Iisus si Nicodim


Iisus si Nicodim

Botezul este de neaparata trebuinta

Si era un om dintre farisei, care se numea Nicodim si care era fruntas al iudeilor. Acesta a venit noaptea la Iisus si I-a zis: "Rabi, stim ca de la Dumnezeu ai venit invatator; ca nimeni nu poate face aceste minuni, pe care le faci Tu, daca nu este Dumnezeu cu el".

Raspuns-a Iisus si i-a zis: "Adevarat, adevarat zic tie: De nu se va naste cineva de sus, nu va putea sa vada imparatia lui Dumnezeu".

Iar Nicodim a zis catre El: "Cum poate omul sa se nasca, fiind batran? Oare, poate sa intre a doua oara in pantecele mamei sale si sa se nasca?". Iisus a raspuns: "Adevarat, adevarat zic tie: de nu se va naste cineva din apa si din Duh nu va putea sa intre in imparatia lui Dumnezeu" (In. 3, 1-5).

Credinta e de neaparata trebuinta

A raspuns Nicodim si I-a zis: "Cum pot sa fie acestea?" Iisus a raspuns si i-a zis: "Tu esti invatatorul lui Israel si nu cunosti acestea? Adevarat, adevarat zic tie, ca noi ceea ce stim vorbim si ce am vazut marturisim, dar marturia noastra nu o primiti. Daca v-am spus cele pamantesti si nu credeti, cum veti crede de va voi spune cele ceresti?

Si nimeni nu s-a suit la cer, decat Cel ce S-a coborat din cer, Fiul omului. Care este in cer. Si dupa cum Moise a inaltat sarpele in pustiu, asa trebuie sa Se inalte Fiul Omului, ca tot cel ce crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica.

Caci Dumnezeu asa a iubit lumea, incat pe Fiul Sau cel Unul-Nascut L-a dat, ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Caci n-a trimis Dumnezeu pe Fiul Sau in lume ca sa judece lumea, ci ca sa se mantuiasca, prin El, lumea.

Cel ce crede in El nu este judecat, iar cel ce nu crede a si fost judecat, fiindca nu a crezut in numele Celui Unuia-Nascut, Fiul lui Dumnezeu. Iar aceasta este judecata, ca Lumina a venit in lume si oamenii au iubit intunericul mai mult decat Lumina. Caci faptele lor erau rele.

Ca oricine face rele uraste Lumina si nu vine la Lumina, pentru ca faptele lui sa nu se vadeasca. Dar cel care lucreaza adevarul vine la Lumina, ca sa se arate faptele lui, ca in Dumnezeu sunt savarsite".

Dupa acestea a venit Iisus si ucenicii Lui in pamantul Iudeii si statea cu ei acolo si boteza (In. 3, 9-22).

Cel ce va crede si se va boteza se va mantui, iar cel ce nu va crede se va osandi (Mc. 16, 16).