Fagaduirea painii vietii


Fagaduirea painii vietii

Iisus osandeste iubirea de sine a multimii

A doua zi, multimea, care sta de cealalta parte a marii, a vazut ca nu era acolo decat numai o corabie mai mica si ca Iisus nu intrase in corabie impreuna cu ucenicii Sai, ci plecasera numai ucenicii Lui. Si-alte corabii mai mici au venit din Tiberiada in apropiere de locul unde ei mancasera painea, dupa ce Domnul multumise.

Deci, cand a vazut multimea ca Iisus nu este acolo, nici ucenicii Lui, au intrat si ei in corabiile cele mici si au venit la Capernaum, cautandu-L pe Iisus. Si gasindu-L dincolo de mare, I-au zis: "Invatatorule, cand ai venit aici?"

Iisus le-a raspuns si a zis: "Adevarat, adevarat zic voua: Ma cautati nu pentru ca ati vazut minuni, ci pentru ca ati mancat din paini si v-ati saturat. Lucrati nu pentru mancarea cea pieritoare, ci pentru mancarea ce ramane spre viata vesnica, si pe care o va da voua Fiul Omului, caci pe El L-a pecetluit Dumnezeu-Tatal".

Hrana cereasca se dobandeste prin credinta

Deci au zis catre El: "Ce sa facem, ca sa savarsim lucrarile lui Dumnezeu?" Iisus a raspuns si le-a zis: "Aceasta este lucrarea lui Dumnezeu ca sa credeti in Acela pe care El L-a trimis".

Deci I-au zis: "Dar ce minuni faci Tu, ca sa vedem si sa credem in Tine? Ce lucrezi? Parintii nostri au mancat mana in pustiu, precum este scris: "Paine din cer le-a dat lor sa manance".

Atunci Iisus le-a zis: "Adevarat, adevarat zic voua, nu Moise v-a dat painea cea din cer, ci Tatal Meu va da din cer painea cea adevarata. Caci painea lui Dumnezeu este cea care se coboara din cer si care da viata lumii".

Iar ei au zis catre El: "Doamne, da-ne totdeauna painea aceasta". (In. 6, 22-34).

Iisus este painea cea din cer

Zis-a lor Iisus: "Eu sunt Painea cea vie, Care S-a pogorat din cer. De va manca cineva din painea aceasta viu va fi in veci. Iar painea pe care Eu o voi da pentru viata lumii este trupul Meu".

Auzind acestea, iudeii se certau intre ei, zicand: "Cum poate Acesta sa ne dea trupul Lui sa-L mancam?" Si le-a zis Iisus: "Adevarat, adevarat zic voua, daca nu veti manca trupul Fiului Omului si nu veti bea sangele Lui, nu veti avea viata in voi. Cel ce mananca trupul Meu si bea sangele Meu are viata vesnica si Eu il voi invia in ziua cea de apoi. Trupul Meu este adevarata mancare si sangele Meu, adevarata bautura. Cel ce mananca trupul Meu si bea sangele Meu ramane intru Mine si Eu intru El.

Precum M-a trimis pe Mine Tatal cel viu si Eu viez prin Tatal, si cel care Ma mananca pe Mine va trai prin Mine. Aceasta este Painea Care S-a pogorat din cer. Cel ce mananca aceasta paine va trai in veac, nu precum au mancat parintii vostri mana si au murit".

Multi dintre ucenici nu au crezut

Multi din ucenicii Lui, insa, auzind, au zis: "Greu este cuvantul acesta! Cine poate sa-l asculte?" Iar Iisus, cunoscand in Sine ca ucenicii Lui murmura impotriva Lui le-a zis:

"Va sminteste aceasta? Dar daca veti vedea pe Fiul Omului, suindu-Se acolo unde era mai inainte? Duhul este Cel ce da viata; trupul nu foloseste la nimic. Cuvintele pe care vi le-am spus sunt duh si sunt viata. Dar sunt unii dintre voi care nu cred".

Caci Iisus stia de la inceput cine sunt cei ce nu cred si cine este cel care Il va vinde, si zicea: "De aceea am spus voua ca nimeni nu poate sa vina la Mine, daca nu-i este dat de la Tatal". Si de atunci multi dintre ucenicii Sai s-au retras si nu mai umblau cu El.

Petru marturiseste credinta Apostolilor

Atunci Iisus a zis celor doisprezece: "Nu vreti si voi sa va duceti?" Simon-Petru I-a raspuns: "Doamne, la cine ne vom duce? Tu ai cuvintele vietii celei vesnice si noi am crezut si am cunoscut ca Tu esti Hristosul, Fiul Dumnezeului celui viu" (In. 6, 51-69).