Calatoria intaia a fratilor lui Iosif in Egipt


Calatoria intaia a fratilor lui Iosif in Egipt

Foametea in Canaan

Afland Iacov ca este grau in Egipt, a zis fiilor lui: "Duceti-va in Egipt si cumparati putine bucate ca sa traim si sa nu murim de foame". Atunci cei zece din fratii lui Iosif s-au dus sa cumpere grau din Egipt, iar pe Veniamin, fratele lui Iosif, nu l-a trimis Iacov cu fratii lui, caci zicea: "Nu cumva sa i se intample vreun rau".

Iosif pune la incercare pe fratii sai

Si vazand Iosif pe fratii sai, i-a cunoscut; iar ei nu l-au cunoscut. Atunci si-a adus aminte Iosif de visele sale, pe care le visase despre ei, si le-azis: "Spioni sunteti si ati venit sa iscoditi locurile slabe ale tarii". Zis-au ei: "Ba nu, domnul nostru. Robii tai au venit sa cumpere bucate. Noi, robii tai, suntem doisprezece frati, din pamantul Canaan, feciorii unui om si suntem oameni cinstiti; cel mai mic e astazi cu tatal nostru, iar unul nu mai traieste".

Iosif insa le-a zis: "E tocmai cum am zis eu cand am zis ca sunteti spioni. Pentru ca sa dovediti nevinovatia voastra, aduceti aici pe fratele vostru cel mai tanar. Trimiteti dar pe unul dintre voi sa-l aduca pe fratele vostru, iar ceilalti veti fi inchisi pana se vor dovedi spusele voastre de sunt adevarate sau nu". Si i-a pus sub paza vreme de trei zile, iar a treia zi a zis Iosif catre ei: "De sunteti oameni cinstiti, sa ramana inchis un frate al vostru, iar ceilalti duceti-va si duceti granele ce ati cumparat ca sa nu sufere de foame familiile voastre. Dar sa aduceti la mine pe fratele vostru cel mai mic ca sa se adevereasca cuvintele voastre si nu veti muri". Si ei au facut asa.

Simeon este oprit zalog

Ziceau insa unii catre altii: "Cu adevarat suntem pedepsiti pentru pacatul ce am savarsit impotriva fratelui nostru, caci am vazut zbuciumul sufletului lui cand se ruga, si nu ne-a fost mila de el si nu l-am ascultat, si de aceea a venit peste noi urgia aceasta".

Si ei nu stiau ca Iosif intelege, pentru ca el graise cu ei prin talmaci. Iar Iosif s-a departat de ei si a plans. Apoi, intorcandu-se iarasi si vorbind cu dansii, a luat dintre ei pe Simeon si l-a legat inaintea ochilor lor. Dupa aceea a poruncit Iosif sa le umple sacii cu grau si argintul lor sa-l puna fiecaruia in sacul lui si sa le dea si de ale mancarii pe cale. Si li s-a facut asa.

Cei noua frati se intorc in Canaan

Si punandu-si ei graul pe asini, s-au dus de acolo. Iar daca au venit la tatal lor in tara Canaan, i-au povestit toate cate li se intamplase. Dar desertand ei sacii lor, iata, legatura cu argintul fiecaruia era in sacul sau; si vazandu-si ei legaturile cu argintul lor, s-au inspaimantat si ei si tatal lor.

Atunci, Iacov, tatal lor, a zis catre ei: "M-ati lasat fara copii. Iosif nu mai este! Simeon nu mai este! Si acum sa-mi luati si pe Veniamin? Toate au venit pe capul meu! Fiul meu nu se va pogora cu voi. Si de i s-ar intampla vreun rau in calea in care aveti a merge, ati pogora caruntetele mele cu intristare in iad" (Fac. 42, 1-38).