Cinstita Suzana scapa cu ajutorul lui Daniel


Cinstita Suzana scapa cu ajutorul lui Daniel

Suzana nu se invoieste la pacat

In vremea aceea era la Babilon un om bogat si vestit, numit Ioachim. Evreii din robie aveau obiceiul de a se aduna la el. Tot atunci se aflau la evrei doi batrani, alesi de popor ca judecatori.

Ioachim avea o femeie foarte evlavioasa si credincioasa, numita Suzana. Intr-o zi, aceasta, insotita de fete, se duse, dupa obicei, in gradina sa de langa casa si inchise poarta. In gradina erau ascunsi cei doi batrani.

Si dupa ce au iesit fetele, s-au sculat cei doi batrani si au alergat asupra ei si au zis: "Iata, usile gradinii sunt inchise si nimeni nu ne vede, si suntem aprinsi cu pofta asupra ta. Pentru aceasta binevoieste si te culca cu noi; iar de nu, vom marturisi asupra ta ca a fost cu tine un tanar si pentru aceasta ai trimis fetele de la tine".

Si a suspinat Suzana si a zis: "Sunt stramtorata din toate partile; ca de voi face aceasta, moarte imi este; iar de nu voi face, nu voi scapa din mainile voastre. Mai bine este pentru mine sa nu fac si sa cad in mainile voastre decat sa pacatuiesc inaintea Domnului".

Si a strigat Suzana cu glas mare si au strigat si cei doi batrani asupra ei; si alergand unul a deschis usile gradinii. Daca auzira cei din casa strigatul din gradina, sarira inauntru pe usa cea din dos sa vada ce i s-a intamplat. Si dupa ce au grait batranii cuvintele lor, s-au rusinat slugile foarte, ca niciodata nu s-a grait cuvant ca acesta de Suzana.

Suzana osandita pe nedrept

Si a doua zi, dupa ce s-a adunat poporul la Ioachim, barbatul ei, au venit si cei doi batrani plini de cuget rau asupra Suzanei, ca sa o omoare. Si au zis inaintea poporului: "Trimiteti la Suzana, fata lui Hilchia, femeia lui Ioachim"; si ei au trimis. Si a venit ea si parintii ei si fiii ei si toate rudeniile ei. Suzana era gingasa si frumoasa.

Acesti batrani nelegiuiti au poruncit ca ea sa se descopere, ca era acoperita, ca sa se sature de frumusetile ei. Si plangeau toti cei ce erau langa ea si toti cei ce o stiau. Si, sculandu-se batranii in mijlocul poporului, pusera mainile pe ea. Ea, plangand, cauta la cer, ca inima ei era nadajduind spre Domnul.

Si au zis batranii: "Umbland noi in gradina, a intrat ea cu doua slujnice si a inchis usa, dandu-le drumul. Si a venit la ea un tanar care fusese ascuns si s-a culcat cu ea. Noi fiind in coltul gradinii, vazand faradelegea, am alergat asupra-le. Si vazandu-i impreunandu-se, pe el nu l-am putut opri, ca era mai tare ca noi si, deschizand usile, a fugit. Si prinzand-o pe ea, am intrebat-o cine era tanarul acela si n-a vrut sa ne spuna. Aceasta marturisim".

Si i-a crezut pe ei adunarea, ca pe niste batrani ai poporului si judecatori, si au judecat-o spre moarte. Si strigind cu glas mare, Suzana a zis: "Dumnezeule cel Vesnic, Cunoscatorul celor ascunse, Cel ce stii toate mai inainte de a se face, Tu stii ca minciuni au spus asupra mea. Si iata mor, nefacand nimic din cele ce au viclenit acestia asupra mea."

Daniel face sa se cunoasca nevinovatia Suzanei

Si a auzit Dumnezeu glasul ei si, cand o duceau sa o piarda, a desteptat duhul intr-un prunc tanar, caruia ii era numele Daniel. Si a strigat pruncul cu glas mare: "Curat sunt eu de sangele acesteia".

S-a intors tot poporul la el, si a zis: "Ce inseamna aceasta?" Si el, stand in mijlocul lor, a zis: "Oare asa de nebuni sunt toti fiii lui Israel? Caci necercetand, nici adevarul cunoscand, ati osandit pe fata lui Israel. Intoarceti-va la judecata, pentru ca minciuni au spus acestia asupra ei".

Si s-a intors tot poporul degraba si i-au zis lui batranii: "Vino de sezi in mijlocul nostru si ne spune noua ca ti-a dat Dumnezeu cinstea batranetilor". Si a zis catre ei Daniel: "Despartiti-i unul de altul si-i voi intreba".

Si dupa ce s-au despartit unul de altul, a chemat pe unul din ei si a zis catre el: "Invechitule in zile rele! Acum au venit pacatele tale, pe care le faceai mai inainte, facand judecati strambe, si pe cei nevinovati invinuind, si pe cei vinovati slobozind, de vreme ce Domnul zice: "Pe cel nevinovat si pe cel nedrept sa nu-l omori".

Si de ai vazut pe aceasta femeie cu acel tanar, spune sub ce copac i-ati prins in fapt?" El a zis: "Sub mesteacan". Zis-a Daniel: "Drept ai mintit asupra capului tau. Acum ingerul lui Dumnezeu, luand raspuns de la el, te va spinteca in doua".

Si punandu-l alaturi, a poruncit sa aduca pe celalalt si a zis: "Samanta lui Canaan si nu a lui Iuda, frumusetile te-au inselat si pofta a razvratit inima ta. Asa faceai fetelor lui Israel care de frica, se impreunau cu voi; ci n-a suferit fata lui Iuda faradelegea voastra. Acum spune-mi sub ce copac i-ati prins?" Iar el a zis: "Sub salcam". Si i-a zis Daniel lui: "Drept ai mintit si tu asupra capului tau. Ca asteapta ingerul lui Dumnezeu, avand sabie, sa te taie in doua, ca sa va piarda de tot pe voi".

Si a strigat toata adunarea cu glas mare si a binecuvantat pe Dumnezeu, Cel ce izbaveste pe cei ce nadajduiesc in El. Si s-a sculat asupra celor doi batrani, ca i-a dovedit Daniel din cuvintele lor, ca au marturisit stramb si le-a facut dupa legea lui Moise, precum cu viclesug gandit-au sa faca aproapelui lor, si i-a omorat si a scapat sangele cel nevinovat in ziua aceea.

Iar Hilchia si femeia lui au laudat pe Dumnezeu pentru Suzana, fiica lor, impreuna cu Ioachim, barbatul ei, si cu toate neamurile ei pentru ca nu s-a aflat intru ea lucru urat. Si din ziua aceea, Daniel a fost mare in ochii poporului.

Prin pacatul buzelor se prinde in lat pacatosul, iar dreptul (prin dreptatea lui) scapa din stramtorare (Pilde 7, 13).