Daniel si prietenii sai


Daniel si prietenii sai

Daniel luat la curtea regelui

Printre israelitii dusi la Babilon se aflau cativa tineri de neam domnesc. Regele Babilonului dadu porunca mai-marelui casei sale sa aleaga pe cei mai frumosi dintre acestia spre a sluji la curte. Acestia au invatat a scrie si a vorbi in limba caldeiana si regele a vrut sa le dea mancare din masa sa si vin din care bea el. Dupa trei ani acestia au fost luati pe langa rege. Printre acesti tineri se aflau: Daniel, Anania, Azaria si Misael.

Daniel si prietenii sai raman credinciosi poruncilor Legii

Si Daniel isi puse in gand sa nu se spurce cu bucatele si vinul regelui si ceru voie capeteniilor famenilor sa nu se pangareasca. Si Dumnezeu i-a dat sa afle inaintea capeteniei famenilor bunavointa si indurare.

Si a zis capetenia famenilor catre Daniel: "Ma tem numai de domnul meu, regele, care v-a randuit mancarurile si bauturile; pentru ca o sa vada el mai trase chipurile voastre decat ale tinerilor celor de o varsta cu voi. Voi puneti in primejdie capul meu inaintea regelui".

Si a grait Daniel catre supraveghetorul pe care capetenia famenilor il pusese peste Daniel, Anania, Misael si Azaria: "Incearca odata cu servii tai timp de zece zile si da-ne sa mancam bucate din zarzavaturi si sa bem apa! Apoi sa te uiti la chipurile noastre si la chipurile tinerilor care mananca din bucatele regelui si cum ti se va parea, asa fa cu supusii tai".

Dumnezeu rasplateste acestor tineri pentru evlavia lor

Atunci el le ingadui aceasta rugaminte si incerca timp de zece zile. Si dupa un rastimp de zece zile; ei aratau mai frumosi si mai grasi la trup decat toti tinerii care mancau din bucatele regelui. Atunci supraveghetorul le-a inlocuit mancarea lor si vinul - bautura lor - si le-a dat mancaruri de legume.

Si acestor patru tineri le-a dat Dumnezeu stiinta si pricepere in orice scriere, precum si intelepciune, incat Daniel putea sa talcuiasca vedeniile si visele. Si dupa acel rastimp hotarat de rege ca sa-i aduca, i-a infatisat capetenia famenilor inaintea lui Nabucodonosor.

Si a grait regele cu ei, dar n-a aflat pe nimeni printre ei toti ca pe Daniel, Anania, Misael si Azaria. Si ei incepura sa slujeasca pe rege. Si in toate intrebarile, cand era vorba de intelepciune si de pricepere, asupra carora regele le cerea dezlegarea, ii gasea pe ei de zece ori mai isteti decat magii si prezicatorii din tot regatul lui.

Si a ramas Daniel acolo pana in anul intai al domniei lui Cirus (Dan. 1-9-12).

Radacina intelepciunii este a se teme de Domnul! (Int. Sir. 1, 18).