Masa de Craciun

Masa de Craciun Mareste imaginea.

In culegerile in care se face pomenire de masa de Craciun avem urmatoarele marturii: "Masa sta sub icoane, la rasarit. Masa trebuie sa fie acoperita cu o fata de masa alba si pe masa sa stea paine si sare, sa nu fie goala". Prezenta mesei la rasarit ne descopera sacralitatea. Masa avea pentru cei din vechime origine dumnezeiasca. Din acest motiv, omul era dator sa manance tot timpul pe masa si nu in alt loc. Masa cu bucatele de pe ea, era privita ca un dar divin: "Multamesc Tie, Doamne, / De pane si de sare / Si de darurile Tale".

Pe masa de Craciun era prezenta o ramura verde, semn al invierii. Ramura amintea de viata de dupa moarte. Pe masa se mai aflau paiele care inchipuiau ieslea in care S-a nascut Hristos si un colac, simbol al trupului Domnului. Langa toate acestea era prezent si graul incoltit, pus spre rodire in ziua de praznuire a Sfantului Andrei.

Dupa slujba inchinata praznicului Nasterii Domnului, toti membrii familiei se asaza la masa si gusta din bucatele specifice acestei sarbatori: sarmale, racituri, cozonac etc. Este si momentul in care ne daruim cadouri.

Sarbatoarea Craciunului este o sarbatoare a familiei, dar ea poate fi marita, in sensul ca se poate aseza o farfurie in plus la masa pentru un oaspete neasteptat. Iar acestuia trebuie sa-i daruim si cadouri de Craciun, sa fim milostivi, pentru ca numai asa ne implinim vocatia de crestini.

Pe aceeaşi temă

26 Noiembrie 2018

Vizualizari: 1189

Voteaza:

Masa de Craciun 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE