Epistola a doua catre Timotei


Epistola a doua catre Timotei

Indemn catre Timotei sa-si poarte dregatoria cu credinta

Tu deci, fiul meu, intareste-te in harul care este in Hristos Iisus, si cele ce ai auzit de la mine, cu multi martori de fata, acestea le incredinteaza la oameni credinciosi, care vor fi destoinici sa invete si pe altii. Ia-ti partea ta de suferinta, ca un bun ostas al lui Hristos Iisus. Nici un ostas nu se incurca cu treburile vietii, ca sa fie pe plac celui care strange oaste. Iar cand se lupta cineva, la jocuri, nu ia cununa, daca nu s-a luptat dupa legile jocului. Cuvine-se ca plugarul care se osteneste sa manance mai intai din roade. intelege cele ce-ti graiesc, caci Domnul iti va da pricepere in toate.

Adu-ti aminte de Iisus Hristos, Care a inviat din morti, din neamul lui David - dupa Evanghelia mea, pentru care sufar pana acolo, ca sunt tinut in lanturi ca un facator de rele, dar cuvantul lui Dumnezeu nu se leaga. De aceea toate le rabd, pentru cei alesi, ca si ei sa aiba parte de mantuirea care este intru Hristos Iisus si de marirea vesnica. Vrednic de crezare este cuvantul acesta: daca am murit impreuna cu El, vom si invia impreuna cu El. Daca ramanem intru El, vom si imparati cu El; de-L vom tagadui si El ne va tagadui pe noi. Daca nu-I suntem credinciosi, El ramane credincios, caci nu poate sa se tagaduiasca pe Sine insusi.

Aminteste-le acestea si indeamna staruitor inaintea lui Dumnezeu sa nu se certe pe cuvinte, ceea ce la nimic nu foloseste, decat la surparea ascultatorilor. Sileste-te sa te arati incercat inaintea lui Dumnezeu, lucrator cu fata curata, drept-invatand Cuvantul adevarului. Iar de desartele vorbiri lumesti fereste-te, caci ele vor spori nelegiuirea tot mai mult; cuvantul lor va roade ca o cangrena.

Dintre ei sunt Imeneu si Filet, care au ratacit de la adevar, zicand ca invierea s-a si petrecut si rastoarna credinta unora. insa temelia cea tare a lui Dumnezeu sta neclintita, avand pecetea aceasta: "Cunoscut-a Domnul pe cei care sunt ai Sai"; si: "Sa se departeze de la nedreptate oricine numeste numele Domnului". Iar intr-o casa mare nu sunt numai vase de aur si de argint, ci si de lemn si de lut; si unele sunt spre cinste, iar altele spre necinste.

Deci, de se va curati cineva pe sine de acestea, va fi vas de cinste, sfintit, de buna trebuinta stapanului, potrivit pentru tot lucrul bun. Fugi de poftele tineretilor, si urmeaza dreptatea, credinta, dragostea, pacea cu cei care cheama pe Domnul din inima curata. Fereste-te de intrebarile nebunesti, stiind ca dau prilej de cearta.

Un slujitor al Domnului nu trebuie sa se certe, ci sa fie bland cu toti, destoinic sa dea invatatura, ingaduitor. Certand cu blandete pe cei care stau impotriva, ca doar le va da Dumnezeu pocainta spre cunoasterea adevarului, si vor scapa din cursa diavolului, prinsi fiind de el, pentru a-i face voia (2, 1-26).

Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos spre invatatura, spre mustrare, spre indreptare, spre inteleptirea cea intru dreptate (2 Tim. 3, 16).

Propovaduirea cuvantului

Eu te indemn deci staruitor in fata lui Dumnezeu si a lui Hristos Iisus, Care va sa judece vii si mortii, la aratarea Lui si in imparatia Lui: propovaduieste cuvantul, staruieste cu timp si fara de timp, mustra, cearta, indeamna, cu toata indelunga-rabdare si invatatura.

Caci va veni o vreme cand nu vor mai suferi invatatura sanatoasa, ci - dornici sa-si desfateze auzul - isi vor gramadi invatatori dupa poftele lor, si isi vor intoarce auzul de la adevar si se vor abate catre basme. Tu insa fii treaz in toate, sufera raul, fa lucru de evanghelist, slujba ta fa-o deplin!

Ca eu de-acum ma jertfesc si vremea despartirii mele s-a apropiat. Lupta cea buna m-am luptat, calatoria am savarsit, credinta am pazit. De acum mi s-a gatit cununa dreptatii, pe care Domnul imi va da-o in ziua aceea, El, Dreptul Judecator, si nu numai mie, ci si tuturor celor care au iubit aratarea Lui (4, 1-8).

Omul lui Dumnezeu sa fie desavarsit, bine pregatit pentru orice lucru bun (2 Tim. 3,17).