Cei dintai ucenici ai lui Iisus


Cei dintai ucenici ai lui Iisus

Iisus cheama pe Ioan si pe Andrei

A doua zi statea Ioan si doi dintre ucenicii lui si, privind pe Iisus, Care trecea, a zis: "Iata Mielul lui Dumnezeu!"

Si cei doi ucenici l-au auzit cand a spus aceasta si au mers dupa Iisus. Iar Iisus, intorcandu-Se si vazandu-i ca merg dupa El, le-a zis: "Ce cautati?" Iar ei I-au zis: "Rabi (care se talcuieste: Invatatorule), unde locuiesti?"

El le-a zis: "Veniti si veti vedea". Au mers, deci, si au vazut unde locuia; si au ramas la El in ziua aceea. Era ca la ceasul al zecelea. Unul dintre cei doi care auzisera de la Ioan si venisera dupa Iisus era Andrei, fratele lui Simon-Petru.

Iisus cheama pe Simon

Acesta a gasit intai pe Simon, fratele sau, si i-a zis: "Am gasit pe Mesia (care se talcuieste Hristos)". Si l-a adus la Iisus. Iisus privind la el, i-a zis: "Tu esti Simon, fiul lui Iona; tu te vei numi Chefa (ce se talcuieste: Petru)".

Iisus cheama pe Filip

A doua zi voia sa mearga in Galileea si a gasit pe Filip. Si i-a zis Iisus: "Urmeaza-Mi!" Iar Filip era din Betsaida, din cetatea lui Andrei si a lui Petru.

Filip a gasit pe Natanael si i-a zis: "Am aflat pe Acela despre Care au scris Moise in Lege si proorocii, pe Iisus, fiul lui Iosif din Nazaret". Si i-a zis Natanael: "Din Nazaret poate fi ceva bun?" Filip i-a zis: "Vino si vezi".

Iisus il cheama pe Natanael

Iisus a vazut pe Natanael venind catre El si a zis despre el: "Iata, cu adevarat, israelit in care nu este viclesug". Natanael I-a zis: "De unde ma cunosti?" A raspuns Iisus si i-a zis: "Mai inainte de a te chema Filip, te-am vazut cand erai sub smochin".

Raspunsu-I-a Natanael: "Rabi, Tu esti Fiul lui Dumnezeu, Tu esti regele lui Israel". Raspuns-a Iisus si i-a zis: "Pentru ca ti-am spus ca te-am vazut sub smochin, crezi? Mai mari decat acestea vei vedea". (In. 1, 35-50).

Unde sunt Eu, acolo va fi si slujitorul Meu (In. 12, 26).