Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata

Postat 17:20 pe 28.08.2013
Ceea ce este special in cultul acestui sfant este ritualul de noua zile in care cei care ii cer sprijinul pregatesc painici dulci (numite fanuropita), pe care le impart “pentru sufletul mamei Sfantului Fanurie”, care a murit in pacat. Astfel, ei se roaga pentru ea, iar sfantul se roaga, la randul lui, din ceruri pentru ei si ii ajuta. Inca un exemplu ca gatitul inseamna aventura spirituala si placerea de a impartasi bucate cu dragoste!

Turtitele se fac dimineata si se impart calde, la trei persoane, care sa-ti spuna "bogdaproste", dupa ce sunt binecuvantate de preot la biserica. Lunea, miercurea si vinerea, aluatul sa fie de post, iar in restul zilelor de dulce (cu ou). Duminica nu se prepara si nu se impart. In aceasta perioada se citeste zilnic Acatistul Sfantului Fanurie, adaugand in text cererea pe care i-o adresezi. Nu se spune nimanui pentru ce te rogi si nu se gusta prajitura nici de bucatar, nici de altcineva din familie.

Fanuropita - reteta

1 cana (240 ml) ulei de masline plus ulei pentru uns tava
1 cana (240 ml) suc de portocale (3 portocale)
1 jumatate de cana (120 ml) coniac
1 cana (190 g) zahar
1 cana (115 g) nuci tocate sau stafide
4 cani (400 g) faina plus faina pentru tapetat tava
1 1/2 lingurita bicarbonat
1 1/2 lingurita praf de copt
1 1/2 lingurita scortisoara
1/4 lingurita praf de cuisoare

1. Puneti gratarul in cuptor la inaltime medie si preincalziti cuptorul la 190 de grade. Ungeti cu ulei o forma pentru blatul de tort cu diametrul de 23 de cm (sau o tava de paine sau cozonac cu volum similar). Presarati-o cu fainia, scuturand faina in exces de pe ea.
2. Intr-un castron adanc, amestecati uleiul, sucul de portocala, coniacul si zaharul pana cand se omogenizeaza. Adaugati nuca tocata si/sau stafidele.
3. Amestecati in alt castron, mai mic, faina, bicarbonatul, praful de copt, scortisoara si praful de cuisoare. Treptat, adaugati cate putin din aceasta mixtura la amestecul cu ulei, amestecand bine si neintrerupt, pana cand se omogenizeaza. Veti obtine o coca groasa si usor lipicioasa, dar nu va ingrijorati/ Daca, totsui, vi se pare prea gorasa, pueti adauga inca o lingurita de coniac. Traditia spune ca ar trebui sa amestecati vreo noua minute la ea! Succes!
4. Puneti coca in tava pregatita. Inainte sa dati la cuptor, puteti spune o rugaciune. Grecoaicele credincioasa isi fac cruce in acest moment.
5. Coaceti vreo 40 de minute, pana cand face o crusta solida si aramie, iar scobitoarea introdusa in compozitie iese curata. Lasati-o sa se racoreasca vreo 5 minute, apoi scoateti-o din tava si lasati-o la racit pe un grilaj sau tocator de lemn.

Daca va osteniti cu credinta, sigur veti primi raspuns bun la rugaciuni! Iar cand aceastea se implinesc si veti simti ajutorul sfantului, nu uitati sa mai faceti o placinta, care poate avea ou si branza, si sa o impartiti la trei saraci, multumind in gand Sfantului Fanurie.

 
Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni