Iisus la sarbatoarea Corturilor


Iisus la sarbatoarea Corturilor

Iisus invata in Templu pe fata

Iar la jumatatea praznicului, Iisus S-a suit la templu si invata. Si iudeii se mirau,zicand: "Cum stie Acesta carte, fara sa fi invatat?" Atunci le-a raspuns Iisus si a zis: "Invatatura Mea nu este a Mea, ci a Celui ce M-a trimis".

Iar in ziua cea din urma - ziua cea mare a praznicului - Iisus a stat intre ei si a strigat, zicand: "Daca inseteaza cineva, sa vina la Mine si sa bea. Eu sunt Lumina lumii; cel ce Imi urmeaza Mie nu va umbla in intuneric, ci va avea lumina vietii" (In. 7,14-16, 37; 8, 12).

Iisus fagaduieste credinciosilor viata vesnica

Zis-a Iisus iudeilor: "Cine dintre voi Ma vadeste de pacat? Daca spun adevarul, de ce voi nu Ma credeti? Cel care este de la Dumnezeu asculta cuvintele lui Dumnezeu; de aceea voi nu ascultati, pentru ca nu sunteti de la Dumnezeu".

Au raspuns iudeii si I-au zis: "Oare, nu zicem noi bine ca Tu esti samarinean si ai demon?". A raspuns Iisus: "Eu nu am demon, ci cinstesc pe Tatal Meu, si voi Ma necinstiti pe Mine. Dar Eu nu caut slava Mea. Este cine sa o caute si sa judece. Adevarat, adevarat zic voua: Daca cineva va pazi cuvantul Meu, nu va vedea moartea in veac" (In. 8, 46-51).

Iisus este mai presus de Avraam

Iudeii I-au zis: "Acum am cunoscut ca ai demon. Avraam a murit, de asemenea si proorocii; si Tu zici: Daca cineva va pazi cuvantul Meu, nu va gusta moartea in veac. Nu cumva esti Tu mai mare decat tatal nostru Avraam, care a murit? Si au murit si proorocii. Cine Te crezi Tu ca esti?"

Iisus a raspuns: "Daca Ma slavesc Eu pe Mine insumi, slava Mea nimic nu este. Tatal Meu este Cel care Ma slaveste, despre Care voi ziceti ca este Dumnezeul vostru, si nu L-ati cunoscut, dar Eu Il stiu; si, daca as zice ca nu-L stiu, as fi mincinos asemenea voua. Ci il stiu si pazesc cuvantul Lui. Avraam, parintele vostru, a fost bucuros sa vada ziua Mea si a vazut-o si s-a bucurat".

Atunci au zis iudeii catre El: "Inca nu ai cincizeci de ani si l-ai vazut pe Avraam?" Iisus le-a zis: "Adevarat, adevarat zic voua: Eu sunt mai inainte de a fi fost Avraam". Deci au luat pietre ca sa arunce asupra Lui. Dar Iisus S-a ferit si a iesit din templu, si trecand prin mijlocul lor, S-a dus (In. 8, 52-59).

Cel ce va pazi cuvantul Meu nu va vedea moartea in veac (In. 8, 51).