Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata

Postat 15:48 pe 18.07.2013
Prorocul Ilie - sfantul aviatorilor



La inceputurile omenirii, exista o deplina armonie intre om si Dumnezeu, intre om si om, intre om si natura, iar fericirea raiului urma sa fie extinsa pe tot pamantul, sporind pana la starea de imparatie a lui Dumnezeu. Din cauza pacatului primului om - Adam - lumea a ajuns la nefericire, dizarmonie, degradare, suferinta si chin. Si totusi, in dragostea si purtarea Lui de grija, Dumnezeu nu a parasit omul, ci a cautat, cand prin pedepse, cand prin manifestari de bunatate, sa il intoarca la Sine. Atat in vechime, cat si in prezent, Dumnezeu ii alege pe cei carora le vorbeste, spre indreptarea lumii. Acestia sunt sfintii.

Ca rezultat al demersurilor facute inca din 1991 de Liga Aeriana Romana, prin fostul presedinte al acesteia, gl. col. (r) Ion Di Cezare, la Comandamentul Aviatiei Militare, Ministerul Apararii Nationale, Presedintie, printr-un ordin general al ministrului apararii nationale se instituie in anul 1994 Ziua Fortelor Aeriene pe data de 20 iulie, odata cu sarbatoarea ortodoxa a Sfantului Prooroc Ilie Tesviteanul, care devine astfel ocrotitorul si patronul spiritual al aviatorilor.

Zbor spre inaltul Cerurilor

Sfantul Ilie a fost ridicat la Cer in vartej de vant, intr-un car de foc, tras de cai scaparatori, in timp ce mergea alaturi de Elisei, ucenicul sau, captand in trecerea directa de la viata pamanteasca la cea vesnica, o calitate care lipseste omului: aceea de a zbura.

Zborul a incetat sa mai fie privit ca o minune cu doar 100 de ani in urma, pentru ca acum, la inceputul mileniului al treilea, sa devina un fapt cotidian. Este lesne de inteles ca atunci cand s-a pus problema reinnodarii traditiei anului 1912, adica sarbatorirea Zilei Fortelor Aeriene si a Aviatiei Romaniei pe 20 iulie si nu pe 17 iunie, cum s-a sarbatorit, de altfel, pana in 1994, pilotii militari si civili, temerarii vazduhului, si-au ales ca ocrotitor pe Sfantul Ilie.

Sfantul Proroc Ilie este unul dintre cei mai mari oameni ai lui Dumnezeu, trimisi de El vreodata pe acest pamant. S-a nascut in Tezva Galaadului (de unde numele de Tezviteanul) cu aproape opt sute de ani, inainte de venirea Mantuitorului Iisus Hristos, intr-o familie simpla si credincioasa unicului Dumnezeu. Tatal sau, Sovac, a vazut la nasterea lui, ingerii Domnului, infasurandu-l in flacari de foc si hranindu-l cu vapaie.
Numele sau simbolizeaza in limba vechilor evrei ravna pentru Dumnezeu, care avea sa-l mistuie toata viata. Era extrem de intransigent. A trait si a profetit in saracie si curatie, fiind considerat un inger intrupat, avand puterea sa dechida si sa inchida cerurile. Sfantul Ilie este singurul proroc din Vechiul Testament, pe care il intalnim la cele trei mari religii monoteiste ale lumii: iudaism, crestinism si islamism.
Toata viata Sfantului Ilie a fost mistuita de focul dragostei si al slujirii, al ravnei pentru adevaratul Dumnezeu. El a trait intr-o vreme in care omenirea intreaga era idolatra si pagana, chiar poporul ales din care facea parte devenise idolatru. Regele israelului, Ahab, se casatorise cu o pagana, Izabela, care a adus cu sine cultul idolatriei. Astfel, tot poporul, in frunte cu regele, ajunsese inchinator la idoli.

Minunea Prorocului Ilie
Sfantul proroc Ilie, care a trait o viata pustniceasca severa, asemenea Sfantului Ioan Botezatorul, in feciorie, saracie, post si rugaciune si totala ascultare fata de Dumnezeu Savaot, nu putea rabda nelegiuirea, ca intreg poporul ales, in frunte cu regele, sa devina idolatru. De aceea, Dumnezeu, vazandu-i ravna, l-a trimis la rege. Îmbracat cu toate armele lui Dumnezeu, Sfantul Ilie a mustrat aceasta faradelege a poporului si mai ales perechea regala Ahab si Izabela, care inventau noi si noi ticalosii.
I-a mustrat pentru pacatul de a fi parasit pe \"Dumnezeul parintilor” si de a fi urmat zeilor Baal si Asera si altor zeitati prin care, de fapt, se aducea inchinare Satanei.
Dupa ce prin rugaciune \"inchide cerul” trei ani si sase luni, foamea si seceta provocand dezastre in intreaga tara, cheama poporul si pe rege pe Muntele Carmel, cu propunerea ca lumea sa aduca jertfa lui Baal, prin preotii si profetii lui, iar el, Ilie, sa aduca singur jertfa adevaratului Dumnezeu, facand ca Acesta sa trimita foc din cer peste jertfa cea adevarata.

Credinte populare despre Sfantul Ilie
Evreii cred despre el ca nu a murit si ca a fost luat la Cer si se va intoarce intr-o zi pe pamant, sa restaureze triburile lui Israel, iar unii dintre ei spun ca a revenit pe pamant prin Iisus Hristos.
Totusi, plecarea la Cer a Sfantului Ilie doar prefigureaza, din punct de vedere al simbolisticii teologice, Inaltarea Domnului Iisus Hristos.
Venerarea Sfantului Ilie dateaza din vremurile apostolice, dar sarbatorirea sa in calendarul ortodox se face abia din secolul al IV-lea. E considerat si profet intre profeti, fiind privit ca un antemergator al Domnului Iisus Hristos, ca si Ioan Botezatorul.

Toate acestea justifica alegerea sa ca patron spiritual al Fortelor Aeriene si al Aviatiei Romane.

Asadar, pe 20 iulie, in aceasta zi de mare praznic pentru Biserica Ortodoxa - Sfantul Slavitul Proroc Ilie Tesviteanul si mare sarbatoare atat pentru aviatia militara si civila, cat si pentru intreaga aeronautica romaneasca, se cuvine sa adresam traditionalul salut al aviatorilor:
CER SENIN! LA MULTI ANI!

Stefan Popa

 
Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni