Aratarea lui Iisus la doi din ucenici, in cale spre Emaus


Aratarea lui Iisus la doi din ucenici, in cale spre Emaus

Iisus se alatura pe cale la doi ucenici

Si iata, doi dintre ucenici mergeau in aceeasi zi la un sat care era departe de Ierusalim, ca la saizeci de stadii, al carui nume era Emaus. Acestia vorbeau intre ei despre toate intamplarile acestea. Dar pe cand vorbeau si se intrebau intre ei, Iisus Insusi, apropiindu-se, mergea impreuna cu ei. Dar ochii lor erau tinuti ca sa nu-L cunoasca.

Si El a zis catre ei: "Ce sunt cuvintele acestea pe care le schimbati unul cu altul in drumul vostru?". Iar ei s-au oprit, cuprinsi de intristare. Raspunzand, unul cu numele Cleopa a zis catre El: "Tu singur esti strain in Ierusalim si nu stii cele ce s-au intamplat in el zilele acestea?"

El le-a zis: "Care?" Iar ei I-au raspuns: "Cele despre Iisus Nazarineanul, Care era prooroc puternic in fapta si in cuvant inaintea lui Dumnezeu si a intregului popor. Cum L-au osandit la moarte si L-au rastignit arhiereii si mai-marii nostri; iar noi nadajduiam ca El este Cel ce avea sa izbaveasca pe Israel; si cu toate acestea, astazi este a treia zi de cand s-au petrecut acestea. Dar si niste femei de ale noastre ne-au spaimantat ducandu-se de dimineata la mormant si, negasind trupul Lui, au venit zicand ca au vazut aratare de ingeri care le-au spus ca El este viu. Iar unii dintre noi s-au dus la mormant si au gasit asa precum spusesera femeile, dar pe El nu L-au vazut"

Iisus linisteste pe cei doi ucenici

Si El a zis catre ei: "O, nepriceputilor si zabavnici cu inima ca sa credeti toate cate au spus proorocii! Nu trebuia, oare, ca Hristos sa patimeasca acestea si sa intre in slava Sa?".

Si incepand de la Moise si de la toti proorocii, le-a talcuit lor din toate Scripturile cele despre El.

Iisus se face cunoscut

Si s-au apropiat de satul unde se duceau, iar El se facea ca merge mai departe. Dar ei L-au rugat staruitor, zicand: "Ramai cu noi ca este spre seara si s-a plecat ziua". Si a intrat sa ramana cu ei.

Si cand a stat impreuna cu ei la masa, luand El painea, a binecuvantat si, frangand, le-a dat lor. Si s-au deschis ochii lor si L-au cunoscut. Si El s-a facut nevazut de la ei. Si au zis unul catre altul: "Oare nu ardea in noi inima noastra, cand ne vorbea pe cale si cand ne talcuia Scripturile?"

Cei doi ucenici se intorc la Ierusalim

Si, in ceasul acela, sculandu-se, s-au intors la Ierusalim si au gasit adunati pe cei unsprezece si pe cei ce erau impreuna cu ei, care ziceau ca a inviat cu adevarat Domnul si S-a aratat lui Simon. Iar ei au istorisit cele petrecute pe cale si cum a fost cunoscut de ei la frangerea painii (Mc. 16, 12-13; Lc. 24, 13-35).

Domnul cu adevarat S-a sculat (Lc. 24, 34).