Birul pentru Templu


Birul pentru Templu

Iisus plateste dare pentru Templu

Venind ei in Capernaum, s-au apropiat de Petru cei ce strang darea (pentru Templu) si i-au zis: "Invatatorul vostru nu plateste darea?" "Ba da!" - zise el - si intrand in casa, Iisus i-a luat inainte zicand: "Ce ti se pare, Simone? Regii pamantului de la cine iau dari sau bir? De la fiii lor sau de la straini?"

El I-a zis: "De la straini". Iisus i-a zis: "Asadar, fiii sunt scutiti; dar, ca sa nu-i smintim pe ei, mergand la mare, arunca undita, si pestele care va iesi intai, ia-l, si, deschizandu-i gura, vei gasi un statir (un ban de argint). Ia banul si da-l lor, pentru Mine si pentru tine" (Mt. 17, 24-27).

Iisus indeamna la smerenie

In ceasul acela, au venit ucenicii la Iisus, zicand: "Cine, oare, este mai mare in imparatia cerurilor? Si chemand la Sine un prunc, l-a pus in mijlocul lor si a zis:

"Adevarat zic voua: De nu va veti intoarce si nu veti fi ca pruncii nu veti intra in imparatia cerurilor. Deci cine se va smeri pe sine ca pruncul acesta, acela este cel mai mare in imparatia cerurilor. Si cine va primi un prunc ca acesta, in numele Meu, pe Mine Ma primeste".

Sminteala este mare pacat

"Iar cine va sminti pe unul dintre acestia mici care cred in Mine, mai bine i-ar fi lui sa i se atarne de gat o piatra de moara si sa fie aruncat in adancul marii. Vai lumii, din pricina smintelilor! Ca smintelile trebuie sa vina, dar vai omului aceluia prin care vine sminteala.

Iar daca mana ta sau piciorul tau te sminteste, taie-l si arunca-l de la tine, ca este mai bine pentru tine sa intri in viata ciung sau schiop, decat, avand amandoua mainile sau amandoua picioarele, sa fii aruncat in focul cel vesnic.

Si daca ochiul tau te sminteste, scoate-l si arunca-l de la tine, ca mai bine este pentru tine sa intri in viata cu un singur ochi, decat, avand amandoi ochii, sa fii aruncat in gheena focului.

Vedeti sa nu dispretuiti pe vreunul din acestia mici, caci zic voua ca ingerii lor, in ceruri, pururea vad fata Tatalui Meu, Care este in ceruri" (Mt. 18, 1-10; Mc. 9, 33-47; Lc. 9, 47-48).

De nu veti fi ca pruncii, nu veti intra intru imparatia cerurilor (Mt. 18, 3).