Daniel a doua oara in groapa cu lei


Daniel a doua oara in groapa cu lei

Daniel darama capistea idolului Bel

Si era un idol la babilonieni, pe care il chema Bel, si se cheltuia la el in toata ziua faina de grau douasprezece masuri, patruzeci de oi si sase vedre de vin. Si regele il cinstea pe el si mergea in toate zilele de i se inchina;iar Daniel se inchina Dumnezeului sau.

Si a zis regele: "Pentru ce nu te inchini lui Bel?" Iar el i-a zis: "Pentru ca nu cred in idolii facuti de maini, ci in Dumnezeul cel viu, Care a facut cerul si pamantul si are stapanire peste tot trupul".

Si i-a zis regele: "Dar nu ti se pare tie Bel a fi dumnezeu viu? Nu vezi cate mananca si bea in toate zilele?". Si a zis Daniel razand: "Nu te insela, stapania ta; acesta este de lut inauntrul lui, si in afara de arama; nici nu mananca, nici nu bea vreodata".

Si maniindu-se regele, a chemat pe preotii lui si le-a zis: "De nu-mi veti spune cine este cel ce mananca jertfa aceasta, veti muri. Iar de-mi veti arata ca Bel mananca acestea, Daniel va muri, pentru ca a hulit pe Bel". Si a zis Daniel regelui: "Asa sa fie, dupa cuvantul tau".

Si erau preotii lui Bel saptezeci, afara de femei si de prunci. Si a venit regele cu Daniel in templul lui Bel. Si au zis preotii lui Bel: "Iata noi iesim afara, iar tu, rege, pune bucatele si vinul si inchide usa si o pecetluieste cu inelul tau. Si dimineata cand vei veni, de nu vei afla toate mincate de Bel, sa murim noi sau, dimpotriva, Daniel, cel ce a mintit asupra noastra".

Iar ei ziceau asa pentru ca facusera pe sub masa intrare ascunsa si printr-aceea intrau totdeauna si mancau acelea. Si dupa ce au iesit ei si regele a pus bucatele inaintea lui Bel, a poruncit Daniel slugilor sale si adusera cenusa si au presarat-o in tot templul, in fata regelui.

Si iesind, a inchis usa si au pecetluit-o cu inelul regelui si s-au dus. Iar preotii au venit noaptea, dupa obiceiul lor, si femeile lor, si pruncii lor, si mancara toate si baura.

Si a venit dimineata regele si Daniel impreuna cu el. Si a zis regele: "Intregi sunt pecetile Daniele?" Iar el a zis: "Intregi, stapane". Si indata ce s-a deschis usa, uitandu-se pe masa, regele a strigat cu glas mare: "Mare esti Bel. Si nu este la tine nici un viclesug".

Si a ras Daniel si a oprit pe rege ca sa nu intre inauntru, si a zis: "Vezi fata pamantului, si cunoaste ale cui sunt urmele acestea". Si a zis regele: "Vad ca sunt urme de barbati si de femei si de prunci".

Si maniindu-se regele, atunci a prins pe preoti si pe femei si pe fiii lor; si i-au aratat usile cele ascunse prin care intrau si mancau cele de pe masa. Si i-a omorat pe ei regele, si pe Bel l-a dat lui Daniel, si l-a stricat pe el si capistea lui.

Daniel ucide un balaur

Si era un balaur mare intr-un loc si-l cinsteau pe el babilonienii. Si a zis regele catre Daniel: "Au doara vei zice ca si acesta este de arama? Acesta este viu si mananca si bea, nu vei mai putea zice ca si acesta nu este dumnezeu viu; deci inchina-te lui".

Si a zis Daniel: "Domnului Dumnezeului meu ma voi inchina, ca Acela este Dumnezeu viu; iar tu, o, rege, da-mi slobozenie si voi omora balaurul fara de sabie si fara de toiag".

Si a zis regele: "Ti-l dau tie". Si a luat Daniel rasina si seu si par si le-a fiert la un loc si a facut cocoloase si le-a aruncat in gura balaurului si mancand, a plesnit balaurul.

Si a zis Daniel: "Iata inchinaciunile voastre". Si cand au auzit babilonienii, s-au mahnit foarte si s-au pornit impotriva regelui. Si au zis: "Iudeu s-a facut regele: pe Bel l-a stricat, pe balaur l-a omorat si pe preoti i-a taiat".

Si venind la rege, i-au zis: "Da-ne noua pe Daniel;iar de nu, te vom ucide pe tine si casa ta". Si vazand regele ca se pornise asupra lui foarte, si silit fiind, a dat lor pe Daniel. Iar ei l-au aruncat intr-o groapa cu lei, si a fost acolo sase zile.

Si erau in groapa sapte lei, si le da lor pe zi doua trupuri de osanditi si doua oi; iar atunci nu le-au dat lor nimic, ca sa manance pe Daniel, dar ei nu se atinsera de el.

Daniel hranit in chip minunat

Si era atunci Avacum prooroc in tara iudeilor si acela fiersese fiertura, si a pus paine in scafa, si mergea la camp sa duca seceratorilor. Si a zis ingerul Domnului catre Avacum: "Du pranzul pe care-l ai, in Babilon, lui Daniel, in groapa leilor".

Si a zis Avacum: "Doamne! Babilonul nu l-am vazut si groapa n-o stiu unde este". Si l-a luat ingerul Domnului de crestet si, tinandu-l de parul capului sau, l-a pus in Babilon deasupra gropii, intru repeziciunea duhului sau.

Si a strigat Avacum zicand: "Daniele! Daniele! Ia mancarea pe care ti-a trimis-o tie Dumnezeu". Si a zis Daniel: "O, Ti-ai adus aminte de mine, Dumnezeule, si n-ai parasit pe cei ce Te cauta si Te iubesc pe Tine!"

Si s-a sculat Daniel si a mancat; iar ingerul Domnului indata a dus pe Avacum la locul sau.

Regele binecuvinteaza pe Dumnezeu

Iar regele a purces a saptea zi sa planga pe Daniel, si a venit la groapa, s-a uitat inauntru, si iata Daniel sedea. Si a strigat regele cu glas mare, zicand: "Mare esti, Doamne Dumnezeul lui Daniel! Si nu este altul afara de Tine". Si l-au scos pe el din groapa.

Iar pe cei ce erau pricina pieirii lui, i-a aruncat in groapa, si i-au mancat leii inaintea lui. Dupa aceea regele zise: "Toti sa creada in Dumnezeul lui Daniel, caci Acesta este Cel ce face minuni pe pamant".

Cel ce locuieste in ajutorul Celui Preainalt intru acoperamantul Dumnezeului cerului se va salaslui (Ps. 90, 1).