Epistola intai soborniceasca a Sfantului Apostol Petru


Epistola intai soborniceasca a Sfantului Apostol Petru

Hristos este piatra din capul unghiului

Deci, lepadand toata rautatea si tot viclesugul si fatarniciile si pizmele si toate clevetirile, ca niste prunci de curand nascuti, sa doriti laptele cel duhovnicesc si neprefacut, ca prin el sa cresteti spre mantuire, de vreme ce „ati gustat si ati vazut ca bun este Domnul".

Apropiati-va de El, piatra cea vie, de oameni intr-adevar neluata in seama, dar la Dumnezeu aleasa si de pret; si voi insiva, ca pietre vii, sa fiti ziditi casa duhovniceasca, spre preotia sfanta, ca sa aduceti jertfe duhovnicesti, placute lui Dumnezeu, prin Iisus Hristos; pentru ca scris este in Scriptura: "Iata, pun in Sion Piatra din capul unghiului, aleasa, de mare pret, si cel care va crede in ea nu se va rusina".

Pentru voi, deci, care credeti, Piatra e de mare pret; pentru cei ce nu cred insa este piatra pe care n-au bagat-o in seama ziditorii; aceasta a ajuns sa fie in capul unghiului. Si piatra de poticnire si stanca de sminteala, de care se poticnesc, fiindca n-au dat ascultare cuvantului, spre care au si fost pusi (2, 1-8).

Sfaturi pentru buna convietuire

Asemenea si voi, femeilor, supuneti-va barbatilor vostri, asa incat, chiar daca sunt unii care nu se pleaca cuvantului, sa fie castigati, fara propovaduire, prin purtarea femeilor lor, vazand de aproape viata voastra curata si plina de sfiala. Podoaba voastra sa fie nu cea din afara: impletirea parului, podoabele de aur si imbracarea hainelor scumpe, ci sa fie omul cel tainic al inimii, intru nestricacioasa podoaba a duhului bland si linistit, care este de mare pret inaintea lui Dumnezeu.

Ca asa se impodobeau, odinioara, si sfintele femei, care nadajduiau in Dumnezeu, supunandu-se barbatilor lor; precum Sara asculta pe Avraam si-l numea pe el domn, asa si voi,fiicele ei, daca faceti ce este bine si nu va temeti de nimic. Voi, barbatilor, de asemenea, traiti intelepteste cu femeile voastre, ca fiind fapturi mai slabe, si faceti-le parte de cinste, ca unora care, impreuna cu voi, sunt mostenitoare ale harului vietii, asa incat rugaciunile voastre sa nu fie stingherite.

In sfarsit, fiti toti intr-un gand, impreuna-patimitori, iubitori de frati, milostivi, smeriti. Nu rasplatiti raul cu rau sau ocara cu ocara, ci dimpotriva binecuvantati caci spre aceasta ati fost chemati, ca sa mosteniti binecuvantarea.

Cel care voieste sa iubeasca viata si sa vada zile bune sa-si opreasca limba de la rau si buzele sale sa nu graiasca viclesug; sa se fereasca de rau si sa faca bine; sa caute pacea si s-o urmeze; caci ochii Domnului sunt peste cei drepti si urechile Lui spre rugaciunile lor, iar fata Domnului este impotriva celor care fac rele. Si cine va va face voua rau, daca sunteti plini de ravna pentru bine? Dar de veti si patimi pentru dreptate, fericiti veti fi. Iar de frica lor sa nu va temeti, nici sa va tulburati.

Ci pe Domnul, pe Hristos, sa-L sfintiti in inimile voastre, si sa fiti gata totdeauna sa raspundeti oricui va cere socoteala despre nadejdea voastra, insa cu blandete si cu frica, si cu buna credinta, avand cuget curat, ca tocmai in ceea ce sunteti clevetiti sa iasa de rusine cei care graiesc de rau purtarea voastra cea buna intru Hristos. Caci este mai bine, daca asa este voia lui Dumnezeu, sa patimiti facand cele bune, decat facand cele rele (3, 1-17).

Datoriile preotilor si ale credinciosilor

Pe preotii cei dintre voi ii rog ca unul ce sunt impreuna-preot si martor al patimilor lui Hristos si partas al slavei celei ce va sa se descopere: Pastoriti turma lui Dumnezeu, data in paza voastra, cercetand-o nu cu sila, ci cu voie buna, dupa Dumnezeu; nu pentru castig urat, ci din dragoste; nu ca stapani ai pastoritilor, ci, pilde facandu-va turmei. Iar cand se va arata Mai-marele pastorilor, veti lua cununa cea nevestejita a maririi.

Tot asa si voi, fiii lor duhovnicesti, ascultati pe preotii vostri; si toti, unii fata de altii imbracati-va intru smerenie, pentru ca „Dumnezeu celor mandri le sta impotriva, iar celor smeriti le da har". Deci, smeriti-va sub mana cea tare a lui Dumnezeu, ca El sa va inalte la timpul cuvenit. Lasati-I Lui toata grija voastra, caci El are grija de voi. Fiti treji, privegheati.

Potrivnicul vostru, diavolul, umbla, racnind ca un leu, cautand pe cine sa inghita, caruia stati impotriva, tari in credinta, stiind ca aceleasi suferinte indura si fratii vostri in lume. Iar Dumnezeul a tot harul, Care v-a chemat la slava Sa cea vesnica, intru Hristos Iisus, El Insusi, dupa ce veti suferi putina vreme, va va duce la desavarsire, va va intari, va va imputernici, va va face neclintiti. A Lui fie slava si puterea in vecii vecilor. Amin! (5, 1-11).