Alte minuni ale lui Elisei


Alte minuni ale lui Elisei

Untdelemnul vaduvei

In vremea aceea, o femeie a unuia din fiii proorocilor striga catre Elisei, zicand: "Robul tau, barbatul meu, a murit si tu stii ca robul tau era om cu temere de Domnul. Acum insa iata ca au venit datornicii sa ia robi pe amandoi fiii mei".

Elisei insa i-a raspuns: "Ce sa-ti fac? Spune-mi ce ai tu in casa!" Iar ea a raspuns: "Roaba ta n-are in casa nimic, afara de un vas cu untdelemn".

Zis-a Elisei: "Mergi si imprumuta vase din alta parte, pe la toti vecinii tai. Ia vase goale cat de multe si apoi intra si-ti incuie usa dupa tine si dupa fiii tai; apoi toarna untdelemn in toate vasele acelea si pe cele pline da-le la o parte".

Si ducandu-se ea de la dansul, a incuiat usa dupa sine si dupa fiii sai; si acestia ii dadeau vasele si ea le umplea. Iar daca s-au umplut vasele, a zis ea catre fiul sau: "Mai da-mi un vas". El insa a zis: "Nu mai sunt vase". Si untdelemnul a incetat sa curga.

Si venind, ea a spus omului lui Dumnezeu, iar acesta i-a zis: "Du-te si vinde untdelemnul si plateste-ti datoriile tale, iar cu ceea ce va ramane, cu aceea vei trai tu si cu fiii tai".

Elisei vindeca un lepros

Neeman, capetenia ostirii regelui Siriei, era om de seama si cu trecere inaintea stapanului sau, pentru ca prin Domnul daduse biruinta sirienilor. Dar acest ostas vrednic era lepros.

Odata sirienii iesira in cetate si intre altele luasera din pamantul lui Israel o copila, care acum slujea la femeia lui Neeman.

Aceasta a zis catre stapana sa: "O, daca stapanul meu s-ar duce la proorocul cel din Samaria, de bunaseama s-ar tamadui de lepra".

Atunci s-a dus Neeman si a spus aceasta stapanului sau: "Asa si asa zice fetita cea din pamantul lui Israel".

Iar regele Siriei a zis catre Neeman: "Scoala si du-te si voi trimite si eu scrisoare regelui lui Israel". Si s-a dus Neeman, luand cu sine zece talanti de argint, sase mii de sicii de aur si zece randuri de haine.

Si a venit Neeman cu caii si cu caruta sa, oprindu-se la poarta casei lui Elisei. Iar Elisei a trimis la el pe sluga sa sa-i zica: "Du-te si te scalda de sapte ori in Iordan, ca ti se va innoi trupul tau si vei fi curat!"

Neeman insa s-a maniat si a plecat, zicand: "Iata, socoteam ca va iesi el si, stand la rugaciune, va chema numele Domnului Dumnezeului sau, isi va pune mana pe locul bolnav si va curati lepra. Au doara Abana si Farfar, raurile Damascului, nu sunt ele mai bune decat toate apele lui Israel? Nu puteam eu oare sa ma scald in ele si sa ma curat?" Si asa s-a intors si a plecat manios.

Dar slugile lui, apropiindu-se, i-au grait si i-au zis: "Stapane, daca proorocii ti-ar fi zis sa faci ceva insemnat, oare n-ai fi facut? Cu atat mai vartos, trebuie sa faci cand ti-a zis numai: Spala-te si vei fi curat!". Atunci el s-a coborat si s-a cufundat de sapte ori in Iordan, dupa cuvantul omului lui Dumnezeu, si i s-a innoit trupul ca trupul unui copil mic si s-a curatit.

Atunci s-a intors la omul lui Dumnezeu cu toti cei ce-l insoteau si, venind, a stat inaintea lui si a zis: "Iata am cunoscut ca in tot pamantul nu este Dumnezeu decat numai in Israel! Deci, ia un dar de la robul tau!" Iar Elisei a zis: "Pe cat e de adevarat ca Domnul, inaintea Caruia slujesc, este viu, tot atat e de adevarat ca nu voi primi".

Iar daca s-a departat putin, Ghiezi, sluga lui Elisei, omul lui Dumnezeu, si-a zis: "Iata stapanul meu n-a vrut sa ia din mana acestui Neeman sirianul ceea ce i-a adus. Pe cat e de adevarat ca Domnul este viu, asa-i de adevarat ca voi alerga dupa el si voi lua de la el ceva".

Si a alergat Ghiezi dupa Neeman; iar Neeman, vazandu-l alergand dupa el, s-a coborat din caruta inaintea Iui si a zis: "Cu pace vii?"

Si Ghiezi a raspuns: "Cu pace. M-a trimis stapanul meu sa-ti spun: Iata au venit acum la mine din muntele lui Efraim doi tineri din fiii proorocilor; da-le un talant de argint si doua randuri de haine".

Si a zis Neeman: "Ia, rogu-te, doi talanti de argint". Si l-a rugat, si a legat doi talanti de argint in doi saci si doua randuri de haine, si le-a dat la doua slugi care le-a dus inaintea lui; iar daca a ajuns sub deal, le-a luat din mainile lor si le-a ascuns in casa. Apoi a dat drumul oamenilor de s-au dus.

Cand insa a venit si s-a aratat stapanului sau, Elisei i-a zis: "De unde vii, Ghiezi?" Si el a raspuns: "Robul tau n-a fost nicaieri".

Iar Elisei i-a zis: "Au doara inima mea nu te-a intovarasit cand omul acela s-a dat jos din caruta si a venit in intampinarea ta? E timpul oare sa iau argint si haine, maslini si vii, vite mari sau marunte, robi sau roabe? Sa se lipeasca dar lepra lui Neeman de tine si de urmasii tai in veci". Si a iesit Ghiezi de la Elisei alb de lepra ca zapada.

Oasele lui Elisei fac minuni

Elisei a mai facut inca si alte minuni. Dupa moartea sa, navalira in tara cete de moabiti ca sa prade. Intr-o zi, pe cand niste oameni ingropau un mort, zarira o ceata de acesti jefuitori si, spaimantandu-se, aruncara mortul in mormantul lui Elisei. Indata ce mortul se atinse de oasele lui Elisei, a inviat (4 Regi 4-6).

Iubirea de argint este radacina tuturor relelor (1 Tim. 6, 10).

Printre prooroci mai sunt trei, care au fost din regatul lui Israel: Osea, Amos si Iona.

Osea a scris: Iar numarul fiilor lui Israel va fi ca nisipul marii, care nu se socoteste, nici nu se numara. Si in loc sa va zic voua: "Voi nu sunteti poporul Meu", vi se spune: "Voi sunteti fiii Dumnezeului celui viu!" (2, 1-2).

Amos a zis: In ziua aceea ridica-voi cortul cel cazut al lui David si voi drege sparturile lui si daramaturile le voi ridica la loc si-l voi zidi ca in vremurile cele dintru inceput (9, 11).