Cateva vorbe intelepte ale lui Solomon


Cateva vorbe intelepte ale lui Solomon

1. Din Pilde

Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta. Asculta, fiul meu, invatatura tatalui tau si nu lepada indrumarile maicii tale, caci ele sunt ca o cununa pe capul tau si ca o salba imprejurul gaitului tau (Pilde 1,8-9).

Asculta pe tatal tau care te-a nascut si nu dispretui pe mama ta cand ea a ajuns batrana (Pilde 23, 22).

Ochiul care-si bate joc de parintele sau si nu ia in seama ascultarea (ce este dator) maicii sale, sa-l scoata corbii care salasluiesc langa un curs de apa, iar puii de vultur sa-l manance (Pilde 30, 17).

Fii milos. Nu spune aproapelui tau: "Du-te si vino, maine iti voi da!", cand poti sa-i dai acum (Pilde 3, 28).

Cel ce are mila de sarman imprumuta Domnului, si El ii va rasplati fapta lui cea buna (Pilde 19, 17).

Uraste minciuna. Buzele cele graitoare de minciuna sunt uriciune inaintea Domnului, iar cei ce faptuiesc dupa adevar sunt placerea Lui (Pilde 12, 22).

Iubeste munca. Du-te, lenesule, la furnica si vezi munca ei si prinde minte! Ea, care nu are nici mai-mare peste ea, nici indrumator, nici sfatuitor, isi pregateste de cu vara hrana ei si isi strange la seceris mancare. Sau mergi la albina si vezi cat e de harnica si ce lucrare iscusita savarseste. Munca ei o folosesc spre sanatate si regii si oamenii de rand. Ea e iubita si laudata de toti, desi e slaba in putere, dar e minunata cu iscusinta (Pilde 6, 6-8).

2. Din Ecclesiast

Adu-ti aminte de Ziditorul tau in zilele tineretilor tale. Desertaciunea desertaciunilor, toate sunt desertaciune, afara de credinta in Dumnezeu si de pazirea poruncilor Lui. Caci Dumnezeu va judeca toate faptele ascunse, fie bune, fie rele (Eccl. 12, 1, 13, 14).

3. Din Cantarea Cantarilor

Rapeste-ma, ia-ma cu tine! Hai sa fugim! Regele m-a dus in camarile sale: veseli-ne-vom si ne vom bucura de tine. Preamari-ti-vom dragostea mai mult decat vinul. Cine te iubeste, dupa dreptate te iubeste (Cant. 1, 3).