Descoperirea vanzatorului


Descoperirea vanzatorului

Iuda iese de la cina

Apoi Iisus zise catre ucenicii Sai: "Iata, mana vanzatorului cu Mine este la masa. Fiul Omului va merge dupa cum este scris, dar vai aceluia prin care se vinde".

Iisus, zicand acestea, s-a tulburat cu duhul si a marturisit si a zis: "Adevarat, adevarat zic voua ca unul dintre voi Ma va vinde". Deci ucenicii se uitau unii la altii, nedumerindu-se despre cine vorbeste.

Iar la masa era rezemat la pieptul lui Iisus unul dintre ucenicii Lui, pe care-l iubea Iisus. Deci Simon-Petru i-a facut semn acestuia si i-a zis: "Intreaba cine este despre care vorbeste". Si cazand acela, astfel, la pieptul lui Iisus, I-a zis: "Doamne, cine este?"

Iisus i-a raspuns: "Acela este caruia Eu, intingand bucatica de paine, i-o voi da". Si, intingand bucatica, a luat-o si a dat-o lui Iuda, fiul lui Simon Iscarioteanul. Si, dupa imbucatura, a intrat atunci satana in el. Iar Iisus i-a zis: "Ceea ce faci, fa mai curand".

Dar nimeni din cei care sedeau la masa n-a inteles pentru ce i-a zis aceasta. Caci unii socoteau, deoarece Iuda avea punga, ca lui ii zice Iisus: "Cumpara cele de care avem trebuinta la praznic", sau sa dea ceva saracilor. Deci, dupa ce a luat acela bucatica de paine, a iesit numaidecat. Si era noapte.

Iisus intareste porunca cea mare a dragostei

Si dupa ce a iesit Iuda, Iisus a zis: "Fiilor, inca putin timp mai sunt cu voi. Porunca noua dau voua: Sa va iubiti unul pe altul precum si Eu v-am iubit. Intru aceasta vor cunoaste toti ca sunteti ucenicii Mei, de veti avea dragoste unii fata de altii".

Iisus indeamna si mangaie pe Petru

Atunci Simon-Petru L-a intrebat pe Iisus: "Doamne, unde Te duci?" Raspuns-a Iisus: "Unde Ma duc Eu, tu nu poti sa urmezi Mie acum, dar mai tarziu imi vei urma".

Zis-a Petru Lui: "Doamne, de ce nu pot sa urmez Tie acum? Sufletul meu il voi da pentru Tine". Iisus i-a raspuns: "Vei pune sufletul tau pentru Mine? Adevarat, adevarat zic tie ca nu va canta cocosul, pana ce nu te vei lepada de Mine de trei ori!"

Si a zis Domnul: "Simone, Simone, iata satana v-a cerut sa va cearna ca pe grau; iar Eu M-am rugat pentru tine sa nu piara credinta ta. Si tu, oarecand, intorcandu-te, intareste pe fratii tai" (Mt. 26, 21-35; Mc. 14,28-31; Lc. 22, 21-34; In. 13, 21-38).

Cel caruia i se pare ca sta sa ia seama sa nu cada (1 Cor. 10,12).