Cortul marturiei


Cortul marturiei

Moise pune sa se faca cortul

Atunci a grait Dumnezeu cu Moise si a zis: "Spune fiilor lui Israel, sa-Mi aduca prinoase: de la tot omul pe care-l lasa inima sa dea, sa primesti prinoase pentru Mine.

Din acestea sa-Mi faci locas sfant si voi locui in mijlocul lor". Si a spus Moise acestea poporului, si s-a grabit sa aduca fiecare lucruri de aur si de argint, pietre scumpe si stofe de pret. Apoi Moise a incredintat facerea cortului la doi mesteri iscusiti, pe care ii alesese Domnul. In fiecare dimineata poporul aducea daruri noi, pana cand le-a zis Moise: "Destul! Acum avem mai mult decat ne trebuie!"

Cum era cortul sfant si lucrurile din el

Cortul sfant avea 30 coti in lungime, 10 coti in latime si 10 coti in inaltime si erai impartit in doua parti: partea de dinainte, care era spre rasarit se numea, sfanta, si era lunga de 20 de coti; partea dinspre asfintit se numea sfanta sfintelor si era lunga de 10 coti.

Pe trei laturi cortul era inchis cu scanduri de salcam ferecate cu aur. Tavanul de sus sau acoperisul era alcatuit din trei randuri de invelisuri, aruncate peste o culme de lemn de salcam, imbracata cu aur, si avand capetele lor lasate peste cei trei pereti.

Invelisul cel de dedesubt era de panza alba de in rasucit si de matase violeta, stacojie si visinie, iar in tesatura lor au facut chipuri de heruvimi, alese cu iscusinta. Al doilea invelis era de par de capra, si al treilea de piele de berbec vopsite in rosu.

Sfanta sfintelor era despartita de sfanta printr-o perdea de matase violeta, stacojie si visinie si de in rasucit pe care au facut chipuri de heruvimi, cu iscusinta alese; iar intrarea in sfanta se inchidea tot cu o perdea de panza de in, insa aceasta nu avea alesaturile si chipurile heruvimilor pe ea.

Curtea dimprejurul cortului unde intra poporul, lunga de 100 de coti si lata de 50 de coti era inchisa de jur imprejur cu panza groasa de in, prinsa din 5 in 5 coti pe stalpi de lemn de salcam, inalti de 5 coti. Intrarea era spre rasarit si se inchidea cu o perdea de in rasucit.

In sfanta sfintelor, in dosul perdelei de in, se afla chivotul Legii; acesta era de lemn de salcam, lung de doi coti si jumatate, larg de un cot si jumatate si inalt de un cot si jumatate, imbracat cu aur curat si pe dinauntru si pe din afara, avand in cele patru colturi patru inele de aur prin care se varau doua parghii din lemn de salcam, imbracate cu aur, cu ajutorul carora putea fi luat pe umeri si purtat din loc in loc. Acoperisul chivotului Legii era de aur curat, lung de doi coti si jumatate si lat de un cot si jumatate si avea la cele doua capete ale sale cate un heruvim de aur, ale caror aripi intinse acopereau chivotul. In chivot se aflau cele doua table ale Legii, nastrapa cea de aur cu mana, si toiagul lui Aaron.

In sfanta se afla:

1. in partea dinspre rasarit, dinaintea perdelei de la sfanta sfintelor, la mijloc, jertfelnicul tamaierii;

2. in partea de miazanoapte, se afla masa plinilor punerii-inainte; painile se puneau pe doua talere;

3. in fata acestei mese, in partea dinspre miazazi, se ridica sfesnicul cel cu sapte lumini, de aur curat si frumos lucrat.

In curte se vedea:

1. jertfelnicul pentru arderile de tot din lemn de salcam, imbracat cu arama;

2. intre altarul pentru jertfe si perdeaua care inchidea cortul, se afla un vas de arama pentru spalarea preotilor.

Domnul isi face intrarea in Sfanta Sfintelor

Dupa ce lucrarile au fost ispravite, Moise a uns cortul si lucrurile din el cu untdelemn sfintit si l-a sfintit. Atunci un nor a acoperit cortul adunarii si locasul s-a umplut de slava Domnului. Acest nor era umbros in timpul zilei si stralucitor ca focul in timpul noptii.

In tot timpul calatoriei fiilor lui Israel, cand se ridica norul de pe cort, atunci plecau la drum, iar de nu se ridica norul, nici ei nu plecau la drum pana nu se ridica (Ies. capitolele 25-40).

Legea nu era decat o umbra a bunurilor viitoare (Evr. 10, 1).