Chemarea lui Avram


Chemarea lui Avram

Terah se muta din Ur in Haran

Terah, un stranepot al lui Sim, a avut trei fii: Avram, Nahor si Haran. Terah a luat pe fiul sau Avram, pe nepotul sau Lot, fiul lui Haran, Si pe Sarai, femeia lui Avram, si a plecat cu ei din Urul Caldeii ca sa mearga in tara Canaanului; dar au mers pana la Haran, Si s-au asezat acolo (Fac. 11, 31).

Chemarea lui Avram

Dupa aceea a zis Domnul catre Avram: "Iesi din pamantul tau, din neamul tau si din casa tatalui tau si vino in pamantul pe care ti-l voi arata Eu. Si Eu voi ridica din tine un popor mare, te voi binecuvanta, voi mari numele tau si vei fi izvor de binecuvantare si se vor binecuvanta intru tine toate neamurile pamantului".

Avram se muta in pamantul Canaan

Si a facut Avram cum ii poruncise Dumnezeu: a luat cu dansul pe femeia sa, Sarai, pe Lot, hepotul sau, si toate averile sale si a venit in Canaan. Aceasta s-a petrecut cam pe la anul 1207 dupa potop, cand Avram era de 75 de ani.

Avram, dupa ce a strabatut tarile pana la Canaan, s-a oprit la Sichem, la stejarul Mamvri. Aici i S-a aratat Dumnezeu si ia zis: "Tara aceasta o voi da urmasilor tai". Si a zidit Avram acolo jertfelnic Domnului, Care i se aratase. Si dupa o scurta poposire, s-a indreptat spre miazazi.

Lot se desparte de Avram

Avram si Lot aveau turme nenumarate si pasunile de acolo nu le ajungeau la amandoi; din pricina aceasta pastorii lor de multe ori se certau. De aceea a zis Avram catre nepotul sau: "Sa nu fie sfada intre mine si intre tine, intre pastorii mei si pastorii tai, caci suntem rude. Iata, nu e oare tot pamantul inaintea ta? Desparte-te, dar, de mine! Si de vei apuca tu la stanga, eu voi apuca la dreapta; iar de vei apuca tu la dreapta, eu voi apuca la stanga". Si si-a ales Lot partile cele mai frumoase ale Iordanului si s-a asezat la Sodoma, iar Avram a venit si s-a asezat la stejarul Mamvri, care este in Hebron (Fac. 11-13).

Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima ta (Deut. 6,5).