Cele de pe urma zile ale lui David


Cele de pe urma zile ale lui David

David face mostenitor pe Solomon

Apoi a zis regele David: "Chemati la mine pe preotul Tadoc, pe proorocul Natan si pe Benaia, fiul lui Iehoiada!". Si ei au intrat la rege. Si regele le-a spus: "Sa luati pe slugile Domnului vostru cu voi si sa puneti pe Solomon, fiul meu, calare pe catarul meu si sa-l duceti pana la Ghihon, si acolo sa-l miruiasca preotul Tadoc si proorocul Natan ca rege peste Israel si sa sunati din trambite si sa ziceti: "Sa traiasca regele Solomon!" Apoi sa-l petreceti inapoi ca sa vina si sa sada pe tronul meu, caci el va fi rege in locul meu si lui i-am poruncit sa fie conducatorul lui Israel si al lui Iuda".

Atunci a trimis Hiram, regele Tirului, pe slugile sale la Solomon, cand a auzit ca l-au miruit rege in locul tatalui sau. Caci Hiram fusese prieten cu David toata viata.

Solomon avea sa zideasca Templul

Si a trimis si Solomon la Hiram ca sa-i spuna: "Tu stii ca David, tatal meu, n-a putut sa inalte casa numelui Domnului Dumnezeului sau, din pricina razboaielor cu popoarele dimprejur, pana ce Domnul nu le-a supus sub talpa picioarelor lui. Acum insa Domnul Dumnezeul meu mi-a daruit odihna din toate partile: n-am nici potrivnic, nici alte primejdii.

Si iata ca eu ma gandesc sa zidesc casa numelui Domnului Dumnezeului meu, dupa cum a grait Domnul catre tatal meu David, zicand: Fiul tau, pe care Eu il voi pune in locul tau pe tron, acela va zidi casa numelui Meu. Eu voi fi aceluia tata, iar el imi va fi fiu; de va gresi, il voi pedepsi Eu cu toiagul barbatilor si cu loviturile fiilor oamenilor, dar mila Mea nu o voi lua de la el cum am luat-o de la Saul, pe care l-am lepadat inaintea fetei tale. Casa ta va fi neclintita, regatul tau va ramane vesnic inaintea ta si tronul tau va sta in veci".

Apoi David a dat lui Salomon planul templului dimpreuna cu mijloacele pentru zidirea lui, adaugand: "Iata ce mi-a suflat Domnul; zideste dar sfantul locas, si Domnul sa fie cu tine!" Si a mai zis iarasi David catre toata adunarea: "Lucrarea este mare, caci nu este vorba de o casa pentru un om, ci de casa lui Dumnezeu! Asadar, aceia dintre voi, care doresc sa daruiasca cate ceva, sa faca aceasta de buna voie si fara parere de rau".

Atunci toti au adus cu darnicie, in dar, aur, argint, arama, fier si pietre scumpe.

Moartea lui David

Apropiindu-se vremea lui David ca sa moara, a lasat el fiului sau Solomon acest legamant:

"Iata, eu ma duc pe drumul pe care toti pamantenii se duc; fii tare si sa fii barbat. Sa pazesti legamantul Domnului Dumnezeului tau, umbland in caile Lui si pazind legile Lui, poruncile Lui, hotararile Lui si asezamintele Lui, precum sunt scrise in Legea lui Moise, pentru ca sa-ti fie bine cunoscut tot ce vei face, oriunde si ori incotro te vei intoarce".

Apoi a adormit somnul parintilor sai si a fost inmormantat, pe muntele Sion, dupa ce domnise 40 de ani peste Israel (3 Regi 1-2; 1 Par. 28).

Fericiti carora s-au iertat faradelegile si carora s-au acoperit pacatele (Ps. 31,1).