Chemarea lui Moise


Chemarea lui Moise

Dumnezeu se arata lui Moise

In vremea aceea, Moise, pastea oile lui Ietro, preotul din Madian, socrul sau. Si departindu-se odata cu turma in pustiu, a ajuns pana la muntele lui Dumnezeu, la Horeb; iar acolo i s-a aratat ingerul Domnului, intr-o para de foc, ce iesea dintr-un rug. Si a vazut ca rugul ardea si nu se mistuia.

Atunci Moise si-a zis: "Ma duc sa vad aceasta aratare minunata ca rugul nu se mistuieste".

Iar daca a vazut Domnul ca se apropie sa priveasca, a strigat la el Domnul din rug si a zis: "Moise! Moise!" Si el a raspuns: "Iata-ma, Doamne". Si Domnul a zis: "Nu te apropia aici! Ci scoate-ti incaltamintea din picioarele tale, ca locul pe care calci este pamant sfant".

Apoi i-a zis iarasi: "Eu sunt Dumnezeul tatalui tau, Dumnezeul lui Avraam si Dumnezeul lui Isaac si Dumnezeul lui Iacov!". Si si-a acoperit Moise fata sa, ca se temea sa priveasca pe Dumnezeu.

Dumnezeu trimite pe Moise sa izbaveasca pe israeliti

Zis-a Domnul catre Moise: "Am vazut necazul poporului Meu in Egipt si strigarea lui de sub apasatori am auzit, si durerea lui o stiu. M-am pogorat dar, sa-l izbavesc din mana egiptenilor, sa-l scot din tara aceasta si sa-l duc intr-un pamant roditor si larg, in tara unde curge miere si lapte. Vino dar sa te trimit la Faraon, regele Egiptului, ca sa scoti pe fiii lui Israel, poporul Meu, din tara Egiptului si Eu voi fi cu tine".

Zis-a Moise catre Dumnezeu: "Iata, eu ma voi duce la fiii lui Israel si le voi zice: Dumnezeul parintilor vostri m-a trimis la voi. Dar de-mi vor zice: "Cum il cheama", ce sa le spun?"

Atunci Dumnezeu a raspuns lui Moise: "Eu sunt Cel ce sunt". Apoi i-a zis: "Asa sa spui fiilor lui Israel: Cel ce este m-a trimis la voi!".

Si raspunzand, Moise a zis: "Dar de nu ma vor crede si nu vor asculta glasul meu, ci vor zice: "Nu ti s-a aratat Domnul!", ce sa le spun?"

Zis-a Domnul catre el: "Ce ai in mana?" Si el a raspuns: "Un toiag!" "Arunca-l jos!" ii zise Domnul. Si a aruncat Moise toiagul jos si s-a facut toiagul sarpe si a fugit Moise de el.

Si a zis Domnul catre Moise: "Intinde mana si-l apuca de coada!". "Si si-a intins Moise mana si l-a apucat de coada si s-a facut iar toiag in mana lui.

Apoi a zis Domnul: "Asa sa faci inaintea lor, ca sa te creada ca ti S-a aratat Dumnezeul parintilor lor, Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac si Dumnezeul lui Iacov".

Aaron va insoti pe Moise la Faraon

Atunci Moise a zis catre Domnul: "O, Doamne, eu nu sunt om indemanatec la vorba, ci graiesc cu anevoie si sunt gangav". Dumnezeu insa a zis catre Moise: "Mergi dar; Eu voi deschide gura ta si te voi invata ce sa graiesti!"

Zis-a Moise: "Rogu-ma, Doamne, trimite pe altul, pe care vei vrea sa-l trimiti!"

Atunci, aprinzandu-se mania lui Dumnezeu asupra lui Moise, a zis: "N-ai tu, oare, pe fratele tau Aaron levitul? Stiu ca el poate sa vorbeasca in locul tau. Iata, el te va intampina si, cand te va vedea, se va bucura in inima sa. Tu-i vei grai lui si-i vei pune in gura cuvintele Mele, iar Eu voi deschide gura ta si gura lui si va voi invata ce sa faceti. Va grai el poporului, in locul tau, si va fi pentru tine ca si cum ar fi gura ta, iar tu ii vei fi graitor din partea lui Dumnezeu. Toiagul acesta, care a fost prefacut in sarpe, ia-l in mana ta, caci cu el ai sa faci minuni".

Moise se intoarce in Egipt

Atunci Moise si-a luat ramas bun de la Ietro, socrul sau, si a plecat in Egipt. Iar Dumnezeu a zis catre Aaron: "Mergi in intampinarea lui Moise in pustiu". Si s-a dus acesta si s-a intalnit cu el in muntele lui Dumnezeu si s-au sarutat amandoi.

Atunci a spus Moise lui Aaron toate cuvintele Domnului, pe care i le poruncise, si toate semnele ce-i incredintase sa faca.

Dupa aceea, s-a dus Moise si Aaron si au adunat pe toti batranii fiilor lui Israel, si le-a spus Aaron toate cuvintele pe care le graise Domnul lui Moise, si a facut Moise semne inaintea poporului, si poporul a crezut si s-a bucurat ca a cercetat Domnul pe fiii lui Israel si a vazut necazurile lor, si, plecandu-se, s-au inchinat.

Moise si Aaron inaintea lui Faraon

Dupa aceea Moise si Aaron au intrat la Faraon si au zis catre dansul: "Asa graieste Domnul Dumnezeul lui Israel: Lasa pe poporul Meu ca sa-Mi faca sarbatoare in pustiu".

Faraon insa a zis: "Cine-i acela Domnul, ca sa-I ascult glasul si sa dau drumul fiilor lui Israel? Nu-L cunosc pe Domnul si nu voi da drumul lui Israel!"

Apoi a dat porunca mai-marilor peste lucratori ca sa puna pe israeliti la munci inca si mai grele.

S-au dus deci Moise si Aaron la Faraon si la slujitorii lui si au facut cum le poruncise Domnul: a aruncat Aaron toiagul sau inaintea lui Faraon si inaintea slujitorilor lui si s-a facut sarpe.

Atunci a chemat si Faraon pe inteleptii Egiptului si pe vrajitori si au facut si vrajitorii egiptenilor asemenea lucru cu vrajile lor: fiecare din ei si-a aruncat toiagul si s-a facut sarpe. Dar toiagul lui Aaron a inghitit toiegele lor. De aceea s-a invartosat inima lui Faraon si nu i-a ascultat, dupa cum spusese Domnul (Ies. 3-7, 13).

Astazi, de veti auzi glasul Lui, sa nu va invartosati inimile voastre (Ps. 94, 8).