Cei dintai ani ai lui Moise


Cei dintai ani ai lui Moise

Israelitii sunt asupriti

Dar au murit si Iosif si toti fratii lui si toti cei de pe vremea lor. Iar fiii lui Israel s-au prasit si s-au inmultit, au crescut si s-au intarit foarte, foarte tare si s-a umplut tara de ei.

Dar s-a ridicat alt rege peste Egipt, care nu cunoscuse pe Iosif. Acesta a zis catre poporul sau: "Iata, neamul fiilor lui Israel e multime mare si e mai tare decat noi. Veniti dar sa-i impilam, ca sa nu se mai inmulteasca si ca nu cumva la vreme de razboi sa se uneasca cu vrajmasii nostri, si batandu-ne, sa iasa din tara noastra".

De aceea au pus peste ei supraveghetori de lucrari ca sa-i impileze cu munci grele. Atunci a zidit Israel cetati tari lui Faraon: Pitom si Ramses, care serveau lui Faraon pentru patule si cetatea On sau Iliopolis.

Insa cu cat ii impilau mai mult cu atat mai mult se inmulteau si se intareau foarte, foarte tare, asa ca egiptenii se ingrozeau de fiii lui Israel.

Vazand asta, Faraon a zis moaselor: "Cand mositi la evreice, sa luati seama cand nasc: de va fi baiat, sa-l omorati, iar de va fi fata, sa o crutati".

Moasele insa s-au temut de Dumnezeu si n-au facut cum le poruncise regele Egiptului, ci au lasat si pe baieti sa traiasca.

Atunci Faraon a poruncit la tot poporul sau si a zis: "Tot copilul de parte barbateasca, ce se va naste evreilor, sa-l aruncati in Nil, iar fetele sa le lasati sa traiasca toate".

Moise pus pe apa raului

Un om oarecare, din semintia lui Levi, si-a luat femeie din fetele lui Levi. Femeia aceea a luat in pantece si a nascut un baiat si, vazand ca e frumos, l-a ascuns vreme de trei luni.

Dar fiindca nu putea sa-l mai doseasca, a luat mama lui un cos de papura si l-a uns cu catran si cu smoala si, punand copilul in el, l-a asezat in papuris, la marginea raului.

Iar Maria, sora copilului, pandea de departe ca sa vada ce are sa i se intample.

Moise izbavit din apa

Atunci s-a coborat fata lui Faraon la rau, sa se scalde, si roabele ei o insotira pe malul raului. Si vazand cosul in papuris, ea a trimis pe una din roabele sale sa-l aduca.

Si deschizandu-l, a vazut copilul; era un baiat care plangea. Atunci i s-a facut mila de el fetei lui Faraon si a zis: "Acesta-i dintre copiii evreilor".

Iar sora copilului a zis catre fata lui Faraon: "Voiesti sa ma duc sa-ti chem o doica dintre evreice ca sa alapteze copilul?" Fata lui Faraon i-a zis: "Du-te!". Si s-a dus copila si a chemat pe mama pruncului.

Atunci fata lui Faraon i-a zis: "Ia-mi copilul acesta si mi-l alapteaza, ca eu am sa-ti platesc". Si a luat femeia copilul si l-a alaptat.

Dupa ce a crescut copilul, doica l-a dus la fata lui Faraon si i-a fost ca fiu si i-a pus numele Moise, pentru ca isi zicea: "Din apa l-am scos!".

Moise fuge din Egipt

Dupa ce Moise s-a facut mare, a vazut suferintele fratilor sai, i s-a facut mila de ei si a inceput sa le ia apararea impotriva asupritorilor.

Si auzind Faraon una ca asta, cauta ca sa-l omoare pe Moise. Atunci Moise a fugit in pamantul Madian din Arabia.

Si era Moise ca de 40 de ani cand s-a dus in Madian; iar acolo a stat iarasi 40 de ani pascand oile preotului Ietro, si acesta i-a dat de sotie pe fiica sa Sefora (Ies. 1-3).

Moise a ales mai bine sa patimeasca cu poporul lui Dumnezeu, decat sa aiba dulceata pacatului, cea trecatoare (Evr. 11,25).