Aducerea lui Iisus in Biserica


Aducerea lui Iisus in Biserica

Pruncul este adus in Biserica

Si cand s-au implinit zilele curatirii lor, dupa Legea lui Moise, L-au adus pe Prunc la Ierusalim, ca sa-L puna inaintea Domnului, precum este scris in Legea Domnului, ca orice intai-nascut de parte barbateasca sa fie inchinat Domnului, si sa dea jertfa, precum s-a zis in Legea Domnului, o pereche de turturele sau doi pui de porumbel.

Simeon intampina pe Mantuitorul lumii

Si iata, era un om in Ierusalim, cu numele Simeon, si omul acesta era drept si temator de Dumnezeu, asteptand mangaierea lui Israel, si Duhul Sfant era asupra lui. Lui i se vestise de catre Duhul Sfant ca nu va vedea moartea pana ce nu va vedea pe Hristosul Domnului.

Si din indemnul Duhului a venit la templu; si cand parintii au adus inauntru pe Pruncul Iisus, ca sa faca pentru El dupa obiceiul Legii, el L-a primit in bratele sale si a binecuvantat pe Dumnezeu si a zis:

"Acum, libereaza pe robul Tau, Stapane, dupa cuvantul Tau, in pace; ca ochii mei vazura mantuirea Ta, pe care ai gatit-o inaintea fetei tuturor popoarelor; Lumina spre descoperirea neamurilor si slava poporului Tau Israel".

Proorocia lui Simeon

Iar Iosif si mama Lui se mirau de ceea ce se vorbea despre Prunc. Si i-a binecuvantat Simeon si a zis catre Maria, mama Lui: "Iata, Acesta este pus spre caderea si spre ridicarea multora din Israel si ca un semn care va starni impotriviri; si prin sufletul tau va trece sabie, ca sa se descopere gandurile din multe inimi".

Proorocita Ana binecuvinteaza pe Domnul

Si era si Ana proorocita, fiica lui Fanuel, din semintia lui Aser, ajunsa la adanci batraneti si care traise cu barbatul ei sapte ani de la fecioria sa. Ea era vaduva, in varsta de optzeci si patru de ani, si nu se departa de templu, slujind noaptea si ziua in post si in rugaciuni. Si venind si ea in acel ceas, lauda pe Dumnezeu si vorbea despre Prunc tuturor celor ce asteptau mantuire in Ierusalim (Lc. 2, 22-38).

Eu voi umple casa aceasta de slava si in locul acesta voi darui pacea.