Cercetasii sau iscoadele


Cercetasii sau iscoadele

Moise trimite 12 iscoade

De la iesirea israelitilor din Egipt, trecuse un an de zile incheiat. Fiii lui Israel facusera Pastile sub muntele Sinai. Putin dupa aceea, norul s-a ridicat deasupra cortului sfant. Atunci s-au ridicat si israelitii si au plecat la drum prin pustiu, inaintand pana la Cades, langa hotarul de miazazi al Canaanului. De acolo, Moise a trimis 12 oameni care sa cerceteze pamantul Canaan; printre acestia se afla si Caleb, din neamul lui Iuda, si Osia, fiul lui Navi, din neamul lui Efrem. Moise a dat lui Osia numele de Iosua.

Zece din acesti trimisi razvratesc poporul

Dupa 40 de zile, iscoadele s-au intors din calatoria lor. Doi oameni abia aduceau pe o parghie o vita de vie cu struguri; au mai adus ei rodii si smochine si au zis: "Am fost in pamantul in care ne-ai trimis, pamantul in care curge miere si lapte si iata roadele lui.

Dar poporul care locuieste in el este indraznet si orasele sunt intarite si foarte mari, ba si pe fiii lui Enac i-am vazut acolo".

Atunci toata obstea a ridicat strigat si a plans poporul toata noaptea aceea, cartind impotriva lui Moise si a lui Aaron; toti fiii lui Israel si toata obstea au zis catre ei: "Mai bine era sa fi murit in pamantul Egiptului decat sa murim in pustiul acesta!

La ce ne duce Domnul in pamantul acela, ca sa cadem in razboi? Femeile noastre si copiii nostri vor fi prada. Nu ar fi, oare, mai bine sa ne intoarcem in Egipt ?".

Apoi au zis unii catre altii: "Sa ne alegem capetenie si sa ne intoarcem in Egipt".

Atunci au cazut Moise si Aaron cu fetele la pamant inaintea intregii adunari a obstii fiilor lui Israel. Iar Iosua, fiul lui Navi si Caleb al lui Iefone, care erau din cei ce cercetasera tara, si-au rupt hainele lor, si au zis catre obstea fiilor lui Israel: "Pamantul, pe care l-am strabatut noi, e foarte, foarte bun. De va fi Domnul bun cu noi, ne va duce in pamantul acela si ni-l va da noua; in pamantul acela izvoraste lapte si miere.

Deci nu va ridicati impotriva Domnului si nu va temeti de poporul pamantului aceluia, caci va ajunge mancarea noastra; ei n-au aparare, iar cu noi este Domnul. Nu va temeti de ei".

Atunci toata obstea a zis: "Sa-i ucidem cu pietre " Dar iata slava Domnului s-a aratat in nor tuturor fiilor lui Israel la cortul adunarii.

Dumnezeu pedepseste pe poporul vinovat

Si a zis Domnul catre Moise si Aaron: "Pana cand aceasta obste rea va carti impotriva Mea? Cartirea, cu care fiii lui Israel cartesc impotriva Mea, o aud. Deci, spune-le: Viu sunt Eu, zice Domnul! Dupa cum ati zis in auzul Meu, asa voi face cu voi: in pustiul acesta vor cadea oasele voastre si voi toti cei numarati, de la douazeci de ani in sus, care ati cartit impotriva Mea, oricat ati fi la numar, nu veti intra in pamantul pentru care, ridicandu-Mi mana, M-am jurat sa va asez, ci numai Caleb, fiul lui Iefone, si Iosua, fiul lui Navi. Pe copiii vostri, despre care voi ziceati ca vor ajunge prada vrajmasilor, ii voi duce acolo si ei vor cunoaste pamantul, pe care voi l-ati nesocotit; iar oasele voastre vor cadea in pustiul acesta.

Copiii vostri vor rataci prin pustiu patruzeci de ani si vor suferi pedeapsa pentru desfranarea voastra, pana vor cadea toate oasele voastre in pustiu.

Dupa numarul celor patruzeci de zile, in care ati iscodit pamantul Canaan, veti purta pedeapsa pentru pacatele voastre patruzeci de ani, cate un an pentru fiecare zi, ca sa cunoasteti ce inseamna sa fiti parasiti de Mine".

Si oamenii pe care-i trimisese Moise sa iscodeasca pamantul si care la intoarcere au intaratat impotriva lui toata obstea aceasta, raspandind zvonuri rele despre tara aceea, au murit loviti inaintea Domnului. Numai Iosua, fiul lui Navi, si Caleb, fiul lui Iefone, au ramas vii dintre barbatii aceia, care fusesera sa iscodeasca tara Canaan.

Sculandu-se deci poporul, dis-de-dimineata, s-a dus pe varful muntelui zicand: "Iata, ne ducem la locul acela, de care ne-a grait Domnul, caci am gresit".

Moise insa le-a zis: "Pentru ce calcati porunca Domnului? Nu veti izbuti. Nu va duceti, caci Domnul nu este intre voi, si veti cadea inaintea vrajmasilor vostri; caci amalecitii si canaaneii sunt acolo inaintea voastra si veti cadea de sabie, pentru ca v-ati abatut de la Domnul si Domnul nu va fi cu voi".

Dar ei au indraznit sa se urce pe varful muntelui; iar chivotul Legii Domnului si Moise n-au parasit tabara.

Atunci s-au suit amalecitii si canaaneii, care traiau la muntele acela, si i-au infrant, si i-au gonit pana la Horma, si s-au intors in tabara (Num. 13-14).

Omul care spune lucruri neadevarate se va prabusi (Pilde 19, 9).