A doua calatorie misionara a Sfantului Pavel


A doua calatorie misionara a Sfantului Pavel

Pavel strabate Asia Mica pana la Troia

Iar Pavel si Barnaba petreceau in Antiohia, invatand si binevestind, impreuna cu multi altii, cuvantul Domnului. Si dupa cateva zile, Pavel a zis catre Barnaba: "Intorcandu-ne, sa cercetam cum se afla fratii nostri in toate cetatile in care am vestit cuvantul Domnului".

Si asa Barnaba a luat pe Ioan Marcu si s-a dus in Cipru, iar Pavel, luand cu sine pe Sila, a strabatut mai intai Siria si Asia Mica pana la Troia.

Pavel propovaduieste in Filipi

Si noaptea i s-a aratat lui Pavel o vedenie: Un barbat macedonean sta rugandu-l si zicand: "Treci in Macedonia si ne ajuta!" Atunci el s-a dus cu corabia la Filipi impreuna cu Sila, Timotei si Luca. Si in cea dintai sambata au iesit ei afara din cetate, la un rau, socotind sa gaseasca acolo loc de rugaciune; si mergand ei la rugaciune, i-a intampinat o slujnica, stapanita de duh vrajitoresc, de la care stapanul ei tragea mari foloase; si a zis Pavel catre duhul acela: "In numele lui Iisus Hristos, iti poruncesc tie sa iesi din ea". Si in acel ceas a iesit.

Si stapanii ei, vazand ca s-a dus nadejdea castigului lor, au pus mana pe Pavel si pe Sila si i-au dus in piata inaintea dregatorilor. Si, ducandu-i la judecatori, au zis: "Acesti oameni, care sunt iudei, tulbura cetatea noastra si vestesc obiceiuri care noua nu ne este ingaduit sa le primim, nici sa le facem, fiindca suntem romani".

Si s-a sculat si multimea impotriva lor. Si judecatorii, rupandu-le hainele, au poruncit sa-i bata cu vergi. Si dupa ce le-au dat multe lovituri, i-au aruncat in temnita, poruncind temnicerului sa-i pazeasca cu grija.

Acesta, primind o asemenea porunca, i-a bagat in fundul temnitei si le-a strans picioarele in butuci, iar la miezul noptii, Pavel si Sila, rugandu-se, laudau pe Dumnezeu in cantari, iar cei ce erau in temnita ii ascultau. Si deodata s-a facut cutremur mare, incat s-au zguduit temeliile temnitei si indata s-au deschis toate usile si legaturile tuturor s-au dezlegat.

Si, desteptandu-se temnicerul si vazand deschise usile temnitei, scotand sabia, voia sa se omoare, socotind ca cei inchisi au fugit. Iar Pavel a strigat cu glas mare, zicand: "Sa nu-ti faci nici un rau, ca toti suntem aici".

Iar el, cerand lumina, s-a repezit inauntru si, tremurand, a cazut inaintea lui Pavel si a lui Sila; si, scotandu-i afara (dupa ce pe ceilalti i-a zavorat la loc), le-a zis: "Domnilor, ce trebuie sa fac ca sa ma mantuiesc?"

Iar ei au zis: "Crede in Domnul Iisus si te vei mantui tu si casa ta". Si i-au grait lui cuvantul lui Dumnezeu si tuturor celor din casa lui.

De la Filipi, Pavel, trecand prin Amfipoli, Apolonia si Tesalonic, s-au dus la Bereea, de unde fratii l-au intovarasit pana la Atena.

Pavel propovaduieste in Atena

La Atena Pavel ramase uimit, vazand cetatea plina de idoli, si a vorbit prin sinagogi cu iudeii, iar in pietele orasului cu toti cei ce se intalnea. Cativa filozofi l-au dus in Areopag, zicandu-i: "Putem noi sa stim ce invatatura este aceasta pe care o propovaduiesti tu?"

Si Pavel, stand in mijlocul Areopagului, a zis: "Barbati atenieni, in toate va vad ca sunteti foarte evlaviosi, caci, strabatand cetatea voastra si privind locurile voastre de inchinare, am aflat si un altar pe care era scris: "Dumnezeului necunoscut". Deci pe Cel pe Care voi, necunoscandu-L, Il cinstiti, pe Acesta Il vestesc eu voua.

Dumnezeu, Care a facut lumea si toate cele ce sunt in ea, Acesta fiind Domnul cerului si al pamantului, nu locuieste in temple facute de maini, nici nu este slujit de maini omenesti, ca si cum ar avea nevoie de ceva, El dand tuturor viata si suflare si toate.

Si a facut dintr-un sange tot neamul omenesc, ca sa locuiasca peste toata fata pamantului, asezand vremile cele de mai inainte randuite si hotarele locuirii lor, ca ei sa caute pe Dumnezeu, doar L-ar pipai si L-ar gasi, desi nu e departe de fiecare dintre noi. Caci in El traim si ne miscam si suntem.

Dar Dumnezeu, trecand cu vederea veacurile nestiintei, vesteste acum oamenilor ca toti, de pretutindeni, sa se pocaiasca, pentru ca a hotarat o zi in care va sa judece lumea intru dreptate, prin Barbatul pe Care L-a randuit, daruind tuturor incredintare, prin Invierea Lui din morti".

Si, auzind despre invierea mortilor, unii l-au luat in ras, iar altii i-au zis: "Te vom asculta despre aceasta si altadata".

Astfel Pavel a iesit din mijlocul lor. Iar unii barbati, alipindu-se de el, au crezut, intre care si Dionisie Areopagitul si o femeie cu numele Damaris, si altii impreuna cu ei.

Pavel propovaduieste in Corint

Dupa aceea, plecand Pavel din Atena, s-a dus la Corint si a inceput sa vorbeasca in sinagoga, in fiecare sambata, cautand sa incredinteze pe iudei ca Iisus este Mesia. Multi din cei ce l-au ascultat au crezut si s-au botezat.

Si a ramas Pavel la Corint un an si sase luni, vestind cuvantul lui Dumnezeu, iar de la Corint a trecut la Efes, si de acolo s-a dus, prin Cezareea si Ierusalim, la Antiohia (Fapte 15, 35-18, 22). Caci cuvantul crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mantuim, este puterea lui Dumnezeu (1 Cor. 1, 18).