Cina cea de Taina


Cina cea de Taina

Pregatirile

Si a sosit ziua Azimelor, in care trebuia sa se jertfeasca mielul de Pasti. Si a trimis pe Petru si pe Ioan, zicand: "Mergeti si ne pregatiti Pastile, ca sa mancam". Iar ei I-au zis: "Unde voiesti sa pregatim?"

Si El le-a zis: "Iata, cand veti intra in cetate, va va intampina un om, ducand un urcior cu apa; mergeti dupa el, in casa in care va intra, si veti zice stapanului casei: Invatatorul iti zice: Unde este incaperea in care sa mananc Pastile cu ucenicii Mei? Si acela va va arata un foisor mare, asternut; acolo sa pregatiti".

Iar ei, ducandu-se, au aflat precum le spusese si au pregatit Pastile.

Iisus serbeaza cel din urma Pasti

Si cand a fost ceasul, s-a asezat la masa, si apostolii impreuna cu El. Si a zis catre ei: "Cu dor am dorit sa mananc cu voi acest Pasti, mai inainte de patima Mea. Caci zic voua ca de acum nu voi mai manca din acestea, pana cand nu se vor implini in imparatia lui Dumnezeu!"

Iisus spala picioarele ucenicilor Sai

Apoi Iisus s-a sculat de la cina, s-a dezbracat de haine si, luand un stergar, s-a incins cu el. Dupa aceea a turnat apa in vasul de spalat si a inceput sa spele picioarele ucenicilor si sa le stearga cu stergarul cu care era incins.

A venit deci si la Simon-Petru. Acesta I-a zis: "Doamne, oare Tu sa-mi speli mie picioarele?" A raspuns Iisus si i-a zis: "Ceea ce fac Eu, tu nu stii acum, dar vei intelege dupa aceasta". Petru I-a zis: "Nu-mi vei spala picioarele in veac". Iisus i-a raspuns: "Daca nu te voi spala, nu ai parte de Mine". Zis-a Simon-Petru Lui: "Doamne, spala-mi nu numai picioarele mele, ci si mainile si capul".

Iisus i-a zis: "Cel ce a facut baie n-are nevoie sa-i fie spalate decat picioarele, caci este curat tot. Si voi sunteti curati, insa nu toti". Ca stia pe cel ce avea sa-L vanda; de aceea a zis: "Nu toti sunteti curati".

Dupa ce le-a spalat picioarele si si-a luat hainele, s-a asezat iar la masa si le-a zis: "Intelegeti ce v-am facut Eu? Voi Ma numiti pe Mine: Invatatorul si Domnul, si bine ziceti, caci sunt. Deci, daca Eu, Domnul si Invatatorul, v-am spalat voua picioarele, si voi sunteti datori ca sa spalati picioarele unii altora;ca v-am dat voua pilda, ca, precum v-am facut Eu voua, sa faceti si voi" (Mt. 26, 17-20; Mc. 14, 12-18; Lc. 22, 7-16; In. 13,-1-17).

Pilda v-am dat voua (In. 13, 15).