Binecuvantarea parinteasca


Binecuvantarea parinteasca

Isaac vrea sa binecuvinteze pe fiul sau intai-nascut

Iar dupa ce a imbatranit Isaac si au slabit vederile ochilor sai, a chemat pe Isav, pe fiul sau cel mai mare, si i-a zis: "Iata, am imbatranit si nu stiu ziua mortii mele. Ia-ti dar uneltele tale, tolba si arcul si iesi la camp si adu-mi ceva vanat, sa-mi faci mancare, cum imi place mie, si adu-mi sa mananc ca sa te binecuvinteze sufletul meu pana nu mor".

Rebeca face sa fie binecuvantat Iacov

Dupa ce a plecat Isav, Rebeca a zis catre Iacov: "Fiul meu, asculta ce am sa-ti poruncesc eu: Du-te la turma, adu-mi de acolo doi iezi tineri si buni si voi face din ei mancare, cum ii place tatalui tau; iar tu o vei duce tatalui tau sa manance, ca sa te binecuvinteze tatal tau inainte de a muri".

Si s-a dus Iacov si a ales doi iezi si Rebeca a facut din ei mancare. Dupa aceea a imbracat pe Iacov cu cele mai bune haine ale lui Isav; si cu pieile iezilor i-a infasurat bratele si partile goale ale gatului lui, si apoi l-a trimis cu mancarea la Isaac.

Iacov binecuvantat de Isaac

Si acesta a intrat la tatal sau si a zis: "Tata!" Iar acela a raspuns: "Iata-ma! Cine esti tu, copilul meu?"

Zis-a Iacov catre tatal sau: "Eu sunt Isav, intaiul tau nascut. Am facut precum mi-ai poruncit, scoala si sezi de mananca din vanatul meu, ca sa ma binecuvinteze sufletul tau!"

Zis-a Isaac catre fiul sau: "Cum l-ai gasit asa curand, fiul meu?" Si acesta a zis: "Domnul Dumnezeul tau mi l-a scos inainte".

Zis-a Isaac iarasi catre Iacov: "Apropie-te sa te pipai, fiul meu, de esti tu fiul meu Isav sau nu". Si s-a apropiat Iacov de Isaac, tatal sau, iar acesta l-a pipait si a zis: "Glasul este glasul lui Iacov, iar mainile sunt mainile lui Isav". Dar nu l-a cunoscut, pentru ca mainile lui erau paroase, ca mainile fratelui sau Isav; si l-a binecuvantat, zicand:

"Sa-ti dea tie Dumnezeu din roua cerului si din belsugul pamantului, paine multa si vin. Sa-ti slujeasca popoarele, si capeteniile sa se, inchine inaintea ta; sa fii stapan peste fratii tai, si feciorii mamei tale sa ti se inchine tie; cel ce te va blestema sa fie blestemat si binecuvantat sa fie cel ce te va binecuvanta!"

Isav vine prea tarziu

Indata ce a ispravit Isaac de binecuvantat pe Iacov, fiul sau, si cum a iesit Iacov de la fata tatalui sau Isaac, a venit si Isav cu vanatul lui.

A facut si el bucate si le-a adus tatalui si a zis catre tatal sau: "Scoala, tata, si mananca din vanatul fiului tau, ca sa ma binecuvinteze sufletul tau!" Iar Isaac, tatal sau, i-a zis: "Cine esti tu?" Iar el a zis: "Eu sunt Isav, fiul tau cel intai-nascut!"

Atunci s-a cutremurat Isaac cu cutremur mare foarte si a zis: "Dar cine-i acela, care a cautat si mi-a adus vanat si am mancat de la el inainte de a veni tu si l-am binecuvantat si binecuvantat va fi?"

Iar Isav, auzind cuvintele tatalui sau Isaac, a strigat cu glas mare si foarte dureros si a zis catre tatal sau: "Binecuvinteaza-ma si pe mine, tata!" Zis-a Isaac catre el: "A venit fratele tau cu inselaciune si a luat binecuvantarea ta".

Iar Isav a zis: "Din pricina oare ca-l cheama Iacov, de aceea m-a inselat de doua ori? Deunazi mi-a rapit dreptul de intai-nascut, iar acum mi-a rapit binecuvantarea mea". Apoi a zis Isav catre tatal sau: "Nu mi-ai pastrat si mie binecuvantare, tata?"

Raspuns-a Isaac si a zis lui Isav: "Iata, stapan l-am facut peste tine si pe toti fratii lui i-am facut lui robi; cu paine si cu vin l-am daruit. Dar cu tine ce sa fac, fiul meu?" Si a zis Isav catre tatal sau: "Tata, oare numai o binecuvantare ai tu? Binecuvinteaza-ma si pe mine, tata!"

Si cum Isaac tacea, Isav si-a ridicat glasul si a inceput a plange. Atunci, raspunzand Isaac, tatal lui, a zis catre el: "Iata, locuinta ta va fi un pamant manos si cerul iti va trimite roua sa. Cu sabia ta vei trai si vei fi supus fratelui tau. Va veni insa vremea cand te vei ridica si vei sfarama jugul lui de pe grumazul tau" (Fac. 27, 1-40).

Buzele cele graitoare de minciuni sunt uraciune inaintea Domnului (Pilde 12, 22).