Iconomul cel drept - Saracul Lazar


Iconomul cel nedrept -
Saracul Lazar

Iconomul este prevestit

Zis-a Iisus catre ucenicii Sai: "Era un om bogat care avea un iconom si acesta a fost parat lui ca-i risipeste avutiile. Si, chemandu-l, i-a zis: Ce este aceasta ce aud despre tine? Da-mi socoteala de iconomia ta, caci nu mai poti sa fii iconom.

Iar iconomul a zis in sine: Ce voi face, ca stapanul meu ia iconomia de la mine? Sa sap, nu pot; sa cersesc, mi-e rusine. Stiu ce voi face, ca sa ma primeasca in casele lor, cand voi fi scos din iconomie.

Si, chemand la sine, unul cate unul, pe datornicii stapanului sau, a zis celui dintai: Cat esti dator stapanului meu? Iar el a zis: O suta de masuri de untdelemn. Iconomul i-a zis: Ia-ti zapisul si, sezand, scrie degraba cincizeci. Dupa aceea, a zis altuia: Dar tu, cat esti dator? El i-a spus: O suta de masuri de grau. Zis-a iconomul: Ia-ti zapisul si scrie optzeci.

Si a laudat stapanul pe iconomul cel nedrept, caci a lucrat intelepteste. Caci, fiii veacului acestuia sunt mai iscusiti in neamul lor decat fiii luminii. Si Eu va zic voua; Faceti-va prieteni din bogatia nedreapta, pentru ca atunci, cand veti parasi viata sa va primeasca ei in corturile cele vesnice".

Pe cand bogatul se veseleste, saracul sufera

In vremea aceea, spus-a Iisus pilda aceasta: "Era un om bogat care se imbraca in porfira si in vison, veselindu-se in toate zilele in chip stralucit. Iar un sarac, anume Lazar, zacea inaintea portii lui, plin de bube, poftind sa se sature din cele ce cadeau de la masa bogatului; dar si cainii, venind, lingeau bubele lui. Si a murit saracul si a fost dus de ingeri in sanul lui Avraam. A murit si bogatul si a fost inmormantat.

Si in iad, ridicandu-si ochii, fiind in chinuri, el a vazut de departe pe Avraam si pe Lazar in sanul lui; si el, strigand, a zis: Parinte Avraame, fie-ti mila de mine si trimite pe Lazar sa-si ude varful degetului in apa si sa-mi racoreasca limba, caci ma chinuiesc in aceasta vapaie.

Dar Avraam a zis: Fiule, adu-ti aminte ca ai primit cele bune ale tale in viata ta, si Lazar, asemenea, pe cele rele; iar acum aici el se mangaie, iar tu te chinuiesti. Si peste toate acestea, intre noi si voi s-a intarit prapastie mare, ca cei ce voiesc sa treaca de aici la voi sa nu poata, nici de acolo sa treaca la noi.

Iar el a zis: Rogu-te, dar, parinte, sa-l trimiti in casa tatalui meu, caci am cinci frati, sa le spuna lor acestea, ca sa nu vina si ei in acest loc de chin. Si i-a zis Avraam: Au pe Moise si pe prooroci; sa asculte de ei.

Iar el a zis: Nu, parinte Avraam, ci, daca cineva dintre morti se va duce la ei, se vor pocai. Si i-a zis Avraam: Daca nu asculta de Moise si de prooroci, nu vor crede nici daca ar invia cineva dintre morti (Lc. 16, 1-31).

Cel care apasa pe cel sarman defaima pe Ziditorul lui (Prov. 14, 31).