Avraam primitor si aparator de straini


Avraam primitor si aparator de straini

Dumnezeu gazduieste la Avraam

Apoi Domnul S-a aratat iarasi lui Avraam la stejarul Mamvri, intr-o zi pe la amiaza, cand sedea el in usa cortului sau.

Atunci, ridicindu-si ochii sai, a privit si iata trei Oameni stateau inaintea lui; si, cum I-a vazut, a alergat din pragul cortului sau in intampinarea Lor si s-a inchinat pana la pamant. Si a zis: "Doamne, de am aflat har inaintea Ta, nu ocoli pe robul Tau! Se va aduce apa sa Va spalati picioarele si sa Va odihniti sub acest copac. Si voi aduce paine si veti manca, apoi Va veti duce in drumul Vostru, intrucat treceti pe la robul Vostru!" Zis-au Aceia: "Fa, precum ai zis".

Dupa aceea a alergat Avraam in cort la Sarra si i-a zis: "Framanta degraba trei masuri de faina buna si fa azime". Apoi Avraam a dat fuga la cireada, a luat un vitel tanar si gras si l-a dat slugii, care l-a gatit degraba.

Si a luat Avraam unt, lapte si vitelul cel gatit si le-a pus inaintea Lor si pe cand Ei mancau a stat si el alaturi de Ei sub copac. Si l-au intrebat Oamenii aceia: "Unde este Sarra, femeia ta?" Iar el, raspunzand, a zis: "Iata, in cort".

Zis-a Unul: "Iata, la anul pe vremea asta am sa vin iar pe la tine si Sarra, femeia ta, va avea un fiu". Iar Sarra a auzit din usa cortului de la spatele Lui (Fac. 18, 1-10).

Cei trei calatori nu erau altii decat cele trei persoane ale Sfintei Treimi.

Avraam mijloceste pentru Sodoma

Apoi S-au sculat Oamenii aceia de acolo si S-au indreptat spre Sodoma si Gomora; si s-a dus si Avraam cu Ei, ca sa-I petreaca (Fac. 18, 16). Si a zis Domnul: "Strigarea Sodomei si a Gomorei este mare si pacatul lor cumplit de greu" (Fac. 18, 20). De acolo doi din Oamenii aceia, plecand, S-au indreptat spre Sodoma, in vreme ce Avraam statea inca inaintea Domnului.

Si, apropiindu-se, Avraam, a zis: ,,Pierde-vei, oare, pe cel drept ca si pe cel pacatos, incat sa se intample celui drept ce se intampla celui nelegiuit? Poate in cetatea aceea sa fie cincizeci de drepti: pierde-i-vei, oare, si nu vei cruta tot locul acela pentru cei cincizeci de drepti, de se vor afla in cetate?" Zis-a Domnul: "De se vor gasi in cetatea Sodomei cincizeci de drepti, voi cruta pentru ei toata cetatea si tot locul acela".

Si, raspunzand, Avraam, a zis: "Iata, cutez sa vorbesc Stapanului meu, eu, care sunt pulbere si cenusa! Poate ca lipsesc cinci din cincizeci de drepti; poate sa fie numai patruzeci si cinci; pentru lipsa a cinci pierde-vei, oare, toata cetatea?". Zis-a Domnul:"Nu o voi pierde de voi gasi acolo patruzeci si cinci de drepti".

Si a adaugat Avraam sa graiasca Domnului si a zis: "Dar de se vor gasi acolo numai patruzeci de drepti?" Si Domnul a zis: "Nu o voi pierde pentru cei patruzeci".

Si a zis iarasi Avraam: "Sa nu se manie Stapinul meu de voi mai grai: Dar de se vor gasi acolo numai treizeci de drepti?" Zis-a Domnul: "Nu o voi pierde de voi gasi acolo treizeci".

Si a zis Avraam: "Iata, mai cutez sa vorbesc Stapanului meu: Poate ca se vor gasi acolo numai douazeci de drepti". Raspuns-a Domnul: "Nu o voi pierde pentru cei douazeci".

Si a mai zis Avraam: "Sa nu se manie Stapanul meu de voi mai grai inca o data: Dar de se vor gasi acolo numai zece drepti?" Iar Domnul i-a zis: "Pentru cei zece nu o voi pierde".

Si terminand Domnul de a mai grai cu Avraam, S-a dus, iar Avraam s-a intors la locul sau (Fac. 18, 22-33).

Mult poate rugaciunea staruitoare a dreptului (Iac. 5, 16).