Barbatia aratata de preotul Matatia in apararea religiei


Barbatia aratata de preotul Matatia in apararea religiei

Matatia plin de ravna pentru Lege

In vremea aceea se afla in orasul Modein un preot numit Matatia. La acesta a venit un trimis al regelui, cu insarcinarea de a sili pe evrei sa se lepede de Legea lor.

Si raspunzand Matatia, a zis cu glas mare: "Chiar daca toate neamurile din cuprinsul stapanirii regelui vor asculta de el si de poruncile lui si se vor departa fiecare de la inchinarea parintilor lor, totusi eu si feciorii si fratii mei vom umbla intru asezamantul Legii parintilor nostri. Milostiv fie noua Dumnezeu, ca sa nu lasam Legea si indreptarile Lui. De cuvintele regelui nu vom asculta, ca sa nesocotim slujba noastra".

Si dupa ce a incetat a grai cuvintele acestea, a venit un barbat evreu inaintea tuturor sa jertfeasca in capistea cea din Modein dupa porunca regelui. Si a vazut Matatia si s-a aprins de ravna si i s-au cutremurat rarunchii si dand drumul dreptei sale manii, a alergat si l-a junghiat pe jertfelnic.

Si pe omul regelui, care silea sa jertfeasca, l-a omorat in aceeasi vreme si jertfelnicul l-a stricat. Si s-a aprins de ravna Legii, precum a facut Finees lui Zimri, feciorul lui Salu. Si a strigat tare Matatia in cetate, zicand: "Tot cel ce are ravna Legii si se tine de legamant sa vina dupa mine". Si au fugit el si fiii lui in munti si au lasat toate cate au avut in cetate.

Atunci s-au coborat multi, cautand dreptate si judecata in pustiu, sa sada acolo ei si fiii lor si femeile lor si vitele lor, pentru ca s-au inmultit peste ei rautatile.

Si s-a spus oamenilor regelui si ostasilor care erau in Ierusalim, in cetatea lui David, ca s-au dus oamenii care nu tin porunca regelui in locuri ascunse, in pustiu. Si au alergat dupa ei multi si, ajungandu-i, au tabarat asupra lor cu razboi in ziua de odihna; si au zis catre ei:

"Ajunga-va pana acum! Iesiti si faceti dupa cuvantul regelui si veti trai". Iar ei au zis: "Nu vom iesi, nici nu vom face cuvantul regelui, ca sa nesocotim ziua de odihna". Si au zorit asupra lor razboi.

Dar ei nu le-au raspuns, nici piatra n-au aruncat asupra lor, nici n-au astupat ascunzisurile, zicand: "Sa murim toti intru nevinovatia noastra si vor marturisi pentru noi cerul si pamantul ca fara de judecata ne ucideti".

Si s-au sculat cu razboi asupra lor in ziua de odihna si au murit ei si femeile lor, ca la o mie de suflete. Si a aflat Matatia si prietenii lui si au plans mult pentru ei.

Si a zis fiecare catre aproapele sau: "De vom face toti cum au facut fratii nostri si nu vom porni razboi impotriva neamurilor acestora pentru sufletele si Legea noastra, curand ne vor pierde de pe pamant".

Si s-au sfatuit in ziua aceea, zicand: "Impotriva oricarui om care va veni cu razboi impotriva noastra sa luptam si in ziua de odihna si sa nu murim toti, precum au murit fratii nostri in ascunzisuri".

Atunci s-a strans la el adunarea asideilor, oameni virtuosi din Israel si care pazeau Legea, si toti cei ce fugeau de rele s-au adaugat la ei si li s-au facut spre intarire. Si au adunat ostire si au batut pe cei pacatosi cu mania lor si pe barbatii cei fara de lege cu urgia lor si cei ramasi au fugit la neamuri ca sa scape.

Si i-au incurajat Matatia si prietenii lui si le-au stricat jertfelnicele. Si au taiat imprejur pe pruncii cati au aflat in hotarele lui Israel, si au gonit pe fiii trufiei si s-a sporit lucrul in mainile lor. Si au scos Legea din mainile neamurilor, din mainile regilor si au pus stavila pacatosului.

Matatia da cele din urma povete si moare

Si s-au apropiat zilele lui Matatia sa moara si a zis fiilor sai: "Acum s-au intarit trufia si certarea si vremea sfarsitului si urgia maniei. Acum dar, fiilor, ravnitori fiti Legii si dati sufletele voastre pentru legatura parintilor nostri. Aduceti-va aminte de lucrurile parintilor nostri, pe care le-au facut intru veacurile lor, si veti lua marire si nume vesnic. Si de cuvintele omului pacatos sa nu va temeti, ca marirea lui este gunoi si viermi. Astazi se inalta si maine nu va mai fi, caci s-a intors in tarina sa si planurile lui au pierit.

Drept aceea voi, fiilor, intariti-va si va imbarbatati in Lege ca intr-insa va veti mari. Si iata, Simeon, fratele vostru, stiu ca este om de sfat; de el sa ascultati in toate zilele, el va va fi in loc de tata.

Si Iuda Macabeul, care este cu putere tare din tineretile sale, acesta va fi capetenie ostirii, ca sa faceti razboi asupra popoarelor. Si voi aduceti la voi pe toti cei ce iubesc Legea si razbunati poporul vostru. Rasplatiti paganilor pentru tot ce ne-au facut si luati aminte la poruncile Legii".

Si i-a binecuvantat pe ei si s-a adaugat la parintii sai si a murit in anul o suta patruzeci si sase. Si l-au ingropat fiii lui in mormintele parintilor sai in Modein si l-a plans tot Israelul cu plangere mare (1 Mac. 2).

Pana la moarte lupta-te pentru adevar, si Domnul Dumnezeu se va lupta pentru tine (Int. Sir. 4, 30).