Cuprinderea si impartirea Canaanului


Cuprinderea si impartirea Canaanului

Iosua bate pe regii de la miazanoapte de Canaan

Speriati de aceste izbanzi ale poporului ales, regii canaanieni s-au unit impotriva israelitilor. Cetatea Ghibeon, nevoind sa se uneasca cu dansii, regele Ierusalimului a venit cu razboi asupra ei, impreuna cu alti patru regi aliati, pentru a o bate. Ghibeonitii au cerut atunci ajutor de la Iosua, care s-a ridicat impotriva celor cinci regi uniti, i-a batut si apoi i-a urmarit ca sa-i prinda. Atunci Iosua s-a rugat asa: "Stai, soare deasupra Ghibeonului, si tu, luna, opreste-te deasupra vaii Aialon". Si soarele s-a oprit si luna a stat pana cand Iosua a batut ostirile vrajmasilor.

Iosua imparte tara dinspre asfintit de Iordan

Dupa porunca Domnului, Iosua a impartit apoi tara intre semintiile lui Israel. Partea de miazazi s-a dat semintiei lui Iuda; semintia lui Simeon a capatat pamantul dinspre asfintit-miazazi de a lui Iuda; partea dinspre miazanoapte de Iuda a fost data lui Dan si Veniamin, la jumatate din semintia lui Manase, lui Isahar, Zabulon, Aser, Neftalim si Efrem; celelalte doua semintii: Ruben si Gad, precum si jumatate din semintia lui Manase isi aveau pamanturile lor peste Iordan.

Iar semintiei lui Levi nu i s-a facut parte. Fiii lui Israel au daruit levitilor 48 de orase, cu pasuni imprejur. Treizeci din aceste orase erau ale preotilor, iar cortul sfant a fost asezat in Silo, in pamantul lui Efrem, adica in mijlocul tarii.

Moartea lui Iosua

Inainte de a muri, Iosua a adunat semintiile lui Israel la Sichem, unde fusesera ingropate oasele lui Iosif, si le-a zis: "Temeti-va de Domnul si slujiti-I Lui cu credinciosie si curatenie.

Iar daca nu va place sa slujiti Domnului, atunci alegeti-va acum cui aveti sa slujiti: oare dumnezeilor carora au slujit parintii vostri cei de peste fluviu sau dumnezeilor amoreilor, in tara carora traiti? Eu insa si casa mea vom sluji Domnului, ca sfant este!

Daca voi veti parasi pe Domnul si veti sluji la dumnezei straini, atunci El va aduce asupra voastra raul si va va starpi, dupa ce v-a facut bine".

Si a zis poporul catre Iosua: "Domnului Dumnezeului nostru vom sluji si glasul Lui vom asculta!".

Si Iosua a murit in varsta de 110 ani, dupa ce povatuise pe israeliti 25 de ani (Ios. 9-24).

Dreptii vor mosteni pamantul in veacul veacului (Ps. 36, 29).