumantuirea oamenilor, primeste-o pe aceasta mijlocitoare pentru mine, nevrednicul.
nadajduind la ajutorul si la apararea ei, cad la nemasurata ta bunatate si iubire de oameni, ca sa primesc iertarea pacatelor mele pe care le-am facut inaintea Ta, Doamne. Ca Tie se cuvine slava, cinstea si inchinaciunea, cu Tatal si cu Sfantul Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Catisma 2

Psalmul 9
Ne marturisim tie, Doamna, din toata inima si vestim printre oameni minunile tale, lauda si slava ta. Dupa Dumnezeu, tie ti se cuvine slava si catre tine se va inalta glasul laudei ce izvoraste din adancul inimii. Cei pacatosi care se caiesc inaintea lui Dumnezeu isi dobandesc mantuirea prin tine, in Dumnezeu. Cand suspina ei cu smerenie, tu, maica milostiva, vindeci zdrobirea inimii lor, a celor care cu mijlocirea ta isi gasesc odihna intru Dumnezeu, in pace si in liniste, dupa ostenelile pribegiei lor.

Psalmul 10
La Doamna Preacurata Fecioara Maria nadaduiesc pentru milele si indurarile ei. Ochii ei spre cei saraci privesc si mainile ei sunt intinse spre orfani si vaduve. Cautati-o din tineretile voastre si mijlocirea ei dianintea Prestolului va va proslavi in fata lui Dumnezeu si va spala multimea pacatelor voastre, caci ea ne aduce intotdeauna mila si mangaierea ei cereasca. O, pururea Fecioara prea binecuvantata! Intinde spre noi dreapta ta cea puternica, pe care o sarutam cu evlavie, si nu intoarce fata ta de la noi.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Psalmul 11
Mantuieste-ma, Maica prea milostiva, ceea ce esti izvor de bunatati si adancul indurarilor. Cat de frumoase sunt caile tale si cat de pasnice sunt cararile tale! In tine stralucestecereasca virtute a curatiei, lumina neprihanirii si a adevarului. Mai puternic decat lumina soarelui esti imbracata in vesminte de aur,impodobită cu frumusetea celor mai alese si celor mai curate fapte bune. Cununa ta este alcatuita din 12 stele luminoase, care stralucesc pe capul tau. Slava tie, aparatoarea tuturor binecredinciosilor crestini!

Psalmul 12
Pana cand, Doamna, ma vei tot uita si nu ma vei izbavi in necazul meu? Pana cand se va ridica vrajmasul sufletesc asupra mea? Cu puterea si cu stapanirea ta il voi zdrobi. Fii mie, celui fara de ajutor, Doamna, un stalp de intarire si o arma care sa nimiceasca pe vrajmas. Te voi mari pe tine, cea ceea ce esti plina de dar, cu inima si cu gura te voi proslavi, ca pe o nebiruita conducatoare de osti!

Psalmul 13
Zis-a cel nebun, potrivnicul din iad: voi lovi si voi nimici pe credinciosii lui Hristos, iar mana mea ii va ucide. Scoala, Doamna, intampina-l pe el, opreste-l si nimiceste-i toate sfaturile lui cele rele! puterii tale cine ii va sta impotriva? Cine va putea grai impotriva stapanirii tale? iadul se cutremura la auzul numelui tau celui preasfant! In fata puterii tale, mortii se ridica!Numai la un semn al tau, nenumarate osti insetate de sange se nimicesc. O, pururea Fecioara, Nascatoare de Dumnezeu!Tu L-ai cuprins si L-ai purtat in sanul tau peAtotputernicul Dumnezeu, cel neincaput!
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Psalmul 14
Doamna, cine locuieste in corturile lui Dumnezeusau cine se va salaslui in sfantul si inaltul munte al Sionului, unde straluceste lumina Fetii lui Dumnezeu? Acel iubitor de Dumnezeu care, dupa Domnul, isi pune toata nadejdea numai in tine. Acel iubitor de Dumnezeu care inmintea sa poarta intotdeauna prea dulcele tau nume. Acel iubitor de Dumnezeu care te urmeaza pe calea smereniei, a blandetii si a curatiei tale. Acela se va salaslui in prea fericitele lacasuri ale lui Dumnezeu – o, prea binecuvantata pururea Fecioara Maria! – acela care mareste cu sufletul pe Domnul si se bucura de Unul Dumnezeu, Mantuitorul sau. Sa alergam noi, pacatosii, sa alergam pe cararile Maicii Domnului. Sa ne tinem cu tarie pe urmele pasilor ei si sa nu ne despartim de ea in rugaciunile noastre, plecandu-ne genunchii in fata preasfintei sale icoane, ridicandu-ne mintea la chipul cel dintai, pana cand vom dobandi milele sale si ajutorul la buna vreme spre mostenirea fagaduintei sale ceresti.

Psalmul 15
Pazeste-ma, Doamna, si, precum s-a revarsat asupra ta nesecatul rau al darului dumnezeiesc, revarsa si asupra mea o pucatura dintr-insul. Caci sanul tau cel feciorelnic si cele dinlauntru ale tale fiind prea curate, ai nascut pe Inaltul Dumnezeu, pe preaiubitul Fiu din Duhul Sfant.
Binecuvantat este pieptul tau cu care ai hranit pe Mantuitorul Hristos! Aduceti-i laude Fecioarei Preacurate, ca sa dobanditi harul si mila sa!Proslaviti numele ei si cinstiti in vecii vecilor zamislirea si nasterea ei!

Psalmul 16
Asculta,Doamna, dreptatea mea si alunga de la mine necazul meu. Marturisi-ma-voi tie in glas de bucurie si de veselie, cand se va revarsa asupra mea mila Ta. Asemanati-va ei in iubirea de Dumnezeu si voi, sfinte fecioare ale lui Dumnezeu, proslaviti-o cu glasul gurii si al inimii voastre, caci iata, fecioarele mucenite si cuvioasele femei au fost cucerite de dragostea prea dulcelui Iisus, au primit darul ei si cununile nevestejite ale raiului!
Slava tie, Stapana, ceea ce esti o comoara nejefuita a fecioarelor care te iubesc.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Tropare dupa catisma 2, gl. 2
Pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, te rugam sa ne izbavim de multele noastre necazuri si greseli, caci nu avem, Preacurata, alta grabnica mangaiere, afara de tine, prea milostiva, care ne dai tuturor mantuire!
Tu singura L-ai nascut fara stricaciune pe Dumnezeu, la tine cadem, pururea Fecioara, chemandu-te cu frica si cu dragoste, ca sa ne scapi de patimi si de neputinte cumplite.
Cand va fi ca sufletul sa se desparta de trup, atunci sa-mi stai inainte, ceea ce de Dumnezeu esti bucurata si sa nimicesti sfaturile vrajmasilor care cauta sa ma inghita, pentru ca izbavindu-ma prin tine de stapanitorii intunericului, sa ma invrednicesc de partea celor alesi, cu rugaciunile tale!

RUGACIUNE
Preacurata Stapana, Nascatoare de Dumnezeu! Stiu ca sunt spurcat si necurat si nevrednic si plin de tot pacatul! De aceea, ca unul ce sunt vinovat, cu multa rusine si cu lacrimi cad si strig catre tine: Stapana mea, Nascatoare de Dumnezeu,miluieste-ma, ajuta-ma si ma mangaie pe mine, nevrednicul robul tau (numele) si pe cei dragi ai mei (numele). Maica a toata managaierea, nu inceta a-L ruga pe Fiul tau si pe Dumnezeu, caci sufletul meu ticalos si pacatos a coborat in adancul rautatilor, iar eu, pacatosul si intinatul, gandindu-ma la pacatele mele cele dinainte si cele de acum, graiesc: nu este nicio rautate pe care eu, ticalosul, sa nu o fi facut. De aceea ma inspaimant si ma tem de Fiul tau si de Dumnezeul meu si de dreapta Lui judecata. Pentru aceasta, cu inima zdrobita si cu lacrimi strig catre tine: milostiveste-te, Stapana mea, Nascatoare de Dumnezeu,miluieste-ma pe mine care cu mintea de sine stapanitoare am calcat indreptarile si poruncile Fiului tau si Dumnezeului meu. Nu ma lasa sa pier in spurcaciunile si deprinderile mele cele pacatoase, ci trimite-mi milele tale cele bogate. Tu, ceea ce esti Maica indurarilor si a milostivirilor, nu ma trece cu vederea pe mine, cel pierdut, ci intoarce-ma si ma scoate din tina pacatului precum de demult Fiul tau i-a scos pe desfranata, pe fiul cel risipitor si pe vamesul. Daruieste-mi izvoare de lacrimi si spala-mi intinaciunea pacatelor mele. Nu ma lepada, nu te scarbi de mine, spurcatul, ci cu apele indurarilor tale stinge sufletul meu aprins de patimi necurate. Izbaveste-ma de flacarile cu care ma aprind demonii. Rapeste-ma din fata acestor caini care ma latra. Vreau sa te vad cum ii alungi de la mine pe acesti diavoli intunecati, predandu-ma in mainile luminosilor si bunilor ingeri! Te implor! Caci tu esti Nascatoarea de Dumnezeu, mantuirea pacatosilor, aparatoarea si intoarcerea celor deznadajduiti, mangaierea celor intristati. Fiul tau si Dumnezeul nostru te-a daruit noua, celor ce te chemam din toata inima, ca pe o mijlocitoare! miluieste-ne, Preasafanta Nascatoare de Dumnezeu pe noi, nevrednicii robii tai, pentru milostivirea Fiului tau si Dumnezeului nostru! Amin.

Catisma 3

Psalmul 17
Iubi-te-voi, Doamna, imparateasa cerului si a pamantului, si voi proslavi minunatul tau nume printre neamuri. marturisiti-va Maicii Domnului, voi, care sunteti cu inima zdrobita si ea va va intari impotriva tuturor vrajmasilor vostri. Doamna, darul sanului tau este o lumina pentru noi, si din tine ne hranimcu laptele indulcirilor tale duhovnicesti ori de cate ori flamanzim si insetam. Cei ce sunteti credinciosi, cautati si preaslaviti pe Stapana, caci ea este grabnica ajutatoare si mijlocitoare la Dumnezeu. Fii scaparea noastra, preabinecuvantata Maica a lui Hristos Dumnezeu, caci tu esti pentru credinciosi o minunata intarire. Slava tie, a tuturor credinciosilor osardnica aparatoare!…
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Psalmul 18
Cerurile spun slava lui Dumnezeu, dar povestesc si slava ta, pururea Fecioara Maria; cu zugravelile bunelor miresme ale harului tau, toate marginile pamantului sunt inmiresmate. indreptati-va spre ea cu suspinele voastre voi, cei ce sunteti inviforati de toate faradelegile. Voi, cei pacatosi, alergati spre ajutorul Maicii Domnului si ea va va duce catre limanul linistit al milostivirii lui Dumnezeu. Cu cantari de psalmi bateti la usa indurarilor ei si datul milostivirii sale se va pogori ca o ploaie peste voi. Preaslaviti-o, dreptilor, in fata Prestolului lui Dumnezeu. Laudati-o, ceruri ale cerurilor si tot pamantul sa fericeasca numele ei!

Psalmul 19
Auzi-ne, Doamna, in intristarile noastre si indreapta-ti fata ta de mama spre rugaciunile noastre. Nu ne parasi in infricosatul ceas al mortii, ci stai in fata sufletului nostru, cand va fi sa se desparta de trup! Trimite un inger de pace in intampinarea lui, ca, prin al lui ajutor, sa fie pazit fara primejdie de duhurile cele rele. Arata-i sufletului pe Dreptul Judecator al veacurilor cu o fata milostiva si binevoitoare, pentru ca, prin starea ta de faţă, să-i dea iertare si sa-l invredniceasca de vesnica odihna cu alesii lui Dumnezeu!

Psalmul 20
Doamna, cu puterea ta se vor veseli sufletele noastre si cu dulceata numelui tau se vor mangaia inimile noastre. De la Prestolul Imparatului sa ne trimiti intelepciunea, ca sa ne luminam cu ea in tot adevarul. Invredniceste-ne sa ne infranam cu darul tau de la trupestile patimi, iar lumina darului tau sa straluceasca in inimile noastre. Cat de dulci sunt cuvintele tale, Fecioara Preasfanta, celor ce te iubesc pe tine si cat de inmiresmate sunt picaturile darului tau! Slava si cinste iti cantam si pe preacinstitul tau nume il slavim in veci. Slava tie, grabnica aparatoare a credinciosilor!
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Psalmul 21
Dumnezeule, Dumnezeul meu, prea binecuvantata pururea Fecioara Maria sa caute spre mine cu indurarile sale,ca sa dobandesc mantuirea cea vesnica, cu binecuvantarea ei cea ceresca. Pentru aceasta te chem pe tine, Doamna mea, ziua si noaptea, ca sa patrunda pana la tine rugaciunea mea si tu, Stapana mea, apleaca-ti urechea spre ruga mea. Pretutindeni ma cauta dusmanii sufletului meu, dar dreapta ta cea puternica ma apara pe mine si sub umbra milostivirii tale am dobandit o preadulce odihna. Slava tie, neadormita mea pazitoare!

Psalmul 22
Domnul ma paste, iar tu, Nascatoare de Dumnezeu, Il rogi ca sa-Si intoarca spre mine Faţa Sa cea dumnezeiasca! slava starii tale inainte ca o Mama milostiva! Binecuvantata sa fie privirea ta pe care cu milostivire o indrepti spre pacatosii care se caiesc. Binecuvantata sa fie stralucirea fetei tale, binecuvantat sa fie harul sfantului tau chip, binecuvantata sa fie mila cea grabnica a mainilor tale! Binecuvantat sa fie Cel ce S-a hranit cu laptele tau cel fecioresc! Sa te binecuvinteze apostolii si proorocii lui Dumnezeu, mucenicii, marturisitorii si cinstitele fecioare sa-ti cante tie!

Psalmul 23
Ale Domnului sunt pamantul si plinirea lui. Tu, Stapana, impreuna imparatesti cu El in ceruri si tu ne esti un inger pazitor pe pamant. E mai bine sa se stinga soarele decat sa ne lipsim noi mijlocirea ta inaintea lui Dumnezeu! Cu slava si cu frumusete te-ai imbracat! Imbracamintea vesmintelor tale este mai scumpa decat orice comoara. Stralucirea soarelui este pe capul tau si lumina lunii sub picioarele tale! Prestolul tau este impodobit cu stele si toate sufletele dreptilor cu nesat te privesc, o, prea luminata stea de dimineata! Pomeneste-ne pe noi, Doamna, intru bunavointa ta si fa-ne vrednici sa slavim sfantul tau nume! Slava tie, grabnica ajutatoare si aparatoare a tuturor crestinilor!
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Tropare dupa catisma 3, gl. 3
Zid nebiruit, temelie puternica, liman neinviforat, te-am dobandit pe tine, prea buna! in adancul patimilor fiind inviforati, spre limanul apararii tale alergam. Trimite-ne pace si mare mila!
Prestolul cu totul de aur al Imparatului si rai inflorit te-ai aratat, Preacurata, caci pe Dumnezeu in sanul tau L-ai purtat. Cu haruri dumnezeiesti ne inmiresmezi pe noi, pentru aceea toti te propovaduim pururi ca pe ceea ce esti cu adevarat Maica lui Dumnezeu, care ne dai noua mare mila.
Mangaierea celor scarbiti, curatirea celor ce gresesc tu esti, Maica Fecioara Stapana! Tu ai nascut mantuirea neamului omenesc, tu te-ai facut stalp de tarie credinciosilor. Te chemam: roaga-L pe Hristos Dumnezeu sa ne daruiasca mare mila!

RUGACIUNE
Catre apararea ta si cu ajutorul tau cel tare alerg acum, preacurata Doamna, Nascatoare de Dumnezeu! Sunt cu totul spurcat: n-am pazit poruncile Fiului tau si Dumnezeului meu, asa incat nici nu indraznesc sa-mi ridic ochii la cer, caci mi-am ranit cu multe rautati trupul meu. Nici mainile nu cutez sa le ridic spre inaltime, caci sunt pline de rapire. Nici gura n-o deschid la rugaciune, caci mi s-a lipit cu grairea de rau. Suspine nu am, din cauza nesimtirii. Inima mi-e ingreuiata de slava desarta. Sufletul mi l-am intunecat cu nemilostivirea. trupul mi l-am slabit prin trandavie. Picioarele mi le-am poticnit de piatra iubirii de placeri. urechile mi le-am deschis spre auzirea laudelor de putina vreme. Fata mea s-a umplut de nerusinare. Mirosul urat al faptelor mele a intrat in narile mele. Si fiind in intregime ca un pom neroditor sau ca o biserica pustie, toti nazuiesc sa ma darame, iar diavolul care imi prada sufletul si care se cuibareste in inima mea ma vede neingradit si cauta sa-mi rapeasca putina credinta pe care o mai pastrez ca o avutie si, legandu-ma ca pe un prizonier cu legaturi de pacate,am sileste sa fac voia lui. ce voi face eu, nu stiu. Fiind creat de Dumnezeu cu voie libera, m-am robit cu tot dinadinsul cu propria mea voie demonului tuturor poftelor si s-au inmultit pacatele mele mai mult decat nisipul marii. cum as putea sa-L rog pe Domnul si pe Creatorul meu sau cum as putea sa nadajduiesc sa fiu miluit? De bunavoie m-am dedat spre intinarea trupului si in fiecare ceas ma apropii de placerile pacatoase, caci trupul mi l-am spurcat cu desfranarea, limba mi-am intinat-o cu vorbele rusinoase, iar cele dinauntru ale mele le-am umplut cu ganduri necurate si mintea mea s-a aplecat spre cele potrivnice legii lui Dumnezeu. De aceea tanjesc sima amarasc si ma intristez si in fiecare ceas cad la indurarile tale, Doamna Nascatoare de Dumnezeu. Nu te mania pe mine, pacatosul, ca sa nu se sfarseasca zilele mele in desert, ci cauta, Stapana, spre mine, deznadajduitul. Roaga-L pe Cel ce S-a nascut din tine ca sa nu am soarta pacatosilor. Caci tu esti Maica lui Dumnezeu si eu, robul tau,intotdeauna nadajduiesc spre tine!pentru noi, robii tai, roaga-L pe Fiul tau si Dumnezeul nostru, Caruia i se cuvine slava, dimpreuna cu Tatal si cu Sfantul Duh, acum si pururea, si in vecii vecilor, Amin!

Catisma 4

Psalmul 24
Catre tine, Doamna, am ridicat sufletul meu, pentru ca sa nu ma rusinez cu rugaciunile tale la infricosata judecata a lui Dumnezeu, nici sa-si rada de mine vrajmasii mei, iar duhurile rautatii de sub cer, palcurile vicleniei, sa nu impiedice pasii mei, nici sa ma covarseasca cursele mortii. Vino cu blandete in sufletul meu. Fii mie calauza spre patria cereasca si numara-ma impreuna cu fericitul sobor al alesilor lui Dumnezeu!

Psalmul 25
Judeca-ma, Doamna, caci intru nerautate am umblat, ma voi osteni nadajduind spre tine. Inflacareaza inima mea cu focul iubirii tale si cu braul curatiei tale incinge mijlocul meu. Mila si indurarile tale sunt in fata ochilor mei. ma voi indulci cu glasul laudelor tale, Doamna. Iubit-am fata ta plina de lumina, inchina-ma-voi si voi cinsti stapanirea ta cea sfanta. Marturisiti-va numelui ei, caci sfant este si cunoasteti in veac minunile ei!

Psalmul 26
Doamna, stralucirea cereasca a fetei tale sa fie luminarea mea si lumina harului tau sa straluceasca deasupra vrajmasilor mei, caci eu voi canta numele tau preaslavit. Sa nu intorci fata ta de la mine. Frumusetea si bunatatea ta le-a dorit sufletul meu si pe tine te cauta inima mea, ziua si noaptea, imparateasa cereasca. Nu lepada harul si milele tale de la noi si voi proslavi intre neamuri slava ta, cu care te-a preaslavit Tatal, Fiul si Sfantul Duh.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Psalmul 27
Catre tine, Doamna, voi striga si ma vei auzi si in glasul laudelor tale ma voi veseli. Miluieste-ma in ziua stramtorarii mele si cu lumina adevarului tau ma lumineaza. Insusi Domnul te-a dat noua spre mangaierea noastra si tu esti taria noastra si lauda noastra intru Domnul. Voi scoate dar apa darului tau si voi bea din izvorul milostivirii si nu voi inseta in veac.

Psalmul 28
Aduceti Doamnei noastre, fiii lui Dumnezeu, aduceti Doamnei noastra slava si lauda. Da putere robilor tai, Maica Preasfanta, si binecuvantare celor ce te slavesc si te lauda pe tine. Asculta suspinele din inima ale celor ce cauta la tine si nu lepada rugaciunile celor ce te cheama. Sa fie mana ta intinsa si gata spre ajutorul nostru si urechea ta sa auda glasul nostru amarat si obosit, caci tu esti singura noastra mama iubitoare de fii.

Psalmul 29
Inalta-te-voi, Doamna, caci tu esti lacasul prea frumos al Preasfantului Duh… Inalta-te-voi, Doamna, caci m-ai primit in mila ta si m-ai izbavit de ghearele vrajmasului meu sufletesc, potrivnicul meu. Nu ma uita pana la sfarsitul meu pentru pacatele mele, inviaza duhul meu si inima mea cea impietrita o inmoaie intru pocainta, ca si eu sa-ti aduc jertfa de slava si de lauda. Bucurati-va, cerurilor, si sa se veseleasca pamantul, pana cand va mangaia Maica Domnului pe credinciosii sai robi si pe saracii cu duhul ii va milui si va binevoi intru ei….
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Psalmul 30
Spre tine, Doamna, voi nadajdui si nu ma voi rusina in veac. Cu darul tau primeste-ma si cu privirea ta de mama mangaie-ma! Tu esti taria mea si scaparea mea, mangaierea mea si acoperamantul meu si nadejdea mea care nu ma da de rusine. In mana ta de mama aparatoare incredintez sarmanul meu suflet, toata viata mea, ziua mea cea mai de pe urma, ultima suflare si infricosata trecere prin vamile vazduhului.

Psalmul 31
Fericiti sunt aceia ale caror inimi te iubesc pe tine, preabinecuvantata pururea Fecioara! Caci prin Cel ce S-a intrupat din tine, pacatele lor cu milostivire se vor curata si faradelegile lor se vor acoperi, caci din Rodul sfitelor si preacuratelor tale coapsese va revarsa asupra tuturor pacatosilor care se caiesc bunavointa lui Dumnezeu. Si tu, Stapana, esti o carare dreapta catre imparatia cerurilor. Pe cei ce ratacesc in noaptea intunecata a pacatului ii luminezi, iar pe cei ce se abat spre hatisurile calcarii de porunca ii indrepti cu milostivire la calea cea dreapta.
Slava tie, grabnica ajutatoare si aparatoare a tuturor credinciosilor!

Tropare dupa catisma 4, gl. 4
Cand inot pe mare, cand calatoresc pe cale, cand dorm noaptea, cand veghez, lumineaza mintea mea, Doamna, si povatuieste-ma sa fac voia Domnului, ca sa dobandesc in ziua judecatii dezlegare de pacatele savarsite de mine in viata, alergand la acoperamantul tau binecuvantat!
Nu intra cu mine la judecata, Hristoase, caci imi cunosc pacatele care ma osandesc, ci pe Tine Te chem: cu rugaciunile aceleia ce Te-a nascut, miluieste-ma pe mine, smeritul si nevrednicul, ca pe talharul si ca pe desfranata, ca pe vamesul si ca pe pacatoasa. Iubitorule de oameni, caci nu ai venit sa-i mantuiesti pe cei drepti, ci mai ales pe pacatosi.
Indulcindu-ne de cinstitele tale daruri, nu vom inceta a canta, Nascatoare de Dumnezeu, milele tale, intotdeauna noi, robii tai, care te chemam si graim: Preasfanta Fecioara, scoate-ne pe toti din toate cursele vrajmasului, din nevoi si din toata caderea, ca tu esti aparatoarea noastra.

RUGACIUNE
O, Stapana! Preabinecuvantata aparatoare a neamului omenesc! Scaparea si mantuirea celor ce alearga la tine! Stiu, cu adevarat stiu ca am gresit foarte mult si L-am maniat, preamilostiva Doamna, pe Cel ce S-a nascut dupa trup din tine, pe Fiul lui Dumnezeu! Dar avand multe chipuri ale celor ce mai inainte de mine au maniat bunavointa Lui: vamesii, desfranatele si alti pacatosi carora li s-a dat iertarea pacatelor pentru pocainta si marturisirea lor, acele chipuri, dar, de pacatosi miluiti, punandu-le in fata ochilor sufletului meu celui pacatos si privind la atata milostivire dumnezeiasca cu care i-ai primit pe ei, am indraznit si eu, pacatosul, sa alerg cu pocainta, la mijlocirea ta cea binevoitoare, puternica si neincetata.
O, preamilsotiva Stapana! Da-mi mana de ajutor si cere de la Fiul tau si Dumnezeul nostru, cu rugaciunile tale sfinte de mama, iertarea pacatelor noastre celor grele. Crec si marturisesc ca Acela pe Care L-ai nascut, Fiul tau, este cu adevarat Hristos, Fiul lui Dumnezeu celui Viu, Judecatorul viilor si al mortilor, Care da fiecaruia dupa faptele sale. Cred iarasi si marturisesc ca tu esti cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, izvorul milostivirii, mangaierea celor ce plang, cautarea celor pierduti, puternica si neincetata mijlocitoare la Fiul tau si chezasia pocaintei. Cu adevarat, oamenii nu au alt ajutor si acoperamant afara de tine, o, Doamna preamilostiva! Si nimeni din cei ce au nadajduit spre tine nu s-a rusinat candva, si rugandu-se Fiului tau prin tine, nimeni nu a fost parasit. Drept aceea, rog bunatatea ta cea nemasurata: deschide usile milostivirii tale mie, celui ce m-am ratacit si am cazut in adancuri intunecate! Nu te scarbi de mine, spurcatul, nu trececu vederea ruga mea cea pacatoasa, nu ma parasi pe mine, ticalosul, pe care vrajmasul cel rau m-a dus la pieire. Ci indupleca-L, milostiva, pe Cel ce S-a nascut din tine, pe Milostivul Dumnezeu, ca sa-mi ierte multele mele pacate si sa ma izbaveasca din pierzarea mea, ca si eu, dimpreuna cu toti cei ce au primit iertare, sa cant si sa proslavesc nemasurata milostivire a lui Dumnezeu si apararea ta, care ma face sa nu ma rusinez nici in viata aceasta, si nici in veacul cel nesfarsit. Amin!

Catisma 5

Psalmul 32
Bucurati-va, dreptilor, intru Domnul, bucurati-va, si intru pururea Fecioara Maria, cantati-i cantece de cantare noua si Stapanei noastre cu strigate de bucurie. Beti din dulceata harului ei ceresc, caci ea indulceste inimile si gurile inteleptilor. Sa se veseleasca dar sufletul nostru de Maica Domnului, caci ea este ca mana cea mai dulce care ne hraneste in pustietatea lumii acesteia si ea va izbavi de moarte sufletele noastre.

Psalmul 33
Voi binecuvanta pe Doamna Maria in toata vremea: nicicand lauda ei nu se va micsora in gura mea. Mariti-o cu mine toti cei ce v-ati hranit cu mierea si cu laptele ei. In nevoi si in necazuri chemati-o pe ea si in durerile voastre veti dobandi ajutor si odihna. Priviti cu bucurie sfantul chip al vietii sale si ravniti la dragostea si la smerenia ei, caci blanda si smerita este Preasfanta Fecioara! Cuvantul cel necreat a primit trup de la ea, prin Sfantul Duh!
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Psalmul 34
Judeca, Doamna, pe cei ce ma necajesc, ridica-te impotriva lor si pazeste nevinovatia mea! sufletul meu se va veseli de tine si cu rugaciunile tale ma voi bucura. De milele tale sunt pline cerurile si intreg pamantul. Intinse erau peste tot locul cursele iadului, dar tu, Stapana, cu bunatatea ta, m-ai aparat in fata lor. Slava tie, ajutatoarea mea! Toate oasele mele graiesc: Doamna Maria, dupa Dumnezeu, cine este asemenea tie?

Psalmul 35
Cel prea fara de lege graieste cuvinte de hula impotriva numelui Tau, o, Preasfanta Imparateasa si cauta sa nascoceasca minuni mai presus de fire. Graiurile gurii sale spurcate sunt faradelege si lingusire, dar noi credem si marturisim ca tu te-ai infatisat cu trupul in ceruri si acum stai inaintea Prestolului lui Dumnezeu. Miunile tale si milele tale sunt adanc mult si toti cei ce te cinstesc se vor acoperi cu nadejde sub aripile tale.
O, Maica lui Dumnezeu! Cu mijlocirea ta, apleaca prea sfanta faţă a Fiului tau prea iubit si Mantuitorului nostru spre noi. Fa-L, cu rugaciunile tale, milostiv spre noi, pacatosii! Arata-ti mila ta celor ce te cunosc pe tine! Harul tau s-a revarsat peste tot pamantul! Stapanirea si puterea se afla in bratul tau.Taria si intarirea – in dreapta ta. Binecuvantata este lauda ta in ceruri, binecuvantata este maretia ta si pe pamant!
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Psalmul 36
Nu ravni celor ce viclenesc, nici nu zavistui pe cei ce fac faradelegea, o, tu, cel ce esti cu adevarat cinstitor al Maicii lui Dumnezeu, caci cei ce fac faradelegea ca iarba se vor ofili. Nadajduieste la atotputernica imparateasa cereasca, fa fapte bune si te vei indestula cu bogatiile ei. Caci mai bine este putinul cu darul Maicii Domnului, decar comori multe si pietre scumpe. Nadajduieste spre Domnul, nadajduieste si spre iubita Lui Maica, si ti se vor implini toate cererile bune ale inimii tale….
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Tropare dupa catisma 5, gl. 5
In multe chipuri, Fecioara, pe Hristos L-am amarat, cu gandurile, cu cuvintele si cu faptele si ma tem de infricosata Lui judecata, ci, apucand inainte, izbaveste-ma de cele cumplite cu rugaciunile tale, Nascatoare de Dumnezeu.
Miluieste-ma pe mine, Stapane, cel care mult am gresit, si mantuieste-ma cu rugaciunile aceleia ce Te-a nascut, ca sa proslavesc minunile Tale cele multe si nemasurata Ta mila.
Stralucind cu slava dumnezeiasca, ceea ce esti Maica Celui ce Te-a preaslavit, tu singura roaga-L pe Cel singur preaslavit, ca sa dobandim slava cea de sus.

RUGACIUNE
O, Preasfanta Fecioara, Nascatoare de Dumnezeu, prea binecuvantata Maica a lui Dumnezeu, Mantuitorului nostru, bucuria celor necajiti, nadejdea celor fara de nadejde si ajutatoarea celor neajutorati! Tu cunosti toti pasii mei cei pacatosi de care vreau eu sa ma curat. Cu inima indurerata alerg catre tine si ma rog cu lacrimi: cauta la neputintele mele si nu ma lasa sa pier in pacatele mele! Tu cunosti goliciunea sufletului meu. Ajuta-ma sa ma imbrac cu vesmintele iubitului tau Fiu! Tu cunosti ca sunt sarac: grabeste-te a-mi deschide vistieria darurilor celor pline de har, ca sa pazesc fagaduintele date de mine la Sfantul Botez. Tu cunosti pe vrajmasii mei trupesti si sufletesti: izbaveste-ma de acestia! Tu cunosti, preabuna mea aparatoare, vremea iesirii sufletului meu din ticalosul meu trup. Te rog sa stai atunci cu si mai multa milostivire pentru ca intru sfanta ta stare de faţă, sufletul meu sa iasă linistit si plin de bucurie, ca sa nu navaleasca asupra lui duhurile rautatii de sub cer ci, acoperit cu acoperamantul tau cel neapropiat pentru aceste duhuri, sufletul meu sa se intoarca fara vatamare la inceputul si izvorul sau!
O, Maica iubitoare de fii! arata-mi iubirea ta de mama iubitoare si mie, celui ce sunt strain, orfan si sarac, caci cu adevarat tu esti Maica milostivirii si a indurarii. Nu inceta a ma acoperi. Mijloceste neincetat pentru mine, pana cand ma vei aduce in camarile cesresti ale dumnezeiescului tau Fiu, caruia I se cuvine cinstea, slava si inchinaciunea, dimpreuna cu Tatal si cu Preasfantul Duh! in vecii vecilor. Amin.

Catisma 6

Psalmul 37
Preasfanta Fecioara Doamna, nu cu mania Sa si cu dreptatea Judecatii Sale sa ne pedepseasca pe noi Domnul pentru faradelegile noastre. Tu, care esti atotmilostiva statatoare inainte, mijloceste iertarea pentru noi, care nu avem raspuns in fata pacatelor noastre. Ca tu esti nadejdea noastra, care nu ne rusineaza, si asteptarea cea nemincinoasa. Nu este pace in oasele noastre de la fata pacatelor noastre, ci cu preabinecuvantatul Rod al pantecelui tau, ne vom impaca cu Dumnezeu. Harul Lui si milele tale sa fie de-a dreapta noastra.

Psalmul 38
Zis-am: “Pazi-voi caile mantuitoare ale iubitului tau Fiu, Imparateasa cerului si Harul lui Hristos mi se va darui, insa duhul meu este sarguitor, dar trupul neputincios. Miluieste-ma, din ceruri si din inaltimea slavei tale, ajutatoarea mea, ca niciodata sa nu-mi alunece picioarele de la calea dreptatii. Nu ingadui si pazeste-ma sa nu alunec si sa nu ma impiedic de piatra patimilor rele, ca sa nu se bucure de mine vrajmasii mei, ai sufletului meu. Asculta rugaciunea mea, Doamna Stapana, si nu trece cu vederea rugaciunea mea cea saraca.

Psalmul 39
Rabdand, am asteptat harul tau, Doamna Preasfanta Fecioara, si mi-ai facut dupa multimea milelor tale. Caci ai auzit rugaciunile mele si m-ai scos din prapastia patimilor mele iubitoare de pacate. Minunate si necercetate sunt indurarile tale. Sa se bucure si sa se veseleasca de tine toti cei ce te iubesc, iar cei ce urasc numele tau, sa se coboare in iad. Binecuvantata si preamarita esti, Stapana, in vecii vecilor. Amin.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Psalmul 40
Fericita si preamarita esti, Marie, Nascatoare de Dumnezeu, care ii inteleptesti pe cei saraci cu duhul si smeriti cu inima. In neputintele lor marturisite inaintea lui Dumnezeu si inaintea ta, lucreaza atotputernicia lui Dumnezeu si mijlocirea ta de Mama. Slava tie, Stapana, ajutatoarea celor neajutorati si bogatia nerapita a celor saraci si smeriti.

Psalmul 41
Precum doreste cerbul izvoarele apelor, asa alearga sufletul meu insetat, catre iubirea ta cea sfanta, Imparateasa cerului si a pamantului, caci tu esti viata vietii mele si hranitoarea sarmanului meu trup! Tu L-ai hranit cu lapte pe Mantuitorul sufletului meu, iar tu insati te-ai hranit cu nepieritoarea hrana a invataturii Lui celei dumnezeiesti! O, lumina, luminata de Lumina cereasca! Lumineaza-mi, te rog, intunericul meu cel dinlauntru, pentru ca mintea mea si dorinta mea sa se inaripeze in lumina ta catre Sionul cel de sus!

Psalmul 42
Judeca-ma, Doamna Fecioara si fa-mi dreptate in cearta mea cu trupul, cu lumea inselatoare si cu diavolul, cu sarpele cel viclean, cu aspida cea aducatoare de moarte, ca sa ma izbavesc de acesti trei infricosati si vicleni vrajmasi, cu ajutorul Tau! Zdrobeste, stapana, capetele lor trufasse, slabeste-le puterile si intareste-ma sa le stau impotriva! Dreapta ta intru tarie, ca tii cu ea pe Cel ce tine toate! Sa invie Domnul in mine, cu darul Sau, pentru rugaciunile tale de Maica si se vor risipi vrajmasii mei.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Psalmul 43
Stapana, Maica pururea Fecioara, parintii nostri ne-au vestit si noi, cu urechile noastre am auzit si cu ochii nostri am vazut cat de necercetate sunt indurarile tale si cat de minunate sunt minunile tale si cat de nenumarate sunt milele tale! Rasaritul si apusul, amiaza si miazanoapte sunt luminate de ele, peste toate, bunatatile ei ceresti sunt pregatite pentru cei ce lauda preasfantul ei nume si va fi marit de Domnul Iisus Hristos.

Psalmul 44
Inima mea tresalta cand aude cuvantul cel bun al Preasfineti Fecioarei Maria, Maica Dumnezeului nostru, ca din gura ei cu dulce rasuflare izvoraste o dulceata cereasca. Cu Rodul Preasfant al pantecelui ei, pacetele mele sunt curatate, cu fecioria ei neprihanita, s-a dat sufletului meu fericita nemurire, iar cu nasterea ei sunt izbavit din robia iadului si reintors in vesnica patrie cereasca.

Psalmul 45
Stapana, tu esti scaparea noastra in toate nevoile noastre! Tu esti taria si puterea care zdrobeste pe toti vrajmasii nostri. De bunatatile tale este plin pamantul. Ele se revarsa chiar pana in cele mai de jos ale pamantului. Din plinatatea darului tau, cei ce au fost in iad se veselesc, izbvindu-se de el prin preaslavita Nasterea ta cea fecioreasca si oamenii muritori au devenit partasi ingerilor celor fara de trup.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Tropare dupa catisma 6, gl. 6
Mintea mea slabeste acum, cazand in adancul gandurilor potrivnice si nu-mi este mie izbavire. Auzi-ma pe mine, cel ispitit si daruieste-mi, ca o buna, impacare launtrica, sa nu fiu mancare celui viclean, Preasfanta Fecioara Marie binecuvantata! Fa mie Milostiv, Preasfanta Stapana si Maica pururea Fecioara, pe Judecatorul lumii, caci nimeni nu poate mijloci ca tine, fiind Maica Stapanului, al Dumnezeului tuturor! Stand in chip vazut in fata Sfintei tale Icoane, in chip nevazut te vad vietuind in ceruri, Maica Vietii, cu evlavie ma rog catre tine, sa ma izbavesti de vrajmasii cei vazuti si de cei nevazuti, Preasfanta Stapana si Imparateasa a cerului si a pamantului!

RUGACIUNE
Neintinata, nestricata, neinselata, Preacurata Fecioara, nenuntita Mireasa Dumnezeiasca, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu si pururea Fecioara Marie, Doamna si Stapana lumii si nadejdea mea, cauta, te rugam cu umilinta, spre noi, pacatosii, in ceasul acesta si fa-L milostiv cu rugaciunile tale de Maica, pe Domnul nostru Iisus Hristos, pe Care L-ai nascut din preacuratele tale sangiuiri, neispitita de barbat! Pe Acela vazandu-L osandit la moarte si cu arma intristarii fiind ranita in inima, raneste si sufletul meu cu dragostea cea dumnezeiasca. Daruieste-mi lacrimi de pocainta, ca sa-L plang cu amar pe Acela Care a fost legat si batjocorit pentru mantuirea noastra. Tu, Fecioara Stapana, care in timpul mortii Sale de bunavoie ai suferit o mare durere in sufletul tau, slobozeste-ma de dureri, ca sa te laud pe tine, ceea ce esti vrednica de lauda intru toti vecii. Amin!

Catisma 7

Psalmul 46
Toate neamurile bateti din palme si cantati cu strigare de bucurie, pururea Fecioara Maria, caci ea este poarta Vietii vesnice, usa mantuirii si impacarea cu dumnezeu! Ea este nadejdea celor ce se caiesc si mangaierea celor ce plang. Ea este evlavia, pacea si mantuirea tuturor alesilor lui Dumnezeu. Cantati-i toti cei ce iubiti numele ei, cantati-i ca ea este Imparateasa cerului si a pamantului!

Psalmul 47
Mare esti si laudata foarte, Stapana Doamna, in cetatea lui Dumnezeu cea cereasca si in toata Biserica alesilor lui Dumnezeu! Mai cinstita si mai slavita esti decat toate cetele Ingerilor si Arhanghelilor si incununata cu florile Raiului! Intampinati-o, Puterilor si Domniilor, Heruvimilor, Scaunelor si Serafimilor. Preainaltati-o, ca ea sade de-a dreapta Preaiubitului ei Fiu! O, cu ce fata luminoasa a primit-o Domnul Ingerilor si al tuturor Sfintilor! Care I-a dat un vesnic locas fericit, mai presus de toate puterile ceresti!

Psalmul 48
Ascultati acestea, toate neamurile, auziti toti cei care doriti sa intrati in Imparatia Cerurilor! Rugati-va cu osardie pururea Fecioarei Maria, purtati in inima preasfantul ei nume si veti dobandi o viata si o bucurie nesfarsita, caci ea duce rugaciunile noastre catre Fiul ei si Dumnezeu, si ea singura pururea se roaga la altarul Lui, pentru noi toti. Ea este aparatoarea daruita neamului omenesc. Ea este singura noastra Mama adevarata, care intru toate ne ajuta! Slava tie, preamilostiva Maica a lui Dumnezeu, care esti cinstita si inchinata de toate neamurile crestinesti.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Psalmul 49
Bunul Dumnezeu, graieste Fecioarei Maria prin Arhanghelul Gavriil, vestind: “Bucura-te, cea plina de daruri, Domnul este cu tine!” Prin tine, ceea ce esti imbucurata, mantuirea lumii se vesteste si omul cazut se reinnoieste. Cel Preainalt a dorit frumusetea si bunatatea ta! Palatul tau launtric este infrumusetat, Fiica Sionului, si te-ai invrednicit sa te pregatesti intru intampinarea Dumnezeului tau, sa imparatesti cu El, cu preaslavire, in ceruri. Ajuta-ne si noua sa ajungem la vesnica fagaduinta!

Psalmul 50
Miluieste-ma, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, care te numesti Maica milostivirii si dupa multimea indurarilor tale. ajuta-ma sa ma curat, prin pocainta, de faradelegile mele! Revarsa darul tau peste mine si nu lua de la mine bunatatile tale, caci imi marturisesc faradelegile mele si ma vad vinovat in fata ta! O, Stapana! Impaca-ma cu binecuvantatul Rod al pantecelui tau, si-i da sufletului meu, bucuria mantuirii Sale!…
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Psalmul 51
Pentru ce te lauzi cu rautatea? O, sarpe viclean, aspida din iad? Pleaca-ti capul tau trufas in fata Sfintei FEcioare binecuvantata, care este plina de darul blandetii. Cu puterea ei, te vei innamoli in adanc, [la fel] ca si faraonul cel egiptean. Piciorul ei iti va zdrobi capul si stapanirea ta. Dreptatea ei iti va risipi rautatea ta si sfintenia ei va preface toata otrava ta in nimic. Iar noi, credinciosii, ne bucuram de numele ei si cantam toate faptele ei preaslavite si maririle lui Dumnezeu.

Psalmul 52
Zis-a vrajmasul cel nebun intru inima sa: “Voiizgoni pe om din locuinta Edenului, voi intra si voi fi duh mincinos in gura sarpelui si prin femeie voi izgoni pe barbatul ei”. Dar pe cat de departe este cerul de pamant, tot pe atat de departe sunt judecatile lui Dumnezeu de gandurile tale, lingusitorule ticalos! Nu te ingamfa de caderea femeii, caci Femeia iti va zdrobi capul. Cu viclenia ta, tu ti-ai sapat o groapa pierzatoare, dar ai cazut singur in ea, cu toata oastea ta intunecata, in plasa smereniei sale.

Psalmul 53
Stapana, Doamna pururea Fecioara, in numele tau mantuieste-ma si din faradelegile mele, cu rugaciunile tale, ma izbaveste! Tu imi ajuti mie si imi aperi sufletul meu! De bunavoie iti voi aduce jertfa de lauda si voi marturisi numele tau, caci este bun! Cu starea ta inaintea lui Dumnezeu, cu dragostea ta de Mama, fata de neamul crestinesc, tu ma izbavesti de orice intristare!

Psalmul 54
Asculta, Preasfanta Stapana si Doamna Fecioara, rugaciunea mea, si nu trece cu vederea ruga mea. Amarat sunt in cugetul meu, caci dreptatea lui Dumnezeu apasa asupra mea, pentru pacatele mele. Intunericul mortii m-a cuprins si spaimele iadului au navalit asupra mea.Tu, Stapana Fecioara, care esti o mangaiere de nadejde pentru toti cei necajiti, ia aminte la sufletul meu cel deznadajduit! Mangaie-l si-l mantuieste, caci mult poate rugaciunea ta cea de Mama, catre bunatatea Stapanului

Tropare dupa catisma 7, gl. 7
Tu esti inainte statatoare tuturor crestinilor si izbavitoarea din ispite a celor ce alearga la tine, Preasfanta Fecioara Marie! Pentru aceasta strig tie: Nu trece cu vederea pe robul tau, care cere ajutorul tau! Pana cand, o, suflete, iti cheltuiesti vremea in zadar? Pana cand te vei incurca cu grijile vietii? Arunca asupra Domnului tristetea ta si striga cu suspine: “Stapane, iubitorule de oameni, mantuieste-ma cu rugaciunile celeia ce te-a nascut pe tine! Nicaieri nu nadajduim sa dobandim mantuire, decat numai la tine, Preaindurata, pe care te avem grabnica ajutatoare dupa Dumnezeu. Cu Acela, de-a pururea te fericim!”

RUGACIUNE
O, preamilostiva Doamna, Stapana si Maica pururea Fecioara, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, ia aminte la smerita mea rugaciune si asculta acum glasul meu, al celui ce stau zdrobit in fata Preacuratei tale Icoane. Stiu, o, Maica a Facatorului meu, ca tu esti statatoare inainte a crestinilor, care nu ne dai de rusine si esti mijlocitoare nemincinoasa catre Facatorul nostru. Stiu si aceasta, ca faradelegile mele au trecut peste capul meu si ca o povara grea atarna peste mine. Si acum nu mai sunt vrednic sa vad frumusetea ta cea cereasca, nici sa privesc spre Altarul slavei Fiului tau si Dumnezeului nostru, ci sunt vrednic de chinuri si de vesnica osanda. Drept aceea, la tine cad, pe tine te rog cu umilinta, fa rugaciune de Mama catre Fiul tau, ca sa nu ne lepede pe noi, pacatosii, de la Fata Sa, ci, ca un milostiv sa ne ierte greselile noastre, cele de voie si cele fara de voie, indreptandu-ne pe calea mantuirii si intarindu-ne de sus cu puterea Sa, spre imlinirea sfintelor Sale porunci! Sa ne pazeasca de ispitele lumii, de poftele cele pacatoase, de cursele diavolilor si de navalirile vrajmasilor vazuti! Ca sa binecuvanteze lucrurile mainilor noastre, dand fiecarui oras, fiecarei tari, belsug de bunatati pamantesti, si pastrandu-ne sanatatea, sa ne intocmeasca zile bune si netulburate, sa ingradeasca Sfanta Sa Biserica cu pace, iar pe cea despartita sa o uneasca cu ea, caci bun este Domnul, indelung rabdator si mult milostiv, de toata faptura slavit, cu Tatal si cu Sfantul Duh, in vecii vecilor. Amin!

Catisma 8

Psalmul 55
Miluieste-ma, Doamna Fecioara, ca vrajmasii mei din iad, m-au calcat in picioare! Toata ziua gandesc rau de mine! Ridica-te impotriva lor cu mania ta, ca izbavindu-ma, sa inteleg ajutorul bratului tau, sa slavesc mila ta asupra mea si sa fiu bineplacut lui Dumnezeu si inaintea ta, in lumina celor vii.

Psalmul 56
Miluieste-ma, Doamna, Stapana Fecioara, miluieste-ma, ca inima mea este gata sa caute voia ta si sa se odihneasca sub umbra aripilor tale! Mainile tale au alcatuit cea dintai smirna de har si degetele tale au framantat untdelemnul cel cu buna mireasma, rasuflarea gurii tale este mai placuta decat orice tamaie. Toata esti, dulceata cereasca si dorinta nestramutata, Maica lui Dumnezeu! Spre tine sunt aruncat din pantecele maicii mele!

Psalmul 57
Daca intr-adevar drepte graiti, in adevar si cu dreptate fericiti-o pe Imparateasa cereasca. Toti cati staruiti spre slava si lauda Mantuitorului Hristos, toti cati Ii aduceti cele bineplacute de la noi, cantati si cantari duhovnicesti inaltati catre preaiubita lui Maica, pentru ca de ea s-au indulcit Proorocii, de ea Apostolii s-au umplut de lauda, cu ea s-au impodobit cei sfintiti, cu ea Mucenicii s-au intarit, de catre ea calugarii au fost povatuiti, cu ea feciorelnicii s-au infasurat cu laurii curatiei. Minunat este Dumnezeu intru toti sfintii, dar mai ales este preaminunat in Preasfanta Imparateasa a imparateselor, in Mireasa neintinata, in Preacurata pururea Fecioara Maria.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Psalmul 58
Scoate-ma de la vrajmasii mei, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, ridica-te spre ajutorul meu, o, Imparateasa milostivirilor! Sa fuga dinaintea ochilor voii mele intunecata bezna a pacatului, iar tu, cea plina de dar, lumineaza-mi si insenineaza-mi ochiul meu cel launtric. Ca un soare, tu esti imbracata in vesminte aurite de mare pret! In coroana ta straluceste sardonixul si topazul. In dreapta ta se afla slava si bogatia. Smirna si balsamul sunt in mana ta. Pe pieptul tau straluceste safirul si smaraldul. Cat de minunata esti, o, Maica lui Dumnezeu! Marire tie!

Psalmul 59
Dumnezeule, lepadatu-ne-ai pe noi, pentru pacatele noastre, dar Te-ai milostivit spre noi, pentru pururea Fecioara, Nascatoarea de Dumnezeu! Mijloceste pentru noi, Maica lui Dumnezeu, ca tu ai nascut mantuirea oamanilor! Tu, intristatilor le dai mangaiere si celor necajiti, bucurie si veselie! Indulceste-ne pe noi cu glasul tau cel dulce-curgator al gurii tale! Toarna in inimile noastre harul tau cel dulce-curgator! Sa tune cerurile din inaltime si sa-i aduca laude, s-o slaveasca pamantul cu toti cei vii!

Psalmul 60
Auzi, Preasfanta Doamna, pururea Fecioara, rugaciunea mea si aseaza cugetarea mea pe piatra cea tare a legii lui Dumnezeu! Sa-mi fii stalpul cel tare, care sa ma apere de nerusinata fata a vrajmasului din iad! Tu singura esti prea frumoasa si luminezi ca o podoaba cereasca! Te ridici ca zorile purpurii, stralucesti ca luna plina in toiul noptii si ca un soare lumineaza preasfanta-ti privire! Slava tie, celei ce imparatesti in ceruri, primeste-ne in Imparatia cereasca si pe noi, bietii pamanteni amarati!
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Psalmul 61
Oare nu lui Dumnezeu se va supune sufletul meu? Ca de la El este mantuirea mea! Oare nu pe tine, Stapana Fecioara, trebuie sa te iubeasca inima mea? Caci prin tine vine mantuirea mea, iar Mantuitorul meu este Rodul binecuvantat al pantecelui tau. Primi-voi in dar paharul mantuirii si numele Domnului voi chema! Chemand, te voi chema pe tine, cu numele tau preaslavit, Stapana Doamna, pururea Fecioara, ca Domnul este Mantuitorul meu, iar tu esti aparatoarea mea.

Psalmul 62
Dumnezeule, Dumnezeul meu, Te slavesc, impreuna cu preaiubita Maica Ta, care in chip feciorelnic Te-a nascut. O, Doamna, ceea ce esti preabinecuvantata, tu stai inaintea Altarului Preasfintei Treimi si te rogi pentru noi pacatosii, iar noi, sub acoperamantul aripilor tale ne vom bucura. Ne vom binecuvanta in viata noastra si in numele tau vom trimite catre Dumnezeu rugaciunile noastre.

Psalmul 63
Auzi, Stapana si Doamna Fecioara, glasul meu, cand ma rog eu catre tine, izbaveste sufletul meu, cand va fi sa iasa din trup, de frica cumplitului vrajmas din iad. Cu ce indrazneala voi privi spre Dreptul Judecator si Dumnezeul meu? Tu, ajutatoarea mea, stai de-a dreapta mea si cere iertare greselilor mele. Inainte de a incepe infricosatele incercari asupra sufletului meu, lumineaza-mi ochii inimii mele si alunga orbirea mea cea pacatoasa. Da-mi mie in viata mea si in ceasul iesirii mele, sa am nadejde in tine, Preasfanta Fecioara.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Tropare dupa catisma 8, gl. 8
Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu si pururea Fecioara Maria, slava ingerilor si podoaba pamantenilor, cere iertarea tuturor pacatelor celor ce-ti canta tie: fii milostiva robilor tai, caci tu esti adapostire, care nu da de rusine pe oameni. Tu esti izbavirea celor deznadajduiti, una Preacurata si binecuvantata! Doboara, puternice, cum a grait Stapana, pe cei puternici de pe scaune, moartea si iadul, si ridica-i pe cei smeriti, adica firea oamenilor, prin Izbavitorul sufletelor noastre, Care S-a intrupat din tine si a coborat in iad! Bucura-te, Scaun cu Lumina de foc, al Imparatului tuturor, Iisus Hristos! Bucura-te, una Doamna a toata faptura, Preasfanta Fecioara Maria, cea preaslavita de Dumnezeu. Marire tie!

RUGACIUNE
Primeste, o preabinecuvantata si preaputernica, Preacurata Doamna, Stapana, Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, aceste rugaciuni, pe care acum cu lacrimi le aducem tie, noi nevrednicii robii tai, alergand cu umilinta la Chipul tau cel purtator de feciorie, ca tu insati de fata fiind si auzind rugaciunile noastre, ne dai implinirea cererilor noastre, fiecaruia dupa credinta lui, tu usurezi necazurile celor scarbiti, neputinciosilor le dai sanatate, pe cei slabi si pe bolnavi ii vindeci, din cei indraciti alungi demonii, pe cei asupriti ii izbavesti de asuprire, pe cei impilati ii mantuiesti, pe cei pacatosi care se caiesc ii ierti, pe cei leprosi ii curatesti, pe copiii cei mici ii miluiesti si pe cei inchisi, din legaturi si din temnite ii slobozesti si de tot felul de patimi ii vindeci, tu, Doamna Stapana, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu. Caci tie toate iti sunt cu purtinta prin mijlocirea catre Fiul tau, Hristos, Dumnezeul nostru! O, preabuna Maica, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu si pururea Fecioara Maria! Nu inceta a te ruga pentru noi nevrednicii tai robi, care te slavim pe tine, te cinstim si ne inchinam Preacuratului tau Chip, avand o nadejde neintoarsa si o credinta neindoielnica in tine, pururea Fecioara, preaslavita si neintinata, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!

Catisma 9

Psalmul 64
Tie Ti se cuvine cantare, Dumnezeule, in Sion si tie, Doamna pururea Fecioara, strigare de bucurie si Ierusalimul cal de sus. Sa-ti dea tie Domnul lauda si slava in fata tuturor oamenilor! Slava ta este mai presus de slava cetelor Ingeresti si a Arhanghelilor. Har si dulceata a pus Dumnezeu in gura ta. Cu vesminte slavite a imbracat Preacuratul tau trup. Cununa de flori nevestejite a pus pe capul tau si cu toate faptele bune te-a impodobit in mila Sa, o, preabinecuvantata, Maica a lui Dumnezeu!

Psalmul 65
Strigati cu bucurie Doamnei noastre, pururea Fecioarei Maria, strigati-i tot pamantul. Cantati-i preadulce cantare preaslavitului ei nume! Dati slava laudei ei. Sa intram in casa inchinata numelui ei, cu ardere de tot din toata inima. Si sa inaltam in fata Sfintei sale Icoane, candelele noastre si rugaciunile, ca ea va cauta la saracia boastra si ne va indulci toata amaraciunea. Binecuvantat este Dumnezeu, care ne-a binecuvantat cu binecuvantarea Maicii Sale dupa trup, a Preadulcelui Iisus Hristos!

Psalmul 66
Dumnezeule, milostiveste-te spre noi si ne binecuvanteaza, iar tu, preamilostiva Doamna Fecioara, roaga-l pentru noi. Intoarce intristarea noastracu multa grija, intr-o sfanta bucurie. Lumineaza, o, Stea de dimineata, intunericul pacatului! Potoleste setea inimii mele iubitoare de pace. Dreapta ta sa ma ridice pe mine cazut si apararea ta sa-mi sfinteasca sfarsitul meu cel crestinesc. Slava tie, nadejdea mea, care nu ma dai de rusine niciodata! Tu, Preamilostiva, Doamna Fecioara, roaga-L pentru noi. Intoarce-ma si pe mine, nevrednicul, in Imparatia Iubitului tau Fiu, Preasfantului nostru Mantuitor!
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Psalmul 67
Sa invie harul Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, in sufletele noastre, care sunt scufundate in adancul somn al pacatelor si se vor risipi vrajmasii nostri si toate cursele lor vor dispare! O, Preamilostiva Doamna, doboara toata rautatea lor ce vine din iad si intoarce vointa mea dinspre lingusirea lor. Inaripeaz-o catre prea sfanta voie a Iubitului tau Fiu si Dumnezeul nostru. Lumineaza constiinta mea cea adormita de pacare, ca sa nu se imputineze lauda ta din gura mea, nici dragostea mea catre tine, dinlauntrul meu! Pace multa da celor ce te iubesc pe tine, Doamna, Preasfanta Fecioara, iar sufletele lor nu vor vedea moartea cea vesnica in veci.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Psalmul 68
Mantuieste-ma, Stapana, ca au intrat apele patimilor pacatoase pana la sufletul meu. Afundatu-m-am in noroiul adancului. Plangand, am plans ziua si noaptea, caci L-am maniat pe Domnul Dumnezeul meu si nu sunt vrednic sa caut la inaltimea cerului. Catre cine dar, voi al
 
Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni