Banul dajdiei - Porunca cea mai mare


Banul dajdiei -
Porunca cea mai mare

O intrebare cu viclesug

In vremea aceea, s-au dus fariseii si au tinut sfat ca sa-L prinda pe El in cuvant. Si au trimis la El pe ucenicii lor, impreuna cu irodianii, zicand: "Invatatorule, stim ca esti omul adevarului si intru adevar inveti calea lui Dumnezeu si nu-Ti pasa de nimeni, pentru ca nu cauti la fata oamenilor. Spune-ne deci noua: Ce Ti se pare? Se cuvine sa dam dajdie Cezarului sau nu?"

Iisus da adevaratul raspuns

Iisus, cunoscand viclenia lor, le-a raspuns: "Ce Ma ispititi, fatarnicilor? Aratati-Mi banul de dajdie". Iar ei I-au adus un dinar. Iisus le-a zis: "Al cui e chipul acesta si inscriptia de pe el?" Raspuns-au ei: "Ale Cezarului". Atunci a zis lor: "Dati deci Cezarului cele ce sunt ale Cezarului si lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu".

Care este cea mai mare porunca?

In vremea aceea fariseii s-au apropiat de Iisus si unul dintre ei, invatator de Lege, ispitindu-L, L-a intrebat: "Invatatorule, care porunca este mai mare in Lege?". El i-a raspuns: "Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau, cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau. Aceasta este marea si intaia porunca. Iar a doua, la fel ca aceasta: Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti. In aceste doua porunci se cuprind toata Legea si proorocii".

Femeia prinsa in adulter

Fariseii si carturarii au adus la Mantuitorul pe o femeie prinsa in adulter si L-au intrebat: "Invatatorule, Moise ne-a poruncit in Lege ca pe unele ca acestea sa le ucidem Cu pietre. Tu ce zici?" Iar Iisus, plecandu-se, scria cu degetul pe pamant.

Si, staruind sa-L intrebe, El s-a ridicat si le-a zis: "Cel fara de pacat dintre voi sa arunce cel dintai piatra asupra ei". Si, iarasi plecandu-se, scria pe pamant. Iar ei auzind aceasta si mustrati fiind de cuget, au plecat, unul cate unul, si a ramas Iisus singur cu femeia.

Si, ridicandu-se, Iisus a intrebat: "Femeie, unde sunt parasii tai?" Nu te-a osandit nici unul?" Iar ea a zis: "Nici unul, Doamne!" Si Iisus i-a zis: "Nu te osandesc nici Eu. Mergi; de acum sa nu mai pacatuiesti" (In. 8, 3-11).

Iisus aduce pe farisei la tacere

Si, fiind adunati fariseii, i-a intrebat Iisus, zicand: "Ce vi se pare despre Hristos? Al cui Fiu este?" Zis-au Lui: "Al lui David".

Zis-a lor: "Cum deci David in Duh, Il numeste pe El Domn? zicind: Zis-a Domnul Domnului meu: Sezi de-a dreapta Mea, pana ce voi pune pe vrajmasii Tai asternut picioarelor Tale. Deci daca David Il numeste pe El Domn, cum este fiu al lui?"

Si nimeni nu putea sa-I raspunda cuvant si nici n-a mai indraznit cineva, din ziua aceea, sa-L mai intrebe (Mt. 22, 15-39; Mc. 12, 13-34; Lc. 20, 20-40).

Dati Cezarului cele ce sunt ale Cezarului si lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu (Mt. 22, 21).