Cuprinderea Ierihonului si a orasului Ai


Cuprinderea Ierihonului si a orasului Ai

Domnul se arata lui Iosua

Aflandu-se insa Iosua aproape de Ierihon a cautat cu ochii sai si iata statea inaintea lui un om; acela avea in mana o sabie goala. Apropiindu-se Iosua de dansul, i-a zis: "De-ai nostri esti sau esti dintre dusmanii nostri?"

Iar acela a raspuns: "Eu sunt capetenia ostirii Domnului si am venit acum!" Atunci Iosua a cazut cu fata la pamant, s-a inchinat si a zis catre acela: "Stapane, ce poruncesti slugii tale?"

Zis-a catre Iosua capetenia ostirii Domnului: "Scoate-ti incaltamintea din picioare, ca locul pe care stai tu acum este sfant!" Si a facut Iosua asa.

Iar Domnul a zis catre dansul: "Iata, Eu voi da in mainile tale Ierihonul, pe regele lui si pe puternicii lui. Duceti-va imprejurul cetatii toti cei buni de razboi si inconjurati cetatea cateodata pe zi. Aceasta sa o faceti sase zile.

Sapte preoti sa poarte sapte trambite de alarma inaintea chivotului, iar in ziua a saptea sa ocoliti cetatea de sapte ori si preotii sa trambiteze din trambite.

Cand vor suna din trambita de alarma si cand veti auzi sunetul de trambita, atunci tot poporul sa strige cu glas tare deodata si cand vor striga ei zidurile cetatii se vor prabusi. Atunci tot poporul sa navaleasca in cetate, plecand fiecare din partea unde se afla".

Zidurile Ierihonului cad

Iosua a facut precum ii poruncise Domnul. In ziua a saptea s-au sculat de dimineata, in revarsatul zorilor si au mers tot asa imprejurul cetatii de sapte ori; numai in aceasta zi au inconjurat cetatea de sapte ori.

Iar cand au sunat preotii a saptea oara din trambite, Iosua a zis catre fiii lui Israel: "Strigati, ca v-a dat Domnul cetatea! Tot aurul si argintul si vasele de arama si de fier sa fie sfintenie a Domnului si sa intre in vistieria Domnului".

Atunci au trambitat preotii din trambite si cum a auzit poporul glasul de trambita, a strigat tot poporul impreuna cu glas tare si puternic, si s-au prabusit toate zidurile imprejurul cetatii pana in temelie si a intrat tot poporul in cetate, fiecare din partea unde era, si au luat cetatea.

Nelegiuirea lui Acan pedepsita

Dupa aceea Iosua a trimis ostiri asupra cetatii Ai, dar au fost puse pe fuga de aiti. Atunci Iosua si-a sfasiat vesmintele sale, a cazut cu fata la pamant inaintea chivotului Domnului si a stat asa pana seara si el si batranii lui Israel si si-au presarat pulbere pe capetele lor.

Iar Domnul a zis catre Iosua: "Scoala, pentru ce ai cazut cu fata la pamant? A pacatuit poporul si a calcat legamantul Meu pe care l-am incheiat cu el; au furat din lucrurile date spre nimicire, au mintit si le-au pus printre lucrurile lor.

Zi poporului: Insul care se va dovedi ca a furat lucru dat spre nimicire, sa se arda cu foc si el si toate cate are, pentru ca a calcat legamantul Domnului si a facut faradelege in Israel".

A doua zi de dimineata, Iosua facu sa treaca pe dinaintea sa tot poporul lui Israel, semintie dupa semintie, tragand sortii; si la urma sortul cazu pe Acan, din tribul lui Iuda.

Atunci Iosua a zis catre Acan: "Fiul meu, da astazi slava Domnului Dumnezeului lui Israel si fa marturisire inaintea Lui si arata-mi ce ai facut. Sa nu ascunzi de mine!"

Si raspunzand Acan lui Iosua, a zis: "Adevarat, am pacatuit inaintea Domnului Dumnezeului lui Israel si am facut cutare si cutare lucru. Am vazut printre prazi o haina frumoasa pestrita si doua sute de sicii de argint, un drug de aur, greu de cincizeci de sicii; acestea mi-au placut si le-am luat si iata sunt ascunse in pamant, in mijlocul cortului meu, si argintul este pus sub dansele".

Atunci a trimis Iosua citiva slujitori si acestia au alergat la cort, in tabara, si toate acestea erau ascunse in cortul lui. Si au luat acestea si le-au adus lui Iosua si la batranii lui Israel si le-au pus inaintea Domnului.

Acan a fost ucis cu pietre si toate lucrurile lui arse. Dupa aceea Iosua a pornit asupra cetatii Ai. Si a fost luata si daramata cetatea aceasta (Ios. 6-8).