Daramarea Ierusalimului si robia babilonica


Daramarea Ierusalimului si robia babilonica

Proorocul Ieremia mustra poporul

Ieremia a proorocit in timpul celor din urma cinci regi ai lui Iuda, pina la ducerea poporului in robia Babilonului. Nestiind ce-i frica, el a mustrat necontenit poporul pentru pacatele lui si proorocea apropierea daramarii Cetatii sfinte.

Iudeii dusi in robie

In vremea regelui Ioiachim, Nabucodonosor, regele Babilonului, veni in capul unei mari armate, inconjura Ierusalimul si puse stapanire pe el la anul 606 inainte de Hristos. Apoi el duse rob la Babilon pe regele Iudeii Ioiachim, impreuna cu un mare numar de evrei.

Cu aceasta s-a inceput robia babiloneana, care a tinut 70 de ani (606-536 a. H.). Dupa catva timp, Ioiachim capata voie sa se intoarca in tara sa. Dar, la trei ani dupa aceasta, se razvrati din nou impotriva regelui Babilonului. Atunci Nabucodonosor veni iarasi de inconjura Ierusalimul. Ioiachim muri in timpul inconjurarii.

Iehonia, fiul sau, care i-a urmat in domnie, fu silit sa se dea prins dupa trei luni. El fu dus la Babilon, impreuna cu zece mii de supusi ai sai, la anul 598 inainte de Hristos. La randul sau, Sedechia, facandu-se rege in Iudeea, a gresit inaintea Domnului si a fost necredincios si regelui Babilonului, din care pricina acesta veni a treia oara, lua Ierusalimul, darama cetatea si templul, si duse la Babilon pe iudeii ce mai ramasesera, impreuna cu regele lor. El nu lasa decat poporul de rand de la tara, vierii si plugarii.

Asa s-a sfarsit regatul lui Iuda la anul 588 inainte de Hristos.

Proorocul Ieremia a fost lasat in tara lui

Pe daramaturile orasului sfant a facut el sa rasune acele vestite cuvinte de jale, care poarta numele de "Plangerile lui Ieremia". Dar Domnul i-a descoperit ca, dupa 70 de ani, poporul se va intoarce din robie, si in departarea viitorului el a vazut pe Rascumparatorul, pe Care L-a si vestit prin urmatoarele cuvinte:

"Iata, vin zile, zice Domnul, cand voi ridica lui David Odrasla dreapta. Acela va fi rege si va domni, si va fi intelept, si va face dreptate in tara. Si numele Lui va fi: Domnul, Mantuirea noastra".

Baruh, prietenul lui Ieremia, s-a dus cu acesta in Egipt, iar dupa moartea prietenului sau, s-a dus si el la Babilon, dupa neamul sau, care se afla acolo in robie.

El de asemenea a vestit pe Mesia: "Acesta este Dumnezeul nostru si nimeni altul nu este asemenea Lui. Pe pamant s-a aratat si cu oamenii impreuna a locuit" (3, 36-38; 4 Regi 24-25; 2 Par. 36; Ier. 52).