Epistola catre Efeseni


Epistola catre Efeseni

Sfaturi pentru unire in dragoste

De aceea, va rog, eu cel intemnitat pentru Domnul, sa umblati cu vrednicie, dupa chemarea cu care ati fost chemati, cu toata smerenia si blandetea, cu indelunga-rabdare, ingaduindu-va unii pe altii, in iubire, silindu-va sa paziti unitatea Duhului, intru legatura pacii. Este un singur trup si un singur Duh, precum si chemati ati fost la o singura nadejde a chemarii voastre; este un Domn, o credinta, un botez, un Dumnezeu si Tatal tuturor, Care este peste toti si prin toti si intru toti. Iar fiecaruia dintre noi, s-a dat harul dupa masura darului lui Hristos (4, 1-7).

Asadar, aceasta zic si marturisesc in Domnul, ca voi sa nu mai umblati de acum cum umbla neamurile, in desertaciunea mintii lor. Intunecati fiind la cuget, instrainati fiind de viata lui Dumnezeu, din pricina necunostintei care zace in ei, din pricina impietririi inimii lor; acestia petrec in nesimtire si s-au dat pe sine desfranarii, savarsind cu nesat toate faptele necuratiei. Voi insa n-ati invatat asa pe Hristos.

Daca, intr-adevar, L-ati ascultat si ati primit invatatura Lui, asa cum este adevarul intru Iisus, sa va dezbracati, fata cu vietuirea voastra de mai inainte de omul cel vechi, care se strica prin poftele amagitoare, si sa va innoiti in duhul cugetului vostru, imbracandu-va in omul cel nou, care este facut dupa chipul lui Dumnezeu, in dreptatea si in sfintenia adevarului.

Pentru aceea, lepadand minciuna, graiti adevarul fiecare cu aproapele sau, caci unul altuia suntem madulare. Maniati-va si nu gresiti; soarele sa nu apuna peste mania voastra. Nici nu dati loc diavolului. Cine a furat sa nu mai fure, ci mai vartos sa se osteneasca lucrand cu mainile sale, lucru cinstit, ca sa aiba sa dea si celui care nu are. Din gura voastra sa nu iasa nici un cuvant rau, ci numai care este bun, spre zidire, dupa trebuinta, si care sa dea har celor care asculta.

Sa nu intristati Duhul cel Sfant al lui Dumnezeu, intru Care ati fost pecetluiti pentru ziua rascumpararii. Orice amaraciune si suparare si manie si izbucnire si defaimare sa piara de la voi, impreuna cu orice rautate. Ci fiti buni intre voi si milostivi, iertand unul altuia, precum si Dumnezeu v-a iertat voua, in Hristos (4, 17-32).

Fiti dar urmatori lui Dumnezeu ca niste fii iubiti si umblati intru iubire, precum si Hristos ne-a iubit pe noi st S-a dat pe Sine pentru noi, prinos si jertfa lui Dumnezeu, intru miros cu buna mireasma (Efes. 5, 1-2).

Sfaturi pentru soti

Femeile sa se supuna barbatilor lor ca Domnului, pentru ca barbatul este cap femeii, precum si Hristos este capul Bisericii, trupul Sau, al carui Mantuitor si este. Caci precum Biserica se supune lui Hristos, asa si femeile barbatilor lor, intru toate. Barbatilor, iubiti pe femeile voastre, dupa cum si Hristos a iubit Biserica si s-a dat pe Sine pentru ea, ca s-o sfinteasca, curatind-o cu baia apei prin cuvant, si ca s-o infatiseze Siesi, Biserica marita, neavand pata sau zbarcitura, ori altceva de acest fel, ci ca sa fie sfanta si fara de prihana.

Astfel dar, barbatii sunt datori sa-si iubeasca femeile, ca pe insesi trupurile lor. Cel ce-si iubeste femeia, pe sine se iubeste. Caci nimeni vreodata nu si-a urat trupul sau, ci fiecare il hraneste si il incalzeste, precum si Hristos Biserica, pentru ca suntem madulare ale trupului Lui, din carnea Lui si din oasele Lui.

De aceea, va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa si se va alipi de femeia sa si vor fi amandoi un trup. Taina aceasta mare este; iar eu zic in Hristos si in Biserica (5, 22-32).

Sfaturi pentru parinti si copii

Copii, ascultati pe parintii vostri in Domnul ca aceasta este cu dreptate. „Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta", care este porunca cea dintai cu fagaduinta: „Ca sa-ti fie tie bine si sa traiesti ani multi pe pamant". Si voi, parintilor, nu intaratati la manie pe copiii vostri, ci cresteti-i intru invatatura si certarea Domnului (6, 1-4).

Maniati-va si nu gresiti; soarele sa nu apuna peste mania voastra (Efes. 4, 26).

Armele crestinului

In sfarsit, fratilor, intariti-va in Domnul si intru puterea tariei Lui. Imbracati-va cu toata armatura lui Dumnezeu, ca sa puteti sta impotriva uneltirilor diavolului. Caci lupta noastra nu este impotriva trupului si a sangelui, ci impotriva incepatorilor, impotriva stapanirilor, impotriva stapanitorilor intunericului acestui veac, impotriva duhurilor rautatii, care sunt in vazduhuri.

Pentru aceea, luati toata armatura lui Dumnezeu, ca sa puteti sta impotriva in ziua cea rea si, toate biruindu-le, sa ramaneti in picioare. Stati deci tari, avand mijlocul vostru incins cu adevarul si imbracandu-va cu platosa dreptatii, si incaltati picioarele voastre, gata fiind pentru Evanghelia pacii. In toate luati pavaza credintei, cu care veti putea sa stingeti toate sagetile cele arzatoare ale vicleanului.

Luati si coiful mantuirii si sabia Duhului, care este cuvantul lui Dumnezeu. Faceti in toata vremea, intru Duhul, tot felul de rugaciuni si de cereri, si intru aceasta privegheati, cu toata staruinta, rugandu-va pentru toti sfintii (6, 10-18).

Hristos este pacea noastra… Si, venind, a binevestit pace voua celor de departe si pace celor de aproape (Efes. 2, 14, 17).