Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata

Postat 11:31 pe 19.04.2014
Istorie relativa.
Postat 11:33 pe 19.04.2014
Sfantul Proroc Avacum a trait cu 600 de ani inainte de Hristos. A prorocit despre robia Ierusalimului, despre pustiirea bisericii si luarea poporului in robie. Prorocul Avacum a murit cu doi ani inainte de intoarcerea iudeilor din robie.(2 decembrie)
SfaAntul Proroc Agheu s-a nascut in Babilon, in timpul robiei babiloniene a poporului lui Israel, cu 470 de ani inainte de Hristos.(16 decembrie)
Prorocul Daniel s-a nascut din semintia lui Iuda, semintie imparateasca. A trait cu 460 de ani inainte de Hristos.(17 decembrie)
Sf. Prooroc Naum a trait cu 460 înainte de Hristos. Le-a vestit ninivitenilor ca cetatea lor va pieri.(1 decembrie)
Sfintii 14000 de prunci ucisi din porunca lui Irod.(29 decembrie)
Sf. Arhidiacon Stefan era iudeu de neam, din semintia lui Avraam.(27 decembrie)
Sfantul Elefterie s-a nascut in Roma intr-o familie de nobili crestini. De mic a ramas orfan de tata fiind crescut numai de mama sa, Antia, care, potrivit traditiei, fusese botezata de catre Sfantul Apostol Pavel. Aceasta a incredintat cresterea si educatia singurului ei fiu lui Anichit, Episcopul Romei. Vazand marile daruri ale lui Dumnezeu care lumineaza sufletul copilului, episcopul l-a hirotonit diacon la varsta de cincisprezece ani, preot la varsta de optsprezece ani, si episcop al Iliricului la varsta de douazeci de ani.(15 decembrie)
Sfantul Mucenic Ignatie Teoforul (35-107) - se crede ca a fost sirian de origine si ca, inainte de convertirea sa la crestinism, ar fi fost pagan si mare persecutor al crestinilor. Potrivit traditiei, Ignatie a fost episcop de Antiohia. A suferit moarte martirica la Roma, in timpul domniei imparatului Traian (98-117).(20 decembrie)
Sfantul mucenic Temistocle a trait pe vremea imparatului Deciu(249-251), in Mira Lichiei, fiind pastor de oi.(21 decembrie)
Sfintii 10 mucenici: Teodul, Satornin, Evpor, Ghelasie, Evnichian, Zotic, Agatopus, Vasilide Evarest si Pompie au patimit, in jurul anului 250, in insula Creta, din porunca imparatului Deciu. Pentru ca au refuzat sa se inchine idolilor si au marturist ca sunt crestini, li s-a taiat capul. (23 decembrie)
Sf Nicolae s-a nascut in jurul anului 280, in localitatea Patara Lichiei, si a trecut la cele vesnice in jurul anului 345, in localitatea Mira (astazi Kocademre, Turcia)(6 decembrie)
Sfintii 20000 de mucenici arsi in 302 in cetatea Nicomidiei pe vremea imparatului Maximian.(28 decembrie)
Sfanta Mucenita Anisia pentru ca a marturisit ca este crestina, Sfanta Mucenita a fost ucisa, de catre un soldat, in timp ce mergea spre biserica. Imparatul Maximian decretase ca oricine poate sa ucida in voie crestini oriunde ii va afla, fara nici o judecata si nici o sentinta.(30 decembrie)
Sfanta Varvara a trait in timpul imparatului Maximian (286-305), la Heliopolis. Pentru ca nu s-a inchinat idolilor si a marturisit pe Hristos, a fost ucisa cu sabia chiar de tatal ei. (4 decembrie)
Sfintii Mucenici Tirs, Calinic, Filimon si Apolonie au trait in timpul persecutiilor impotriva crestinilor, in secolele III si IV.(14 decembrie)
Sf Mucenici Mina, Ermoghen si Eugraf au trait la sfarsitul sec III si inceputul secolului al patrulea.(10 decembrie)
Sfanta Iuliana a trait la sfarsitul secolului al III-lea, inceputul secolului al IV-lea. Era fiica unor parinti bogati, care au logodit-o cu Eleusie, un senator pagan. Iuliana a refuzat sa se casatoreasca cu Eleusie, motivand ca nu este crestin.(21 decembrie)
Sfantul Spiridon al Trimitundei a trait in secolul al IV-lea. S-a nascut in jurul anului 270, in Aski, Cipru, si a fost pastor de oi. Dupa moarte sotiei sale, alege sa duca o viata ascetica. Ajunge episcopul Trimitundei, o cetate din apropierea orasului Pafos. Participa la primul sinod ecumenic de la Niceea din anul 325.(12 decembrie)
Sfantul Mucenic Bonifatie a trait pe vremea imparatului Diocletian (284-305). A fost robul unei femei bogate.(19 decembrie)
Sfanta Cuvioasa Melania Romana s-a nascut la Roma intr-o familie de nobili, in a doua jumatate a secolului al IV-lea. In 439 a trecut la Domnul.(31 decembrie)
Sfantul Sava a trait in vremea imparatului Teodosie cel Mic (403-450). Era originar din Capadocia(5 decembrie)
Sfantul Cuvios Patapie a trait in sec. al VII-lea fiind originar din Tebaida Egiptului. Calugarul Patapie a facut minuni. (8 decembrie)
Cuviosul Filaret Milostivul - Cuviosul Filaret a trait pe la anul 780, pe timpul imparatilor Constantin si Irina.(1 decembrie)
Sfantul Luca Stalpnicul a vietuit la Constantinopol in vremea imparatului Constantin Porfirogenetul (sec.X).(11 decembrie)
Sfanta Mucenita Filofteia a trait in sec. al XIII-lea, in sudul Dunarii, insa nu se stie cu exactitate daca provenea din neam de romani sau de bulgari. Numele sau in limba greaca inseamna "iubitoare de Dumnezeu". Pentru ca a dovedit mila fata de oamenii sarmani, a fost omorata de tatal sau, la varsta de numai 12 ani.(7 decembrie)
Sfantul Daniil Sihastrul este cunoscut si sub numele de "Daniil Schimonahul" sau "Daniil cel Nou". S-a nascut la inceputul secolului al XV-lea, intr-un sat din apropierea orasului Radauti.(18 decembrie)
Sf. Cuvios Nicodim de la Tismana s-a nascut in satul Prilep si se tragea din o familie de aromani. A construit manastirea Vodita si Tismana, a scris o Evanghelie in limba slavona. A adormit cu pace in Domnul la anul 1406.(26 decembrie)
Petru Movila s-a nascut la 21 decembrie 1596, fiind al patrulea fiu al voievodului Moldovei -Simion Movila.(22 decembrie)
Mitropolitul Dosoftei s-a nascut in anul 1624 la Suceava, primind la botez numele Dimitrie. In 1686, in urma campaniei de retragere din Moldova, soldatii polonezi au luat cu ei ca ostatic si pe mitropolitul Dosoftei. Ramane in exil pana la sfarsitul vietii. A trecut la cele vesnice pe 13 decembrie 1693.(13 decembrie)
Sfantul Cuvios Gheorghe de la Cernica s-a nascut in anul 1730, intr-o familie din Salistea Sibiului.(3 decembrie)
 
Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni