Iisus si Samarineanca


Iisus si Samarineanca

Iisus la fantana lui Iacov

Cand a cunoscut Iisus ca fariseii au auzit ca El face si boteaza mai multi ucenici decat Ioan, desi nu El boteza ci ucenicii Lui, a lasat Iudeea si S-a dus iarasi in Galileea. Pentru aceasta insa trebuia sa treaca prin Samaria.

A venit atunci la o cetate a Samariei, numita Sihar, aproape de locul pe care Iacov l-a dat lui Iosif, fiul sau; si era acolo fantana lui Iacov. Iar Iisus, fiind ostenit de calatorie, S-a asezat langa fantana si era ca la al saselea ceas.

Iisus fagaduieste apa vie

Atunci a venit o femeie din Samaria sa scoata apa. Iisus i-a zis: "Da-Mi sa beau". Caci ucenicii Lui se dusesera in cetate ca sa cumpere merinde. Femeia samarineanca I-a zis: "Cum Tu, care esti iudeu, ceri sa bei de la mine, care sunt femeie samarineanca? Pentru ca iudeii nu au amestec cu samarinenii".

Iisus a raspuns si i-a zis: "Daca ai fi stiut darul lui Dumnezeu si Cine este Cel ce-ti zice: Da-Mi sa beau, tu ai fi cerut de la El si ti-ar fi dat apa vie". Femeia I-a zis: "Doamne, nici galeata n-ai si fantana e adanca; de unde, dar, ai apa cea vie? Nu cumva esti Tu mai mare decat parintele nostru Iacov, care ne-a dat aceasta fantana si el insusi a baut din ea si fiii lui si turmele lui?"

Iisus a raspuns si i-a zis: "Oricine bea din apa aceasta va inseta iarasi; dar cel ce va bea din apa pe care i-o voi da Eu nu va mai inseta in veac, caci apa pe care i-o voi da Eu se va face in el izvor de apa curgatoare spre viata vesnica". Femeia a zis catre El: "Doamne, da-mi aceasta apa ca sa nu mai insetez, nici sa mai vin aici sa scot".

Iisus se face cunoscut acestei femei

Iisus i-a zis: "Mergi si cheama pe barbatul tau si vino aici". Femeia a raspuns si a zis: "N-am barbat". Iisus i-a zis: "Bine ai zis ca nu ai barbat, caci cinci barbati ai avut si pe cel pe care il ai acum nu-ti este barbat. Aceasta adevarat ai spus".

Femeia I-a zis: "Doamne, vad ca Tu esti prooroc. Parintii nostri s-au inchinat pe acest munte (adica in muntele Garizim), iar voi ziceti ca Ierusalimul este locul unde trebuie sa ne inchinam".

Si Iisus i-a zis: "Femeie, crede-Ma ca vine ceasul cand nici pe muntele acesta, nici in Ierusalim nu va veti inchina Tatalui. Voi va inchinati caruia nu stiti; noi ne inchinam Caruia stim, pentru ca mantuirea din iudei este. Dar vine ceasul, si acum este, cand adevaratii inchinatori se vor inchina Tatalui in duh si in adevar, ca si Tatal astfel de inchinatori isi doreste. Duh este Dumnezeu si cei ce I se inchina trebuie sa I se inchine in duh si in adevar".

I-a zis femeia: "Stim ca va veni Mesia care se cheama Hristos; cand va veni, Acela ne va vesti noua toate". Iisus i-a zis: "Eu sunt, Cel ce vorbesc cu tine".

Ucenicii se intorc din cetate la Iisus

Dar atunci au sosit ucenicii Lui; si se mirau ca vorbea cu o femeie. Insa nimeni n-a zis: "Ce o intrebi", sau: "Ce vorbesti cu ea?"

Iar femeia si-a lasat galeata si s-a dus in cetate si a zis oamenilor: "Veniti de vedeti un om care mi-a spus toate cate am facut. Nu cumva acesta este Hristosul?". Si au iesit din cetate si veneau catre El.

Intre timp, ucenicii Lui il rugau, zicand: "Invatatorule, mananca!" Iar El le-a zis: "Eu am de rnancat o mancare pe care voi nu o stiti". Ziceau deci ucenicii intre ei: "Nu cumva I-a adus cineva sa manance?" Iisus le-a zis: "Mancarea Mea este sa fac voia Celui ce M-a trimis pe Mine si sa savarsesc lucrul Lui".

Multi dintre samarineni au crezut in El

Apoi Iisus, vazand multimea poporului ce venea din cetate, a zis: "Nu ziceti voi ca mai sunt patru luni si vine secerisul? Iata zic voua: Ridicati ochii vostri si priviti holdele ca sunt albe pentru seceris. Iar cel ce secera primeste plata si aduna roade spre viata vesnica, ca sa se bucure impreuna si cel ce seamana si cel ce secera. Caci in aceasta se adevereste cuvantul: Ca unul este semanatorul si altul seceratorul. Eu v-am trimis sa secerati ceea ce voi n-ati muncit; altii au muncit si voi ati intrat in munca lor".

Si multi samarineni din cetatea aceea au crezut in El, pentru cuvantul femeii care marturisea: "Mi-a spus toate cate am facut".

Deci, dupa ce au venit la El, samarinenii Il rugau sa ramana la ei. Si a ramas acolo doua zile. Si cu mult mai multi au crezut pentru cuvantul Lui. Iar femeii ii ziceau: "Credem nu numai pentru cuvantul tau, caci noi insine am auzit si stim ca Acesta este cu adevarat Hristosul, Mantuitorul lumii" (In. 4, 1-42).

Cu bucurie veti scoate apa din izvorul mantuirii (Is. 12, 3).